Véget ért a paralimpia
2012/09/10 14:11
2310 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyarország 38. helyen végzett összesítésben a 2012-es londoni paralimpiai játékokon. A versenyzőknek két arany, hat ezüst és hat bronz érmet sikerült szerezniük. A XIV. Nyári Paralimpiai Játékokat 2012. augusztus 29. és 2012. szeptember 9. között rendezték meg Londonban, Nagy-Britannia fővárosában.

juhaszveronika_520 Juhász Veronika

Sors Tamás, paralimpiai aranyérmet szerzett 100 méteres pillangóúszásban, ezüstérmet 400 méteres gyorsúszásban és bronzérmet 100 méteres gyorsúszásban a 2012es paralimpia legeredményesebb magyar versenyzője.

Pálos Péter is paralimpiai aranyérmet szerzett asztaliteniszben. A 11-es kategóriában érdekelt - azaz értelmi fogyatékos -, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a döntőben a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó, 27 éves magyar visszavágott a vereségért, szintén 3-1-re nyert.

Dani Gyöngyi ezüstérmet szerzett a női kerekesszékes tőrvívás B kategóriájában. A 37 éves versenyző a B kategória - azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének - fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól (Yao Fang).

Szabó Nikolett, a cselgáncsozók 70 kilogrammos kategóriájának harmadik helyezettjeként végzett. A 33 éves, kétszeres világ- és Európa-bajnok Szabó a nyolc között két vazaarival verte a fehérorosz Arina Kacsant, majd az elődöntőben ugyancsak két vazaarival kikapott az orosz Tatyjana Szavosztyanovától. A bronzmérkőzésen a mexikói Lenia Ruvalcabával szállt szembe, akit szintén két vazaarira kapott ipponnal győzött le.

Krajnyák Zsuzsanna női kerekesszékes tőrvívó ezüstérmet nyert a párbajtőrözők egyéni küzdelmeiben A (felállni képes) kategóriájában.A 33 éves Krajnyák korábban bronzérmes lett tőrvívásban.

"Örömömben annyit kiabáltam, hogy teljesen elment a hangom" - nyilatkozta az MTI-nek az UTE sportolója. "Jól ment ma a vívás, már a nap elején éreztem, hogy nem fáradtam el tegnap, és repül a kezem. A döntőben sajnos a hongkongi volt a jobb, ezt el kell ismerni. A gyűjteményemből már csak egy arany hiányzik, pénteken a párbajtőrcsapattal megpróbálom azt is megszerezni."

Krajnyák négy bronza mellé harmadik paralimpiai ezüstérmét szerezte: előbbieket tőrben (2000 Sydney, 2012 London) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) utóbbiak közül a korábbi kettőt tőr- és párbajtőrcsapatban nyerte a 2004-es athéni játékokon.

tothtamas_200 Tóth Tamás A kerekesszékes női párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert pénteken a londoni paralimpián.

A Krajnyák Zsuzsa, Juhász Veronika, Dani Gyöngyi összeállítású együttes kerekesszékes női párbajtőrcsapat is ezüstérmmel térhetett haza a londoni paralimpiáról.

Az erdélyi születésű magyar paralimpiai újonc, Osváth Richárd kerekesszékes törvívó bronzérmet szerzett tőrvívásban.

Az úszó Tóth Tamás ezüstérmet nyert 50 méteres gyorsúszásban. Az S9-es kategória döntőjében három magyar is szerepelt, közülük a 20 éves, paralimpiai újonc Tóthnak sikerült legjobban a sprintszám, aki 25.75 másodperccel ért célba, 62 századdal lemaradva a világcsúcsot úszó ausztrál Matthew Comdrey mögött (25.13). A Londonban egy aranynál és egy ezüstnél tartó Sors Tamás 26.79-cel a hetedik, Meilinger Csaba pedig 26.86-tal a nyolcadik helyen zárt.

"A helyezésemmel elégedett vagyok, mert nem tudtam volna megverni az ausztrál srácot, az időeredményem viszont csalódás" - nyilatkozta Tóth, aki ebben a számban 2010-ben világbajnoki harmadik, tavaly pedig Európa-bajnok volt. "A gyengébb teljesítménynek talán az lehet az oka, hogy ez az első paralimpiám. Holnap reggel már a 200 vegyes jön, picit tartok az előfutamtól, mert fáradtnak érzem magam, de természetesen mindent megteszek, hogy holnap is döntőt ússzak."

biacsi Ilona_520 Biacsi Ilona

Biacsi Ilona bronzérmet nyert 1500 méteres síkfutásban. A 26 éves értelmi fogyatékos atléta és ikertestvére, Bernadett - akivel együtt a magyar küldöttséget vezette az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen - az első 700 méteren a hatfős mezőnyben haladt, majd az utolsó kör előtt a korábban bukó tunéziai és a japán rivális már leszakadt.

A két magyar azonban nem bírta a két lengyel vetélytárs tempóját, akik közül a címvédő és világcsúcstartó Barbara Niewiedzial végül magabiztosan nyert. Biacsi Ilona 4:42.31 perces idővel ért célba, 49 századdal megelőzve negyedikként befutó testvérét.

"Át akartuk venni a lengyelek tempóját, de már túl késő volt. Mire mi is váltottunk, addigra a lengyelek már túl nagy előnyre tettek szert. Jobb eredményt vártam magamtól, de azért elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel" - nyilatkozta Biacsi Ilona.

vereczkeizsolt_520 Vereczkei Zsolt

Az úszó Vereczkei Zsolt bronzérmet nyert 50 méter hátúszásban. Az S5-ös kategóriában induló, 35 éves Vereczkei még 1992-ben Barcelonában, majd1996-ban Atlantában nyert aranyérmet, míg 2004-ben Athénban bronzérmet szerzett ebben a számban, emellett világ- és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet.

A paralimpia több versenyzőjéről ide kattintva találtok fotókat.

Forrás: MTI

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen