Túlélési praktikák
Sulinet
2012/08/10 08:00
2479 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Természeti katasztrófák, társadalmi összeomlás,háborúk, világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb túlélési praktikák ideje. De vajon mennyit ér majd a katonai képzettség és a semmiből is főzni tudás, ha valóban bekövetkezik a megjövendölt apokalipszis? A NatGeo meghökkentő sorozata megszállott túlélőművészeket faggat, s föld alatti rakétasilókba, féllegális lőterekre és önellátó gazdaságokba látogat.

natgeo_01_520 Egy olyan év után, melyben egymást érték a gazdasági válságról, államcsínyekről, globális felmelegedésről és természeti katasztrófákról szóló hírek, Amerikában egyesek úgy gondolják, hogy közel már a világ vége. Rettegjenek földrengéstől, gazdasági összeomlástól, napkitöréstől vagy atomháborútól, ezekben az emberekben egy dolog közös: valamennyien meg vannak győződve róla, hogy hamarosan egy új, minden korábbinál keményebb korszak köszönt be, melyben a boltok üresen tátonganak, a vízért fegyveres harc folyik és az elektromos ellátás már csak a múlt.

Túlélési praktikák című új sorozatában a National Geographic Channel olyan – máskülönben teljesen normálisnak és átlagosnak mondható – amerikaiakat mutat be, akiknek minden cselekedetét egyetlen dolog vezérli: a már-már eszelős hit abban, hogy a világ mai formája (és vele együtt a nyugati civilizáció) ilyen vagy olyan okból rövidesen véget ér. Az epizódok a túlélő-szubkultúra valamennyi vonulatát és aspektusát elénk tárják: többek közt megtudjuk, hogy ki milyen (természeti vagy ember által okozott) katasztrófától retteg, ki milyen taktikát dolgozott ki saját és családja életének megóvására, és hogy az életben maradás érdekében ki milyen előkészületeketet tett meg ezidáig. A sorozatból kiderül, hogy megszállott túlélők minden méretben és formában léteznek: a bunkerek, lőterek, élelmiszerraktárak és önellátó gazdaságok környékén találkozunk nőkkel és férfiakkal, gyerekekkel és nagyszakállú aggastyánokkal egyaránt, kiknek célja azonban közös: valahogy túlélni az emberiségre váró apokalipszist, mely szerintük mindenkit el fog pusztítani, aki nem rendelkezik a szükséges túlélési praktikákkal.

A sorozat – jórészt amatőr, polgári munkahellyel rendelkező – túlélői a műsorban jótanácsokat és értékelést is kapnak hivatásos társaiktól: a Practical Preppers (Praktikus túlélők) nevű cég munkatársai továbbképzik őket, válaszolnak kérdéseikre, és – ami talán a legfontosabb – kielemzik, hogy az adott elméleti felkészültséggel és fizikai infrastruktúrával milyen esélyük van a túlélésre a legrosszabb bekövetkeztekor. Azt azonban, hogy a műsor bunkert építő, élelmiszert felhalmozó vagy fegyveres közelharcra készülő főszeplői előrelátó családapák/anyák avagy paranoiás őrültek-e, a nézőknek kell eldönteniük…

Az epizódok tartalmából

Fegyverbe!

Mit tesz az, aki komolyan hisz benne, hogy 2012-ben összeomlik a jelenlegi társadalmi rend, és éhínség, káosz és háborúk várnak a világra? Az első epizódban bemutatott három ember a felhalmozásra esküszik: búvóhelyükön egész szobákat töltenek meg élelemmmel, vízzel és fegyverekkel. De vajon elegendőek-e ezek a túléséshez egy apokaliptikus korban? Keressen velünk választ az izgalmas kérdésre!

Bemutató: 2012. szeptember 5-én, szerdán este 10-kor – National Geographic Channel

A túlélés megszállottai

A műsor főszereplői bebizonyítják, hogy a világ végére való készülésnek nagyon változatos módjai vannak... Kellene Bishop a “káosz szakácsaként” aposztrofálja magát, s az önellátó élelmezésre helyezi a hangsúlyt; David Sarti szerint a megfelelő információáramlás az új érában is élet és halál közt dönthet, ezért már most az apokalipszis utáni Amerika kommunikációs központját építi; Dennis Evers pedig családja anyagi ellehetetlenülésében látja a legnagyobb veszélyt, ezért a pénzügyi talponmaradásért vívott harcba egész háza népét bevonja.

