Vakáció – avagy mit csináljon a gyerek 80 napig?
2014/05/08 16:46
1068 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Még mindig hiányzik a táborok szakmai minősítése! Hogyan válasszunk?

tabor1

A jogilag legálisan működő, azaz nem „feketén” szerveződő táborok esetében nincs előírás sem a felügyelők számával, sem esetleges végzettségükkel kapcsolatban.  Ennek ellenére idén  már március elején elindultak a jelentkezések a nyári táborokra, a helyek pedig napról napra kevesebbek. - mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu oldal vezetője. „A nyári boldog vakáció 80 napja azonban igen komoly fejtörést okoz a családoknak, nemcsak azért mert akár heti 50-80 ezer forintra is tehető egy tematikus tábor részvételi díja, hanem a gyermekekre leselkedő veszély miatt. Sajnos a mai napig nem megoldott a táborok minőségbiztosítási rendszere, még pedagógus végzettség sem kell ahhoz, hogy valaki tábort szervezzen. Jelenleg bárki szervezhet tábort, aki rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal vagy adószámmal. Jobb óvatosnak és körültekintőnek lenniük a gyermekeiknek legjobbat akaró szülőknek is. A Felelős Szülők Iskolája május 11-i III. Vakációváró fesztiválján táborexpo keretében mutatja be azokat a sport, nyelvi, drámapedagógia táborokat és családi programokat, melyeket szakmai védjegyével látott el. Az érdeklődők itt személyesen is ismerkedhetnek meg a táborvezetőkkel, a gyerekekkel foglalkozókkal, aki ízelítővel is várják a látogatókat.” – mondta el Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

tabor2

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és körüljárni a nyári szabadidős program kiválasztásakor a családoknak?

„Megbízható és képzett, gyakorlattal rendelkező szakembereknek kellene tábort szervezniük, hiszen általában öt nap áll a rendelkezésükre, hogy a gyerekeket alaposan megismerjék és élményszerű foglalkozásba részesítsék.  ” – mondta el Polus Enikő, a Mentálhigiénés fejlődést-fejlesztést Segítő Központ vezetője. Szerinte elsősorban a balesetmentes mindennapokra kell odafigyelni, de fontos még a helyszín gondos megválasztása és az sem mindegy, hogy hol, mit és mennyit esznek a fiatalok.

„Számos hír szól a tábori fertőzésekről, melyek az élelmiszerek nem megfelelő higiéniás tárolása miatt üti fel a fejét. Bár már nem kötelező a három napon belüli orvosi kontroll, ennek ellenére javaslom a Szülőknek, hogy a tábor megkezdése előtt a körzeti orvos vizsgálja át a gyermeket, így a lappangó betegségeket és a fertőzéseket is ki lehetne szűrni” – tette hozzá.

Étkezés, tábori órarend, animátorok és szakemberek száma a gyerek létszámhoz képest, korcsoport összetétele, orvosi ellátás, utazási feltételek és nem utolsó sorban az anyagi ár-érték arányt, amely minden családnak egyéni, ahogy a gyermek pihenés igénye, napérzékenysége…

A legfontosabb talán, hogy amennyire lehet, a gyerekkel együtt döntsünk a választott táborról, ne erőltessük a lovaglást vagy úszást, ha benne félelem, tartózkodás van. Sokat segíthet az oldódásban, ha osztálytársakat, barátokat szervezünk a táboros csoportba, ha ismerős tanárok vezetik a foglalkozást vagy már ismert helyszínen zajlik a program. Ne feszítsük túl a gyerek napi menetrendjét sem, mert nem a vakáció való arra, hogy amit az iskolában nem tanult meg 9 hónap alatt, azt most pótolja – mondja Tibenszky Moni Lisa, a Táborexpo szervezője.

tabor3

Mire számíthatnak a Táborexpo látogatói? Mi hívta életre az eseményt?

A Táborexpo egy hiánypótló kedzeményezés. Célja, hogy megteremtse azt a személyes, közvetlen platformot ahol a szolgáltatók és az igénybe vevők beszélgethetnek. A tábor bizalmi termék. A Táborexpo egyszeri alkalom az interakcióra, melyre nagyon nagy szükség van, amit a kiállítók és a hálás családos közönség visszajelzéseiből tudhatunk.   A Felelős Szülők Iskolája által harmadik alkalommal megrendezett vasárnapi eseményén kizárólag minősített, szakmailag kifogástalan, hosszú évek óta működő táborok, szabadidős programszolgáltatók jelennek meg a sok színes program mellett. Fontosnak tartjuk, hogy a családok – szülők és gyerekek – a Táborexpon akár együtt, közös benyomás alapján válasszák ki a számukra legszimpatikusabb tanárt, oktatót, aki motiválni, fejleszteni , támogatni tudja a gyerek saját céljait.  – fogalmaz a Tibenszky Moni Lisa.

