Zoárd-napi kavalkád
Sulinet
2012/07/13 13:09
688 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Íjász- és csikós bemutatókkal, hagyományőrzők fellépésével, népművészeti vásárral és az elmaradhatatlan gasztronómiai kavalkáddal várja az érdeklődőket az idei Zoárd-napi sokadalom szombaton és vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

magyar_lovasok_01_520 A Tisza és a Kraszna folyók találkozásánál fekvő beregi város névadójáról emlékezik meg ezen a hétvégén: a település megalapításáról szóló legendában ugyanis egy magyar vitézről, Zoárd kapitányról és társairól lehet olvasni, akik a honfoglaláskor a Vereckei-hágón átkelve a Tiszához érkeztek. A kapitány Gergely nevű vitézét a folyón való átugratásra (Ugorj, na!), majd a továbbhaladásra (No, menj!) biztatta; az akkori nyelvhasználat miatt ez a két mondat ugyan másképpen hangozhatott el, de a legenda szerint ez képezte alapját a két, azóta egyesült település, Vásárosnamény és Gergelyiugornya elnevezésének.

A kétnapos rendezvény szombat délelőtt - az itt letelepedő honfoglaló ősöket felidézve - lovas felvonulással veszi kezdetét, majd a hivatalos megnyitóval párhuzamosan a népművészeti vásár is megnyitja kapuit. A lófajták bemutatója mellett a siklósi hagyományőrzők műsorát tekinthetik meg a látogatók, akik ezt követően a lovas íjászok műsorát kísérhetik figyelemmel. Lesz gasztronómiai verseny pásztorételeket főző csapatok számára, délután pedig a fogathajtók és népi hangszerek mesterei tartanak bemutatót.

Vasárnap művészeti és néptánccsoportok lépnek fel a Kraszna partján felállított színpadot, majd hortobágyi csikósok és lovas ugrók tesznek tanúságot tudásukról. Lesz akadályverseny, egész napos kocsi- és szekérkiállítás, jurtaállítás és pónilovaglás, a bátrabbak pedig a Krasznán tutajozhatnak. A híd alatt a Beregi Múzeumnak a csikóséletről és az állattartásról szóló kiállítása várja az érdeklődőket, de szerveznek kerékpárversenyt, este pedig mécseseket lehet úsztatni a vízen. A zenekarok közül a Ghymes szombaton, míg a Bürkös zenekar lép színpadra.

Szombaton református egyház gyülekezeti házában egészségügyi szűréseket tartanak.

Forrás - MTI