Bemutató: 2012. szeptember 12-én, szerdán este 10-kor – National Geographic Channel

natgeo_02_200 Vissza a kőkorszakba

Az epizódban olyan megszállottakkal találkozunk, akik jelentős anyagi áldozatokat hoztak saját és környezetük túlélése érdekében. A phoenixi családapa, Tim Ralston egész élelmező szolgálatot hozott létre követői számára; a coloradói Preston White több mint 40 ezer dollárt költött 11 ezer féle vetőmag megvásárlására; Pat Brabble pedig soha nem látott mennyiségű alkoholos italt halmozott fel lakóhelyén, mert szerinte az összeomlást követő cserekereskedelemben ez lesz az egyik legkelendőbb árucikk.

Bemutató: 2012. szeptember 19-én, szerdán este 10-kor – National Geographic Channel

Az anarchia küszöbén

Mai főszereplőink a társadalmi zűrzavartól az atomkatasztrófáig mindenre felkészültek. A külvárosi családapa, Mike Mester azokra a zavaros időkre készíti fel övéit, amikor városlakók milliói menekülnek majd vidékre a metropoliszokból; a kaliforniai Doug Huffman kész tervekkel bír arra nézvést, hogy a következő gazdasági válság negtív hatásait miként fogja a föld felszíne alatt átvészelni; Preston White pedig önellátó családi gazdaság létrehozásával készül egy esetleges radioaktív szennyezés túlélésére.

Bemutató: 2012. szeptember 26-án, szerdán este 10-kor – National Geographic Channel

Indulásra készen

Martin Colvill, az egykori rendőrtiszt a mozgékonyságban látja a túlélés kulcsát, ezért vett egy teherautót, melybe minden szükséges belefér; a coloradói Riley Cook szerint a baj tengeréből csak a hegyek fognak kiemelkedni, ezért épített a családjának egy magashegyi bunkert; a utahi nagymama, Donna Nash úgy véli, hogy szeretteire a járványok jelentik majd a legnagyobb veszélyt, ezért felkészült családja világtól való hermetikus elzárására; Kevin O’Brien pedig attól tart, hogy Florida a tengerszint-emelkedésnek köszönhetően hamarosan hullámsírba vész, ezért egész házanépét új, biztonságosabb helyre költözteti.

Bemutató: 2012. október

Barátból ellenség

Az ingatlanfejlesztő Larry Hall luxus-óvóhelyeket alakít ki tehetős ügyfelei számára egy használaton kívüli rakétasilóban; a coloradói Riley Cook magashegyi bunkerbe helyezné át a családi fészket baj esetén; Michael Patrick Douglas egyszerű túlélési praktikákra okítja a gyerekeit; Becky Brown pedig, biztos ami biztos,  éleslövészeti leckéket vesz egy orvlövésztől.

Bemutató: 2012. október

Odalent biztonságosabb

A kaliforniai Doug Huffman kész tervekkel bír arra nézvést, hogy a következő gazdasági válság negtív hatásait miként fogja a föld felszíne alatt átvészelni; a hippi életmódot kedvelő Ed Peden egy több ezer négyzetméteres föld alatti nukleáris létesítményben tengeti napjait; a kanadai Dianne Rogers-t pedig egy vissza-visszatérő rémálom kísérti, mely meggyőződése szerint a jövőjébe enged aggasztó bepillantást.
Bemutató: 2012. október

Alternatív megoldások

A San Diego-i pszichiáter, Bradford Frank gyógyszertárnyi orvosságot halmoz fel a lakásán, hogy egy esetleges világjárvány idején eséllyel vehesse fel a harcot a kórral; Jeremy-t, a szerető apát és férjet az olajkészletek kimerülése aggasztja leginkább, ezért furgonját alternatív üzemanyagokra állítja át; az író Janet Spencer pedig, a szerinte küszöbön álló nukleáris háború esetére, atombiztossá igyekszik tenni apró montanai otthonát.

Bemutató: 2012. október

Zavaros idők

A missoury-i Steve Pace és farmertársai éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a lehető legkissebbre csökkentsék egy esetleges elektromágneses vihar hatásait; az egykori fotóriporter, Jack Jobe attól tart, hogy egy napkitörés gigantikus földrengéseket pattint ki az USA egész területén; Bruce Beach pedig létrehozott egy több ezer négyzetméteres föld alatti bunkert, hogy legyen hol újraépítenie az emberi társadalmat egy atomrobbanás után.

Bemutató: 2012. október

A katasztrófa nem vár

John Major szerint küszöbön a káosz és a háborúk, ezért mindent megtesz érte, hogy családját felkészülten érje egy esetleges piszkosbomba-támadás; egy, a sorozatban “Mr. Wayne” álnév név alatt szereplő visszavonult rendőr szerint Kína gazdasági összeomlást hoz az Egyesült Államokra, ezért itt az ideje óvintézkedéseket tenni; a gyermekét egyedül nevelő Barry pedig titkos odút alakít ki garázsa alatt, hogy legyen hol elrejtőzniük az apokalipszis elérkeztekor.

Bemutató: 2012. november

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen