Tudatos életpálya-építés
2013/02/26 12:45
1239 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A MediaGo Közhasznú Alapítvány 2012. szeptemberétől az EU által is támogatott Életpálya program keretén belül igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntesség és a tudatos karrierépítés fontosságára.

MediaGo_Szechenyi_Istvan_Gimnazium Széchenyi István Gimnázium

Egy kutatás szerint a fiatalok 18%-a nevezhető ambíciózusnak a pályaválasztás terén, közel felük (42%) csak sodródik az eseményekkel. Ezeket az eredményeket az Eurofound nemzetközi kutatócég NEET-csoport vizsgálata és a magyar Kontra műhely társadalomtudósai is alátámasztották „80-as generáció” című munkájukban.

Az Életpálya program célja, hogy a középiskolásoktól kezdve a frissdiplomásokon át, a hátrányos helyzetű munkavállalókig az érdeklődők komplex munkaerő-piaci integrációs segítséget kapjanak és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A program egyrészről az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsülését kívánja kivívni, másrészről - önkéntesek bevonásával - a civil szervezetek, önkormányzatok, egyházi- és állami intézmények az oktatás területén biztosított szolgáltatási kapacitását hivatott fejleszteni, bővíteni.

Az Életpálya Program során 50 közép-magyarországi oktatási intézményben kerülnek megrendezésre az Életpálya Napok, ahol helyi vállalkozások, multinacionális cégek, felsőoktatási intézmények képviselői önkéntesként vállalják, hogy előadásukkal népszerűsítik az önkéntes tevékenységet a fiatalok körében, illetve felhívják a diákok figyelmét a tapasztalatszerzés fontosságára. Így a tanulók megismerhetik az önkéntesség hasznosságát, megtudhatják hogyan segítheti őket a munkaerő-piaci elhelyezkedésben, miként vehetik igénybe a Munkaügyi Központ segítségét az álláskeresésben, illetve hogy miért is lehet az önkéntes tevékenység a sikeres életút alappillére.

A szemléletesség kedvéért az előadók bemutatják saját személyes életútjukat. A diákok karrierútra irányuló törekvéseit támogatóan a MediaGo Alapítvány önkéntesei standdal is jelen vannak az egyes iskolákban. Itt a tanulók amellett, hogy választ kaphatnak az önkéntességgel, gyakornoki programokkal, tapasztalatszerzéssel kapcsolatban még önéletrajz tanácsadást és információs csomagot is igénybe vehetnek. A kezdeményezés újszerű eleme hogy a mobilis önkéntes csoportok egy időben vannak jelen a munkaerőpiac munkaadói oldalán, valamint a pályaválasztási, munkavállalói oldalon. Mindezt pedig proaktív módon teszik, nemcsak bevonva a szereplőket, hanem hidat is építve közöttük.

A programban már 18 oktatási intézmény vett részt, 40 önkéntes előadó érezte személyes ügyének, hogy hasznos tanácsokat adjon a pályaválasztás előtt álló diákoknak, ezzel is népszerűsítve az önkéntes tevékenységet a fiatalok körében. Eddig több mint 1500 középiskolai diákhoz ért el az Életpálya önkéntességi program és 420 tanuló személyes konzultációjára került sor az egyes iskolákban felállított Életpálya standoknál.

A rendezvény önkéntes előadói többek között az OTP Bankot képviselő fiókvezetők, a Frissdiplomás Kft. tulajdonosa Müller-Ferenczi Kinga és marketing vezetője Bogárdi-Mészöly Andrea, a Hilton Budapest képviselője Sas Ágnes, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója Benyó Balázs és HR vezetője Czellár Orsolya, a Fővárosi Munkaügyi Központ osztályvezetője Kovács Nikoletta voltak. Továbbá a programban az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Zsigmond Király Főiskolát képviselő önkéntesek is részt vesznek.

További időpontok

2013. február 28. (csütörtök)

Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola
Helyszín: 1117 Budapest, Fehérvári út 10.

2013. március 1. (péntek)

Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképzőiskola
Helyszín: 1043 Budapest, Kassai u. 24/a

2013. március 4. (hétfő)

Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium
Helyszín: 1097 Budapest, Timót utca 3.

2013. március 5. (kedd)

Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium
Helyszín: 1181 Budapest, Vörösmarty utca 64.

2013. március 7. (csütörtök)

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 141.

2013. március 8. (péntek)

II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola
Helyszín: 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

2013. március 9. (szombat)

Vörösmarty Mihály Gimnázium
Helyszín: 1085 Budapest, Horánszky utca 11.