Sandy hurrikán – Viharos napok New Yorkban
2012/11/22 08:00
1593 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A National Geographic Channel legújabb dokumentumfilmje a karibi térségen és az Egyesült Államok keleti partvidékén október végén végigsöprő Sandy hurrikán pusztítását tárja a nézők elé meteorológusokkal, viharvadászokkal és mentőmunkásokkal készült interjúk, valamint megrázó híradórészletek és amatőrfelvételek segítségével.

sandy_1

Bemutató: 2012. November 26-án, hétfőn este 9-kor – National Geograhic Channel

A National Geographic Channel dokumentumfilmet készített az október végén mintegy féltucat közép- és észak-amerikai ország életét napokra megbénító, csak az Egyesült Államokban több mint 110 emberéletet követelő Sandy hurrikán kialakulásáról és pusztításáról.

Az egyórás, világszerte 171 országban vetítendő műsor egészen a vihar szeméig merészkedik, hogy megtudjuk, hogy a heves esőzésekkel, 145 km/órás szélrohamokkal és több méter magas tengeri vízfalakkal támadó – a média által csak “Frankenstorm”-ként emlegetett – ciklon miként kényszerített ezreket otthonuk elhagyására… miként borított sötétbe és bénított meg egész városrészeket New Yorkban és New Jersey-ben… és a lakosság alapos és időbeni felkészítése ellenére miként oltotta ki közel 200 ember életét a karibi országokban és az USA keleti partvidékén.

A vihar pusztítását megörökítő, a műsorban is felhasznált egyik filmfelvételt ide kattintva tekintheti meg.

A Sandy hurrikán – viharos napok New Yorkban készítői nagy hangsúlyt fektettek az emberi történetek bemutatására, többek közt érdekfeszítő beszámolókat hallhatunk mentőmunkásoktól, meteorológusoktól és viharvadászoktól, és láthatunk egy amatőrfelvételt is, melyen egy New York-i erőmű felrobbanása látható. “Úgy éreztem magam, mintha egy fantasztikus filmbe csöppentem volna. Mindenki sikoltozott” – mondja John Mattiuzzie, egy Brooklynben élő dokumentumfilmes.

sandy_2

John Mateer a háza körül álló fák kidőlését örökítette meg mobiltelefonjával. “Soha nem éreztem ilyet korábban” – mondja John, “Az otthonunk elvileg a legbiztonságosabb hely az életünkben, ezért borzasztó azt látni, hogy bármikor megsemmisülhet… Olyan volt, akár egy horrorfilmben.”

A filmben Emily Rahimi, a New York-i tűzoltóság közösségi médiáért felelős referense is megszólal, aki elmondja, hogy a lakosság – a 911-es segélykérő vonal túlterheltsége miatt – jobb híján Twitter-üzenetek formájában kért tőlük segítséget. “Ez egy igazi 21. századi vihar volt… Tudomásom szerint ez az első vihar, amikor a bajba jutottak a közösségi média segítségével teremtettek velünk kapcsolatot” – emlékezik vissza Emily a dokumentumfilmben.  

“A Sandy hurrikán történelmi jelentőségű vihar volt, mind a méreteit, mind az általa okozott pusztítást tekintve. Egyes városrészeket gyökeresen átalakított” – mondja Hamish Mykura, az NGCI vezérigazgató-helyettese és nemzetközi műsorigazgatója. "A film lenyűgöző felvételekkel adja vissza vissza a vihar pusztítását – autókat sodor az ár Manhattan utcáin, egész városrészek állnak a vihardagály kiöntött vize alatt… A Sandy hurrikán – viharos napok New Yorkban kikutatja, hogy miféle természeti erők képesek létrehozni egy ilyen erősségű, többmillió ember életét érintő ciklont."

sandy_3

Jeremy Dear, a filmet készítő Pioneer Productions elnökhelyettese a következőket mondta a viharról és a róla készült dokumentumfilmről: “A Sandy hurrikán súlyos károkat okozott New Yorkban és New Jersey-ben, és további több ezer település több millió lakójának életére volt hatással az USA keleti partvidékén. Korábban már számos filmet készítettünk különféle időjárási jelenségekről, de ez a ciklon egészen kivételes volt. A műsor számítógépes grafikák, híradórészletek, amatőrfelvételek, valamint szakértőkkel és szemtanúkkal készült interjúk segítségével a Sandy hurrikán keletkezését és pusztítását egyaránt bemutatja.”

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen