Vulcania - Tudományos park Franciaországban
2002/03/19 08:00
2471 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több éves vita és munka után a franciaországi Auvergne-ben néhány km-re Clermont-Ferrand-tól Saint-Ours-ban megnyílt egy tudományos park, ahol a legmodernebb eszközök teszik lehetővé a vulkánok működésének szemléletes bemutatását.

Az 57 hektáros területen megépített Vulcania nagyszerűen illeszkedik a tájba, olyan földön jött létre, amelyen a vulkánok uralkodtak. Immár évezredek óta kihúnyt krátereik meglepő látványt nyújtanak ma is. Sötét, földalatti folyosók, amelyekben a morgó, rázkódó, romboló vulkáni tevékenység hangjai visszhangoznak, tüzes alagutak, amelyekben sűrűn, félelmetesen ömlik a láva. Több tíz méter átmérőjű hatalmas földgömb felszeletelve, a keresztmetszeten tanulmányozható a Föld felépítése. Körülötte a világ 516 aktív vulkánjából 37-et mutatnak be a képernyők. Lávatalajon nőtt kertek különos virágai, szimulált vulkáni kitörések...Tudomány, oktatás és szórakozás is egyben.

A park létrehozásának gondolata Maurice Krafft vulkanológustól származik, aki 1991-ben halt meg, amikor Japánban egy kitörést akart meglehetősen közelről megfigyelni. Az ötletet felkarolta Giscar d'Estaing volt köztársasági elnök, az auvergne-i regionális tanács elnöke és a lakosság, amely a turizmus fellendülését és munkalehetőséget remél az új létesítménytől. A zöldek ellenezték hidrológiai kockázatok miatt és azért is, mert úgy vélik: Auvergne-nek a természet az igazi vonzereje.

A munkálatokat 1997-ben kezdték meg Hans Hollein osztrák építész vezetésével. 110 millió euróba került. Ennek 11 százalékát az Európai Unió finanszírozta, 4 százalékát a francia állam, a többit a régió lakossága. A legalább nyolcórás élménysorozatban való részvételért felnőtteknek 18, gyerekeknek 12 eurót kell fizetni. (gluck)

Vulcania hivatalos honlapja
Vulcania.com

Anak Krakatau vulkán Indonéziában
Egy vulkán kitörés hatása (La Soufriereb, Montserrat Karib-térség) Miután megdermed a láva, a vulkanikus kőzeten is megindul az élet.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen