Tudományos hős kerestetik!
2015/03/03 08:00
1748 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A BASF Magyarország évek óta hirdet tudományos versenyt iskolai csoportoknak. 2015 tavaszán a jövő hőseit keresik. Azon fiatalok jelentkezését várják, akik képesek a saját környezetükben fennálló problémára tudományos megoldást adni, ezzel hozzájárulni a környezet fenntarthatóvá tételéhez.

Jövő Hősei Tudományos Verseny

A verseny 2015. február 3. és április 10. között kerül megrendezésre. A kiírás középiskolásoknak szól. Ahhoz, hogy jól szerepeljenek a versenyen, igazi csapatmunkára van szükség. Ezért a legkülönfélébb adottságokkal rendelkező, legszínesebb csapatok lehetnek a legesélyesebbek. Ötfős csapatok jelentkezését várják, a csapatoknak választaniuk kell maguk mellé egy tanárt csapatvezetőnek.

Választható kihívások

Egy verseny, ahol a versenyzők maguknak választhatnak feladatot. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” jelmondat szellemében a szervezők arra biztatják a fiatalokat, vegyék fel a harcot a saját mikrokörnyezetükben, az iskolájukban a pazarlás és a környezetkárosító dolgok ellen. Választásuk eshet egy aprócska kihívásra is, a lényeg, hogy kreatív ötletekkel és a tudomány legújabb innovációinak alkalmazásával jussanak el a megoldáshoz.

  • Csökkentsétek takarékossággal az áramhasználatot, keressétek a fenntartható világítási megoldásokat és vezessétek be a megújuló energiaforrások felhasználását!
  • Vizsgáljátok meg, mennyi víz fogy az iskolátokban és hogyan lehetne rajta csökkenteni. Ismerjétek meg a víztisztítás biológiai módszereit és hasznosítsátok újra a vizet!
  • Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot és keressetek olyan kémiai módszert, mellyel a szemét egy része újrahasznosítható.
  • Készítsetek olyan kreatív megoldásokat, amitől iskolátokban jelentősen nő a zöldfelület, akár a teremben, az udvaron vagy a falakon!
  • Eszeljetek ki olyan okos közösségi megoldásokat, amivel csökkenthető a közlekedés általi légszennyezés!
  • Reformáljátok meg a diákok étkezését! Termesszetek zöldségeket és ehető növényeket az iskolán belül!

Díjeső várható

Mindhárom dobogós helyezés értékes nyereményekkel kecsegtet.

A fődíj minden csapattagnak és tanáruknak egy-egy Samsung Galaxy Tab 8GB Tablet, valamint részvételi lehetőség a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett nyári kémiatáborban. A nyertes csapatot delegáló iskola nyereménye 300.000 Ft szabadon felhasználható támogatás.

A második helyezett csapat tagjai és tanáruk nyereménye 3D toll, amivel térben rajzolhatnak. Az iskola nyereménye 200.000 Ft szabadon felhasználható támogatás.

A harmadik helyezett csapat és a tanár nyereménye Micro Drone, azaz távirányítható robotrepülő. Az iskola nyereménye 100.000 Ft szabadon felhasználható támogatás.

Különdíjban részesül a National Geographic magazin szerkesztősége által legjobbnak ítélt csapat minden tagja, és a csapatvezető tanár is egy éves National Geographic magazin előfizetést kap.

A versenyről további információk a chemgeneration.com weboldalon olvashatók, itt tölthető le a felkészülést segítő Fenntarthatósági kézikönyv is.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen