Természettudomány újratöltve
2013/07/17 08:00
1595 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Várhatóan 2014 augusztusára készül el a „Virtuális Szertár - természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye” nevet viselő új, korszerű oktatási szoftver, amely magával ragadó vizualitásával érthetővé varázsolja, és a digitális technológia világába született diákok számára is befogadhatóvá teszi a természettudományokat.

Terjedő IKT-eszközök, alacsony kihasználtság

Az elmúlt öt évben az iskolákban jelentősen megnövekedett a frontális oktatást elősegítő informatikai eszközök száma. Az interaktív táblák és projektorok folyamatos terjedése mellett megfigyelhető volt a diákok igényeihez igazított úgynevezett class-mate PC-k iskolai jelenlétének növekedése is.
Habár a legtöbb közoktatási intézmény rendelkezik ezen eszközök valamelyikével, a 2013 szeptemberében lezajlott kutatás bebizonyította, hogy a természettudományos tárgyak oktatása során a tanárok minimálisan használják ki az informatikai eszközök által kínált lehetőségeket.

Hiányzó szoftverek

A megkérdezett 196 általános és középiskolai pedagógus egybehangzó véleménye szerint ennek legfőbb oka az, hogy a piacon jelenleg nem találhatóak olyan kompatibilis oktatási szoftverek, amelyek kellően elősegítenék a mindennapi természettudományos tárgyak tanítását. A kutatásba bevont tanárok abban is egyetértettek, hogy a természettudományos tantárgyak oktatása során szükség lenne olyan vizuális és korszerű szemléltetőeszközökre, melyek a kor igényei és kívánalmai szerint jelenítik meg a fizikai, kémiai, biológiai és természetföldrajzi kísérleteket és azok tudományos magyarázatait.

Száz természettudományos kísérlet

A vilmányi székhelyű Honor Szolgáltató Kft. vezette konzorcium egy komplex, az új Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott pedagógiai módszerekhez illeszkedő digitális tananyag létrehozását tűzte ki célul, amely száz darab természettudományos kísérletet mutat be. A fejlesztés során a készítők természettudományt oktató pedagógusok és informatikai szakértők segítségével egy olyan könnyen használható, felhasználóbarát digitális tananyaggyűjteményt hoznak létre, amely az iskolákban jelenleg is megtalálható legtöbb informatikai eszközzel kompatibilis.

A digitális tananyagokhoz olyan módszertani és pedagógiai segédanyagok kapcsolódnak, amelyek segítséget nyújtanak az informatikában kevésbé járatos pedagógusok számára is. A 2013 júniusában kezdődő fejlesztés a gyakorlatorientált, a felfedezésekre és problémahelyzetekre épülő tanítási-tanulási gyakorlatot helyezi majd előtérbe.

Az elkészült szoftver 2014 augusztusától minden magyar közoktatási intézmény számára ingyenesen elérhetővé válik.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen