10 kép - 60 éve jelent meg A Gyűrűk Ura
2014/07/29 15:34
1998 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Urával úgy vált a huszadik század egyik legismertebb írójává és a világirodalom kultikus figurájává, hogy közben sokan elismerik, hogy írtak mások irodalmi szempontból értékesebb műveket is.

Negyven éve, 1973. szeptember 2-án halt meg John Ronald Reuel Tolkien, akit a modern fantasy egyik atyjának is neveznek. Az angol író, költő, filológus, egyetemi professzor sohasem gondolta, hogy egykor akkora hírnévre tesz szert, ami utóbb a huszadik század legismertebb szerzői közé emeli. A mára kultikussá vált háromrészes regénye, A Gyűrűk Ura meglehetősen hosszú idő alatt készült el, és bár egy komoly művel és részletesen kidolgozott világgal van dolgunk, a trilógia klasszikus gyermekirodalmi alkotásból, A hobbitból nőtte ki magát.

1937-ben A hobbit (The Hobbit) sikerét látva a George Allen & Unwin Ltd. kiadó felkérte Tolkient egy folytatás megírására. Tolkien már akkor figyelmeztette őket, hogy lassan ír; és valóban, a rengeteg kutatómunka és szövegváltozat után 1949-re állt össze a mű, és egészen 1954-ig kellett várni, amíg meg is jelenik.

Az Új-Zélandi Matamatában található Hobbitfalva, ahol a könyvből készült film díszleteit csodálhatják meg a látogatók, s ahol még egy pint sörre is beugorhatnak a Zöld Sárkány Pubba.

Hobbiton-welcome-sign-New-Zealand-horizontal 60 éve jelent meg A Gyűrűk Ura

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk