Új segédanyag a Biztonságos Internet Napjára
2017/01/01 08:00
3470 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2017. február 7-én is megrendezésre kerül a Biztonságos Internet Nap, amelyben a világ több mint 120 országa vesz részt. A Biztonságos Internet Nap iskolai megünnepléséhez most új magyar nyelvű, tanulócsoportokkal végrehajtható feladatokat ajánlunk a pedagógusok figyelmébe, amelyek témája az online zaklatás, a gyűlöletbeszéd és a radikalizáció. A feladatok számítógép nélkül elvégezhetőek.

biztonsagosinternet

A Biztonságos Internet Napot az Európai Bizottság támogatásával szervezi minden év februárjában (második hó második hetének második napján) az Insafe/INHOPE hálózat. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális technológiák felelősségteljes és biztonságos használatára, különös tekintettel a gyermekek és fiatalok technológiahasználatára. Minden évben több ezer ember vesz részt a kapcsolódó eseményeken és tevékenységekben világszerte.

Az évek során a Biztoságos Internet Nap hangsúlya megváltozott: eleinte a biztonságosabb internet megteremtése volt a cél; ma már inkább a jobb internetről beszélünk, amihez minden internethasználó hozzájárulhat.

A gyermekek és a fiatalok sokat tehetnek a jobb internetért azáltal, hogy kedvesek és tisztelettudóak másokkal, figyelnek a saját és mások online hírnevére, és pozitív dolgokban vesznek részt, hozzátesznek az internethez az alkotásaikkal és a megosztásaikkal. Segíthetnek másoknak, ha nem maradnak passzívak, amikor a kortársaik körében online zaklatást, lejáratást tapasztalnak.

A 2017-es Biztonságos Internet Napja alkalmából a Web We Want internetbiztonsági foglalkozásgyűjteménynek új feladatsora jelent meg. A „Web We Want – Internet, ahogy mi szeretnénk" könyv 2013 óta elérhető online az Insafe jóvoltából; a feladatgyűjteményhez óravázlatokat tartalmazó tanári kézikönyv is tartozik. A feladatok célja bemutatni az internethez kapcsolódó jogokat és kötelességeket, továbbá arra ösztönözni a fiatalokat, hogy átgondolják saját viselkedésüket és kortársaik viselkedését is. A tartalmak magyar nyelven is letölthetőek a webwewant.eu weboldalról. Az új feladatsor az ENABLE programnak köszönhetően jött létre, és az online zaklatásról, a gyűlöletbeszédről, a radikalizációról és az empátiáról szól.

A feladatok magyar nyelven elérhetőek itt.

Ha Ön és iskolája csatlakozna a Biztonságos Internet napjához, az alábbiakat javasoljuk:

  • Látogasson el a saferinternet.hu weboldalra, hogy a magyar figyelemfelkeltő programokról tájékozódjon!
  • Regisztrálja intézményét a nemzetközi Safer Internet Day oldal regisztrációs linkjén!
  • Tartsa meg a legújabb Web We Want foglalkozást az új, online zaklatásról szóló feladatsor alapján!
  • Tartson Web We Want foglalkozást bármely másik feladatsor alapján!
  • Mozgósítsa az iskolai közösséget a Biztonságos Internet Napja alkalmából!
  • Használja a Biztonságos Internet Napja logót!
  • Használja a közösségi médiában a #SID2017 vagy #SaferInternetDay hashtageket!

Ünnepeljük együtt a Biztonságos Internet Napját!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen