40 éve jelent meg a Beatles első kislemeze
2002/10/02 08:00
1101 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
1962. október. Világtörténelmi események zajlottak azokban a hetekben. Megnyílt például a II. Vatikáni Zsinat, amely elindította a római katolikus egyház korszerűsítését, a nem hívőkkel, más vallásúakkal való párbeszédet. Ezzel egyidőben tetőzött a kubai rakétaválság, a világ néhány napra a III. világháború szélére sodródott. De volt egy sokkal békésebb esemény is, amely új fejezetet nyitott a zene történetében: október 5-én jelent meg a Beatles első kislemeze, a Love Me Do.

Az egyszerű, szájharmonikával indított dalocska, hátoldalán a lírai P.S.I Love You-val még csak a brit Top 20-ba került be, de egy káprázatos sorozat (400 hét folyamatosan a toplistán), és egy csodálatos karrier kezdetét jelezte. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr, akik egyszerű, zenei előtanulmányok nélküli liverpooli srácokból váltak korunk legnagyobb dalszerzőivé, egy pimaszul lázadó, új fiatal életforma megtestesítőivé, egy műfaj és számos oldalágának megteremtőivé.

Titkuk a mai napig megfejthetetlen: nem voltak hangszervirtuózok, még bomba hangjuk sem volt, azt az elegyet azonban, amit ők négyen alkottak, mégcsak utánozni sem tudták. Vokáljaikkal a legnagyobb hangszerelőket is megszégyenítették, dallamaikról pedig akkor derül ki, hogy mennyi rejtett finomság van bennük, amikor valaki megpróbálja őket például gitáron lejátszani.

Rendkívüli tehetségüket mutatja, hogy pályafutásuk első négy évének rohanása közben is képesek voltak maradandó dalok egész sorát megalkotni, majd a koncertektől való visszavonulást követően bebizonyították, hogy a körülöttük kialakult hisztéria nemcsak "fazonjuknak", hanem zenéjüknek is szólt: nem elégedtek meg azzal, hogy a jól bevált slágerrecepteket ismételgessék, hanem újabb és újabb utakat próbáltak becserkészni. Nem túlzás azt állítani, hogy egy-egy dallal előfutárai lettek a szimfónikus, a progresszív rocknak, a pszichedelikus zenének, sőt, a metálnak és a punknak és az etno-zenének is! Közben mintegy "szórakozásul" előadtak néhány country-dalt és kuplét is...

A Love Me Do keletkezéséről több változat ismert: a legerősebben az a verzió tartja magát, hogy az alapját Paul írta még 1958-ban, amikor éppen iskolát került, és ehhez csapta hozzá John a szájharmonika betétjét. A felvétel 1962. szeptember 4-én készült. Aznap interjúvolta meg a zenekart egy fiatal "szakíró", aki azt írta róluk: "jelentéktelen zenekar". Ennél nagyobbat csak a Decca igazgatója tévedett, amikor a gombafejűek helyett a Tremeloest szerződtette.

Diadalmenetük 1970-ig tartott. Akkor váltak szét, amikor még a csúcson voltak, amikor még tudtak közösen alkotni. Soha nem engedtek a csábításnak, hogy összeálljanak egy nosztalgiakoncertre. Lemezeik azonban azóta is fogynak, a különböző válogatások, antológiák rendre listavezetők lesznek. Sajnos John Lennon már 22 éve nincsen közöttük. George Harrisontól tavaly novemberben kellett elbúcsúznunk. Paul 60, Ringo 62 éves. Halhatatlanságukat azonban már több mint három évtizede örökre bebiztosították. A kezdet az a bizonyos októberi nap volt, 40 évvel ezelőtt.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.