Versművészeti Tábor
2012/06/06 08:00
1207 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Aki szereti a verseket és az előadó művészetet, az nem maradhat le a műfajban idén is megrendezésre kerülő két legfontosabb táborról. A Magyar Versmondók Egyesülete és a 14. VersFesztivális tartogat meglepetéseket az izgalmas, kihívásokkal teli programok mellett.

Már csupán a mentorok névsorát végigolvasva is izgalmasnak ígérkezik a 34. Versművészeti Szeminárium. Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész-drámapedagógus és Szennik Évi diákszínjátszó-rendező vezetik a tábort, melyen további szaktekintélyek vesznek részt. Ott lesz Major László világbajnok táncművész, az Atlantic City Ballett tagja, Kinizsi Ottó és Deutsch Anita színészek, Varró Dániel költő, Wiegmann Alfréd színházi és televíziós rendező és az Aphonia-Sajtkukacz verszenei együttes is.

Mindenkinek érdemes részt venni, akit érdekel a versmondás, a színjátszás, vagy bármely más művészeti szakirány. A neszmélyi hajóskanzenben a diákok hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és megismerhetik a pódiumi jelenlét szabályait.

A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhelyben fontos alapokat sajátíthatnak el a színészetre készülők. A Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára is felkészítő gyakorlatok, klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés várja a jelentkezőket.

A két tábor persze szabadidős programokat is kínál: tutajozásra, kenuzásra, úszásra is lesz alkalom.

Június 31-ig van lehetőség jelentkezni a táborokba. A faceookon, és a vers.hu oldalon is érdemes klikkelgetni, aki részt akar venni.

Kaleidoszkóp VersFesztivál Nyíregyházán

Nyíregyházán 14. alkalommal rendezik meg a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivált, ahová egyénileg és csoportosan, társulattal is lehet jelentkezni. Versszínház, verszene, versmondás és versfilmek  színesítik a programot. Négy nagy versenykategória nyílt meg a profi színházak, a színészek, zenészek, filmesek és előadóművészek, a nem hivatásos versmondók és társulatok, valamint a zenekarok és a filmes alkotók számára. A Fesztivált a Móricz Zsigmond Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen szervezi, a jelentkezés pedig kétlépcsős rendszerben zajlik. A nevezőket egy héttagú előzsűri bírálja el, majd a legjobbakat továbbjuttatja az októberi versenyprogramban.

Idegen nyelvű produkciók is jelentkezhetnek, ami lényeges, hogy június 15-dike a határidő, ezt nem szabad túllépni!

Elbeszélő költemények, verses drámák, trubadúrlírai művek, előadóestek, verses monodrámák, performanszok, költői művekre, versekre épülő mozgásszínházi előadások és emlékestek is helyet kaphatnak a versenyprogramban, de zenészek és énekesek is felléphetnek. Ők három dallal és legfeljebb 40 perc hosszúságú repertoárral nevezhetnek. De  amatőr és profi filmesek részéről is van lehetőség kisjátékfilm és etűd benevezésére, a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása révén etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Témája szerint bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készült, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást feldolgozó filmes alkotásokat várnak.

A versmondás kategóriájában a kortársak mellett idén is a születési és a halálozási évfordulós klasszikusoké a főszerep. Így többek között Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula, Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Örkény István, Karinthy Frigyes és Áprily Lajos művei hallhatók majd többnyire.

A fesztivál Miskolcról indult, budapesti otthona mellett vendégeskedett már Pécsett, Krakkóban és Berlinben, sőt a fesztiváldíjasok Stockholmban és New Yorkban is felléptek. A szervezésben a Magyar Versmondók Egyesülete mellett a Móricz Zsigmond Színház és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület is közreműködik.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál honlapján minden részletes információ megtalálható, de a facebookon is érdemes körülnézni.