Bán Dávid: Utazás a pályaudvar körül
Sulinet
2012/06/18 08:00
1075 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Ünnepi Könyvhéten a Szép Magyar Könyv 2011 díjazottja lett és Tarlós István főpolgármesteri különdíjában részesült Bán Dávid: Utazás a pályaudvar körül című könyve. 

ban_david_200 A kötet a szerző számos magyar és idegen nyelvű publikációja után megjelenő első önálló kötete. A nemzetközi és hazai kutatásokon alapuló munka közérthetően, színesen – de a pontos tényszerűséget, szakszerű megközelítést nem nélkülözve – igyekszik a nagyváros életének egy jellegzetes térkonstrukcióját, a pályaudvart mint társadalmi, urbánus közeget bemutatni.

Nemzetközi összehasonlításban is ritka az a munka, amely a pályaudvart nem elsősorban mint építészeti egységet, hanem mint városi teret vizsgálja, annak társadalmi és szimbolikus megközelítését domborítja ki. A munka széleskörű nemzetközi kitekintés és számos esettanulmány mellett vizsgálja a budapesti pályaudvarokat, egyfajta utat mutatva a kutathatóság és a térkialakítási módok adaptálásához. A 300 oldalasra tervezett kötet közérthető stílusával, sokoldalú képanyagával nemcsak a társadalomtudományi irodalomra fogékony olvasóközönséget kívánja megcélozni, hanem nyitott szeretne lenni a városi, a vasúti jelenségek iránt érdeklődő nagyközönség számára is.

A kötet fejezetei részletesen foglalkoznak a pályaudvar társadalomtudományi megközelítéseivel, a vasút és a város bő másfél évszázados kapcsolatával, a pályaudvar társadalmával, reprezentációjával és szimbolikájával, a napjainkban újjáéledő és reneszánszukat élő, főként nyugat-európai pályaudvarokkal (New-Yorktól Londonon, Madridon, Párizson keresztül Berlinig, Bécsig vagy akár Prágáig), illetve részletesen bemutatja a budapesti pályaudvarok történelmi hátterét és aktuális helyzetét.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen