Történelem más szemmel
2013/10/08 16:40
2017 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Bodrogi Tibor (1924-1986) a magyarországi néprajztudomány kiemelkedő alakja, aki egyaránt jelentős munkákat írt a magyar falvak életéről és az úgynevezett primitív népek társadalomszervezetéről, művészetéről, gyarmatosításáról. Sokoldalú kutatóként egyaránt tájékozott volt a magyarországi, európai és Európán kívüli kutatásának kérdéseiben, érdeklődött mind a történeti, mind pedig a jelenkorra vonatkozó kérdések iránt, kiemelkedő szerepe volt a tudomány elméleti és gyakorlati kérdéseiben is.

Ez a sokoldalúság ihlette a versenypályázat meghirdetését.

"Azok a negyvenes évek"

A második alkalommal megrendezésre kerülő vetélkedő középpontjában az 1940-es évek megismerése áll. A vetélkedő ezúttal a Janus Pannonius Múzeum Várostörténeti Osztályának időszaki kiállításához kapcsolódik (https://sites.google.com/site/azoka40esevek/). A kiállítás előzetes ismerete ugyan-akkor nem feltétele a részvételnek, sokkal inkább az a cél, hogy a kiállítás által felvetett kérdéseket mindenki a saját családjában, saját lakóhelyén, saját környezetében kövesse nyomon.
A vetélkedő kétfordulós: egy otthon elkészítendő pályamunkából és egy pécsi szóbeli vetélkedőből áll.

Pályázhatnak:  3 fős, 9-12. évfolyamos csapatok.

Pályamunka

Az első fordulóban benyújtandó pályamunkákat az alábbi két témakör egyikében várják. Elsősorban nem szakirodalom feldolgozást kérnek, hanem mások vagy saját családjuk emlékanyagának feldolgozását, egyéni életutak bemutatását.

"Családban maradt"

Egy családot vagy egyént érintő, az utókor számára is tanulságokkal szolgáló történet bemutatása (munkás hétköznapok, munkamegosztás, a gyermek helye a családban, málenkij robot, kitelepítés, hadifogság elbeszélése).

"Szombat este"

Milyen szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek voltak az 1940-es években? Mit tekintettek szórakozásnak és mit munkának (pl. kultúregyesületek, színjátszó körök, daloskörök, tűzoltóegyletek, sportegyesületek bemutatása, munkához kapcsolódó szórakozási alkalmak: kukoricafosztás, disznóvágás, mise utáni terefere stb.)?

E témakiírás csupán támpontokat, ötleteket ad a pályamű elkészítéséhez, a témakörökön belül mindenki maga választhatja meg a bemutatás szempontjait, hangsúlyait.

Választható műfajok: esszé, filmesszé, fotóesszé

A pályamunkák beadása

 • személyesen: PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék, 7624 Pécs, Rókus u. 2. "M" épület, 315-ös iroda (előzetes egyeztetés után).
 • postai úton: PTE BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék, 7624 Pécs, Rókus u. 2.
 • e-mailben: mate.gabor@pte.hu

Beérkezési határidő: 2013. november 15.
Elbírálás határideje: 2013. november 27.

A pályamű első lapjára az alábbi adatokat kérik feltüntetni:

 • Csapat neve
 • A csapattagok neve és évfolyama
 • Középiskola neve
 • Felkészítő tanár neve
 • A csapat kapcsolattartójának e-mail címe

Vetélkedő:

A második fordulón a pályamunkán elért eredménytől függetlenül minden csapat részt vehet, a csapatok a pályamunkával elért pontszámot magukkal hozzák. A második fordulóval kapcsolatos részletes tudnivalókról a csapatokat a beadási határidő után elektronikus levélben értesítik.

A verseny:

 • Helye és ideje: 2013. december 7. Pécs, Várostörténeti Múzeum, Felsőmalom u. 9.
 • Felépítése: Ismereti és kreativitást, ügyességet igénylő, szórakoztató részekből áll. A szükséges ismeretek elsősorban a kiállításban megszerezhető általános műveltségbeli ismeretekre támaszkodnak.

Díjak:

 • Az első helyezett csapat részvételt nyer a 2014-es VI. Pécsi Bölcsész KreaTáborba.
 • A díjazott résztvevők értékes, a témához illő ajándékokat kapnak.
 • A nyertes művek (a kategóriák győztesei) a tanszék honlapján kerülnek publikálásra.

Kapcsolattartó, információ: Máté Gábor: mate.gabor@pte.hu

További, részletes információk itt olvashatók:

www.btk.pte.hu/hirek/1340

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen