Teleki Blanka-díjat kapott munkatársunk
Simon Tamás
2009/06/05 14:36
824 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kapcsáné Németi Júlia a Közoktatási Igazgatóság Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Irodájának vezetője 2009. évi Pedagógus Nap alkalmából Teleki Blanka-díjban részesült.

Kapcsáné Németi Júlia gyógypedagógus, pedagógiai szakértő. Pályafutását a debreceni Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Diákotthonban kezdte, ahol 10 éven keresztül középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek nevelésével-oktatásával foglalkozott mindig azzal az igénnyel, hogy korszerűbb módon, tehát hatékonyan adja át számukra az ismereteket, fejlessze képességeiket.

A gyógypedagógia világában szerzett sokéves gyakorlati tapasztalatát kamatoztatta, amikor részt vett a Nemzeti Fejlesztési Terv közoktatási intézkedésének tervezésében.

A tervezési folyamat lezárása után lehetősége nyílt arra, hogy pontról pontra megvalósíthassa mindazt, amit az általa bevont széles alkotói csoport vezetőjeként megálmodott: 2004 januárjától – a suliNova Kht., majd az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. munkatársaként –irányítja az Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Irodáját.

Szakmai vezetésével – közel 300 szakértő és szaktanácsadó bevonásával –indult 2004-ben és 2008 júliusáig sikeresen befejeződött a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 2.1.1 intézkedés „B” komponense, amelynek legfontosabb célja és feladata a sajátos nevelési igényű tanulók inkluzív nevelésének kiterjesztése volt az oktatási rendszerben.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1. kiemelt programjában (2007–2013) tovább folytatódik a sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelésének támogatása. Az új fejlesztési program prioritásai között szerepel még az igazságos és minden gyermek számára egyenlő esélyt nyújtó korszerű pszichodiagnosztikai eljárások biztosítása és a sajátos nevelési igényű gyermekek korai intervencióján belül a kora gyermekkori szűrések rendszerének ágazatközi összehangolásával a rendszerszerű működés és a regionális ellátási hálózat megalapozása, a fejlesztés és terápia rendszerszerű kiterjesztése.

Kapcsáné Németi Júlia szakmai munkája során mindig arra törekedett, hogy a közoktatás egészét érintve összhangot teremtsen a „szakma” különböző műhelyeivel a fejlesztési irányok és eszközök tekintetében.