Az eseményen számos játszóház, állatsimogató, sport és hobby tábor, ugráló vár, mesejáték és ALMA koncert is lesz, igazi késő tavaszi családos programnak ígérkezik, ahova közel négyezer főt várnak.

Óriási táborkínálat

Egyáltalán nincs könnyű dolga a szülőknek, ugyanis hatalmas a táborkínálat és nem egyszerű megtalálni a programok között sem a megfelelő, pénztárcához passzoló nyári lehetőségeket. A Taborfigyelo.hu 300 tábor turnust gyűjtött össze, de a szülők hasznos tanácsokat, tippeket is találnak az oldalon. Hogy miért ilyen kapósak a helyek az idei táborszezonban, erre Tóth Béla a Táborfigyelő.hu vezetője így válaszolt: „Úgy véljük, a táborszervezők felismerték, hogy nem csupán az árak csökkentése vezethet a gyermekek jelentkezésének növekedéséhez, így a programok minőségével és mennyiségével kezdtek el inkább versenyezni a szülők és a táborozók kegyeiért. Ennek okán kialakult egy még mindig alsóbb árkategóriás, de mégis minőségi üdülési lehetőséget nyújtó kínálat, amely viszont sokkal szűkebb, mint az ilyen irányú kereslet. A táboroztatók eddig is igyekeztek kész programokkal és turnusokkal csábítani a jelentkezőket már adott év március elejétől. Meglátásunk szerint a fő változás, hogy a szülők felismerték: az adott rétegbe eső táborhelyek száma véges, és korábban kezdték felkutatni a vakációs lehetőségeket. Ennek okán gyorsan fogynak a helyek az alacsonyabb árfekvésű kategóriákban.”

A táborok sikeressége valószínűsíthetően annak köszönhető, hogy átlagosan 4-6 gyermekre jut egy pedagógus. Vagyis elmondható, hogy jóval kevesebb gyerekre kell felügyelni egy képzett felvigyázónak, mint akár a bölcsődékben, ahol 12-16 kicsiről vagy az óvodákban, ahol 16-24 gyermekre kell ügyelni.

Viszont felmerül a kérdés, hogyha már ennyire népszerűek a nyári táborok és ilyen hatalmas a kínálatuk, kik azok, akik szervezheti kezeket, illetve van-e a táboroztatásnak valamilyen minőségbiztosítási rendszere Magyarországon.

tabor4

Nem megoldott a táborok minőségbiztosítása, akár pedagógiai végzettség nélkül is lehet tábort szervezni

„Egy tábor megszervezéséhez, a szálláshely üzemeltetéséhez szükséges engedély iránti kérelmet a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervénél kell/lehet benyújtani. A táboroztatás engedélyezésének és lebonyolításának alapkövetelményeit, a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 173/2003. (X.28.) Korm. rendelet, a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V.18.) NM rendelet és az egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeletetésének egészségügyi feltételeiről szóló 37/2007. (VII.23.) EüM-SZMM együttes rendelet határozza meg” – mondta Kovács Krisztina, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense. Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu oldal vezetője erre reagálva kifejtette:  „Igazság szerint a szabályozottság  és annak esetleges ellenőrzése a szektor legnagyobb nehézsége. A jogilag legálisan működő, azaz nem „feketén” szerveződő táborok esetében nincs előírás sem a felügyelők számával, sem esetleges végzettségükkel kapcsolatban. Nem szükségszerű, hogy a felnőttek pedagógus végzettségűek legyenek, vagy legyen köztük valamilyen arányban pedagógus. A táborok esetében nincs „szektorspeciális” minőségbiztosítás, kizárólag a más vállalatok által is használt folyamatsztenderdekkel (például ISO) lehetne mérni ezeket, de erre a táboroztatók nincsen forrásuk , a szülők pedig nem igénylik. Jelenleg bárki szervezhet tábort, aki rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal vagy adószámmal.

Miután hivatalos előírás nincs, így a szülők felé a javaslatunk az, hogy biztos forrásból válasszanak tábort, mint a Taborfigyelo.hu, vagy ha egyedül keresnek tábort, akkor ellenőrizzék le. Érdemes rákérdezni, hogy honnan rendelik a gyermekek ebédjét, illetve hogy a felügyelők milyen tapasztalatokkal rendelkeznek.” 

Ajánlott esemény: GRUND, III. Vakációváró fesztivál és Táborexpo – május 11, Barba Negra Track
esemény: https://www.facebook.com/events/638736269495482/
további info: www.felelosszulokiskolaja.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen