Hogyan maradjuk rugalmasak egy kihívásokkal teli iskolai környezetben? Új MOOC indul májusban
2024/04/09 16:54
297 megtekintés

A pedagógusi hivatás egy különösen szép és hálás, de egyben rendkívül megterhelő foglalkozás, amely a maga nemében egyedülálló kihívásokkal jár. A következmény pedig gyakran krónikus stressz vagy kiégés. Nagyon sokszor a tanítványainkat helyezzük a középpontba - és ez így is van jól - de hol is vagyunk mi pedagógusok? Mit teszünk vagy nem teszünk azért, hogy fizikailag és mentálisan egyaránt kiegyensúlyozottan tudjunk teljesíteni? Hiszen diákjainknak is akkor tudjuk a legtöbbet és a legjobbat adni, ha mi magunk is „rendben vagyunk” és rendelkezünk azokkal a technikákkal, amelyekkel a naponta megoldásra váró feladatokkal, problémákkal meg tudunk küzdeni.

era

A 2024. május 6-án induló How to remain resilient in a demanding school environment című MOOC online kurzus fókuszában a pedagógusok jólléte áll, amely három fő pillérre összpontosít; a pedagógusok testi - lelki jólléte, a kiégés megelőzése és a munka - magánélet egyensúlya. A tanfolyam elsődleges célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a stressz proaktív kezeléséhez és megelőzéséhez szükséges ismereteket, készségeket és stratégiákat a kiégés megelőzése érdekében, és egy kiegyensúlyozott és fenntartható tanári karriert tudjanak kialakítani.

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők:

  • Megtanulják, hogy hogyan ismerjék fel a tanításban gyakran előforduló stresszt kiváltó ingereket (stresszorokat), ezek hatékony kezelésére és enyhítésére személyre szabott stratégiákat dolgozzanak ki pedagógus kollégákkal való beszélgetések és eszmecserék segítségével.
  • Tudatosan figyeljenek személyes jóllétükre és olyan gyakorlati eszközöket és technikákat fedezzenek fel, amelyekkel a személyes megküzdési képességeiket tudják erősíteni, melyek segítségével könnyebben talpra állnak a kudarcokból vagy egyéb kihívásokkal teli helyzetekből. Ehhez a tanfolyam jó gyakorlatokat is kínál.
  • A stressz megelőzésére szolgáló stratégiákat sajátítsanak el, mint például, hogy hogyan húzzák meg határaikat mind a szakma, mind a magánélet területén, hogyan teremtsenek egy fenntarthatóbb munka-magánélet egyensúlyt az életükben. Mindezekhez az önreflexiós tevékenységek alkalmazása egy nagyon fontos eszköz.
  • Kialakítsanak olyan szokásokat, amelyek saját jóllétünket szolgálja. Mindezt egy 21 napos kihívás és egy személyre szabott self-care terv alapján, amely biztosítja, hogy valóban prioritás legyen saját maguk fizikai, mentális és érzelmi jó állapotának megőrzése

Kurzus időpontja: 2024. május 6 - június 12.

Ajánlott ráfordítási idő: 15-20 óra

A kurzus nyelve: angol

Kinek ajánljuk a kurzust?

Gyakorló, e-Twinning programban részt vevő általános iskolai, középiskolai pedagógusoknak, intézményvezetőknek, tanárképzésben résztvevő leendő pedagógusoknak

A kurzusra JELENTKEZÉS EZEN A LINKEN lehetséges.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen