Vigyázz simlisek!
Sulinet
2012/10/08 08:00
1029 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Becsapós taxisok, hamis bankjegyekkel fizető pénzváltók, trükkös zsebtolvajok, vendégmegkopasztó vendéglősök… A National Geographic Channel Vigyázz, simlisek! című rendhagyó sorozatában Conor Woodman híres turistaparadicsomokba látogat – azzal a szokatlan céllal, hogy kétes elemek megszabadítsák minden pénzétől; és hogy a műsor nézői később ne válhassanak ugyane nagyvárosi hiénák áldozataivá.

Conor_Woodman_1_520 Amikor a pénzed végre együtt van, befáradsz a legközelebbi utazási irodába; lefoglalod a rég kinézett utat; s elutazol álmaid városába. Ott a repülőtérről betaxizol a központba; egy idegenvezetővel végigmutogattatod a nevezetességeket; sőt még néhány mókás fényképet is készíttetsz magadról egy ókori katonának öltözött alakkal. Azután elmész a piacra; veszel egy halom csecsebecsét; délután pedig elnyúlsz a tengerparton, ahol egy másik nyaraló megkér, hogy vigyázz a dolgaira, amíg ő úszik egyet a vízben. Azután beülsz egy étterembe; eszel egy jót; és amikor fizetnél, benyúlsz a táskádba, s rádöbbensz, hogy ellopták a pénztárcádat… És könnyen meglehet, hogy nem ez az egyetlen veszteség, amit a nap során elszenvedtél, hisz, bár nem tudsz róla, a taxisofőr, az idegenvezető, az utcai árus, a strandon másik nyaraló, sőt még az ókori katona is alaposan átvert téged…

A National Geographic Channel vadonatúj tízrészes sorozatában Conor Woodman műsorvezető és stábja titkos kamerák segítségével a turistákra leselkedő nagyvárosi hiénák módszereit igyekszik leleplezni – egyrészt oly módon, hogy gyanútlan, minden cselnek bedőlő baleknak adja ki magát; másrészt úgy, hogy ő maga férkőzik a bűnözők bizalmába, elérvén, hogy fedjék fel előtte trükkjeiket, sőt egy-egy akció erejéig a bandájukba is vegyék be… Prágában Conor kissé túllő a célon, amikor egy bárban beszédbe elegyedik egy csinos, a legősibb mesterséget űző lánnyal – egy perccel később ugyanis egy hátsó szobában találja magát két, a lánnyal folytatott beszélgetés fejében 500 eurót követelő “gorilla” társaságában… De úgy tűnik, Rióban se jobb a bűnözési helyzet, hisz itt ellopják Conor csomagját; átverik egy taxiban; végül pedig kis híján bedrogozzák, hogy elvehessék a maradék értékeit is. Ehhez képest Conor számára Marrakesh kész felüdülés, hisz ebben a zajos-poros marokkói városban “csupán” hamiskártyásokkal, ál-idegenvezetőkkel és vadonatúj filléres szőnyegeket mesterségesen “öregítő” antikvitás-árusokkal hozza össze a sorsa… 

Conor Woodman

Conor Woodman közgazdász, író, televíziós műsorvezető és világjáró kalandor egy személyben. Szenvedélyesen kutatja a (köz)gazdaság és kereskedelem világszerte tapasztalható abszurditásait, melyeket humoros és izgalmas formában mutat be. Korábban kilenc évig a londoni Cityben, a pénzügyi szektorban dolgozott, ezt követően kezdett televíziózni.

Nevéhez fűződik többek közt az Around the World in 80 Trades című nagy sikerű sorozat, melyben azt meséli el, hogy miként hagyta ott a munkáját, adta el a lakását, és indult világkörüli kereskedőútra, mely során adott-vett tevéket szudáni sivatagokban; lovakat kirgiz piacokon; és tequilát Rio de Janeiro utcáin – Unfair Trade című könyvében pedig a globális kereskedelmi láncolat legaljára, a kapitalizmus legnagyobb vesztesei közé kalauzolja az olvasókat, többek közt Afganisztánba, Kongóba és Elefántcsontpartra. 

Kalandos pályafutása során Conor eddig több mint 100 országban járt, utazásairól rendszeresen beszámol a BBC From Our Own Correspondent című népszerű műsorában, valamint a Wanderlust Magazine hasábjain.  

A novemberi epizódok tartalmából:

Prága

Conor Woodman ezúttal a prágai éjszakák hiénáit igyekszik leleplezni – szokásához híven oly módon, hogy hagyja, hogy a helyi taxisok, pénzváltók, hamisdrog-árusok, vendéglősök és gyönyörű nőnek öltözött zsebtolvajok behúzzák a csőbe...

Bemutató: 2012. november 2-án, pénteken este 11-kor – National Geographic Channel

Buenos Aires

Buenos Aires sokak számára a tangó és az érzelmek városa. Másoknak – a kevésbé szerencséseknek – pedig a meglopatásé és egyéb kellemetlen élményeké. Az epizódban Conor Woodman az argentin fővárosba látogat, hogy saját bőrén tapasztalja meg a helyi trükkös fiúk és lányok tevékenységének áldatlan következményeit.

Bemutató: 2012. november 9-én, pénteken este 11-kor – National Geographic Channel

Rio de Janeiro

Az epizódban Conor Woodmant Rio de Janieróban, a világ legszexisebb városában találjuk, ahova karnevál idején millió szám özönlenek a gyanútlan turisták – nem sejtvén, hogy ezek a forgatagos napok és éjszakák a helyi zsebmetszők és más szélhámosok számára is piros betűs ünnepek.  

Bemutató: 2012. november 16-án, pénteken este 11-kor – National Geographic Channel

Barcelona

Barcelona a világ egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja – és a turisták pénzére ácsingózó bűnözők valóságos paradicsoma. De kik ezek a szélhámosok? És milyen módszerekkel igyekeznek kicsalni áldozataik pénzét? A filmben ezt igyekszik kiszimatolni Conor Woodman, aki a cél érdekében még azt is fontolóra veszi, hogy beépül az egyik bandába.

Bemutató: 2012. november 23-án, pénteken este 11-kor – National Geographic Channel

Róma

Az Örök Városba látogató turisták, amennyiben elég éles a szemük, meglepő dolgoknak lehetnek tanúi a jelentősebb nevezetességeknél: a Kolosszeumnál szélhámos, pénzéhes centuriók harcolnak a területért; a Szent Péter bazilika tövében agresszív idegenforgalmi alkalmazottak folytatnak kíméletlen konkurenciaharcot egymással; mindezeket a zsiványságokat pedig egy, a Nat Geo által ideküldött fickó igyekszik megörökíteni rejtett kamerája segítségével...

Bemutató: 2012. november 30-án, pénteken este 11-kor – National Geographic Channel