70 éves Garas Dezső
2004/12/08 08:00
2410 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A sokoldalú, fanyar egyéniségű színész, rendező hetvenedik születésnapját ünnepli a héten. Ebből az alkalomból szerkesztőségünk is köszönti.

1934. december 9-én született Budapesten. Jelenléte nem csak a nézők számára adomány, a szakma is bőségesen jutalmazta. Kétszer kapott Jászai Mari-díjat 1963-ban és 1965-ben. Érdemes művész 1978-ban lett, a Kiváló művésznek járó elismerést 1983-ban vehette át, SZOT-díjat 1986-ban kapott. A legrangosabbnak számító Kossuth-díjjal 1988-ban tüntették ki, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével 1995-ben jutalmazták, Pro Arte Budapest díjas 1998-ban lett. Szüleivel az Erdősor utcában lakott, és nagyon sokat járt az Operettbe, ahol ámultan csodálta az akkori nagyokat: a Latabárokat, Felekit, Honthyt, Németh Marikát, Rátonyit. Szerette a színházat, de arra talán még nagy titokban sem gondolt, hogy egyszer majd ő is ott fog szerepelni. Családjában senki sem volt színész, így tehetségének első szikrái is csak az iskolatársak szórakoztatásáig pattantak el. Ő volt az osztály bohóca. Tizenhét éves korában azonban már ennél többre vágyott. 1957-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, mi életének legboldogabb időszaka volt.

Pályáját Gombaszögi Frida is egyengette, aki így kezdte az első órát: Gyerekek, aki közületek nem akar a világ legnagyobb színésze lenni, az most álljon fel, és menjen ki. A főiskola után 1957-ben a Nemzeti Színházhoz került, majd a Madách Színház társulati tagja lett. Dolgozott a 25. színház, majd a Mafilm munkatársává vált. 1990-től 1992-ig a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, 1993-ban a Művész Színház alapító tagjai közé tartozott. Jelenleg szabadfoglalkozású színművész, aki 1989-ben filmrendezőként is bemutatkozott a sajátos hangvételű Legényanyával. Sokoldalú, fanyar egyéniség: gyakran alakít ironikus, groteszk, végtelenül emberi, kiszolgáltatott figurákat. 1954-től filmezik, legnagyobb sikerei is a filmszerepeihez kötődnek. Kiemelkedő alakítást nyújtott Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című filmjének munkaszolgálatos hadifoglyaként, amint kétballábas csatárként próbált életben maradni. Elsősorban Sándor Pál filmjeinek állandó, mágikus sztárja: a Szabadíts meg a gonosztól egy kabátért halállal fizető Svéd Ferije, a Herkulesfürdői emlék tengernyi szenvedésen átment zsidó fényképésze. Élő legendává vált, mint a Régi idők focija labda után repülő mosodása. Tíz évvel ezelőtt még vénembernek érezte magát, de mostanában már kezdi megbecsülni az éveket. "Nem tudom az életemet az annak értelmet adó munka nélkül elképzelni." Boldog születésnapot kívánunk!

Fontosabb szerepek

Brecht: Galilei élete Barberini bíboros, Szigligeti: Liliomfi Szellemfi, Brecht-Weill: Háromgarasos opera Peachum, Shaw: Szent Johanna Dauphin; Cauchon, Pirandello: Az Ember, az Állat és az Erény Paulino, Mrozek: Emigránsok AA, Graves: Én, Claudius Claudius, Örkény: Pisti a vérzivatarban A félszeg Pisti; Rózsakiállítás J. Nagy, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés Marmeladov, Bulgakov: A Mester és Margarita Voland, Kleist: Amphitryon Sosias, Dorst: Merlin avagy a puszta ország Merlin, Poiret: Kellemes húsvéti ünnepeket! Stephane, Goldman: Az oroszlán télen II. Henrik, Shakespeare: Vihar Prospero (Bábszínház); Vízkereszt vagy amit akartok Sir Toby; A velencei kalmár Shylock, Gosztonyi: Kék angyal Ronda tanár úr, García Marquez-Schwajda: Száz év magány José Arcadio Buendia, Szikora: Legenda a varázsfuvoláról Schikaneder, Kander- Ebb- Masteroff: Kabaré Herr Schultz, Werfel: Jacobowsky és az ezredes S. L. Jacobowsky, Brontë-Schwajda: Üvöltő szelek Az öreg Earnshaw, Beckett: Godot-ra várva Estragon, Dosztojevszkij-Vasziljev: A nagybácsi álma K. herceg, Neil Simon: Furcsa pár Oscar Madison, Moliére: Don Juan Don Luis, Schwajda: Miatyánk A szélmolnár, Madách: Az ember tragédiája Lucifer.

Filmek, tv

Gerolsteini kaland; A pékinas lámpása; Két félidő a pokolban; Meztelen diplomata; Hogy állunk fiatalember?; Özvegy menyasszonyok; A helység kalapácsa; Sok hűség semmiért; Jaguár; Elsietett házasság; Mocorgó; Mi lesz veled Eszterke?; Egy őrült éjszaka; A revizor; A gyilkos a házban van; Régi idők focija; Hazudós Jakab (NDK-csehszlovák); Legenda a nyúlpaprikásról; Külföldiek; Herkulesfürdői emlék; Őszi versenyek; Scapin furfangjai; Anton a varázsló; Egyszeregy; Abigél; Ivan Vasziljevics; Bolgogság; Szabadíts meg a gonosztól; Élve vagy halva; Ripacsok; Autómese (NDK); Szerencsés Dániel; Halál; Csak egy mozi; Uramisten; Szamárköhögés; Malom a pokolban; A legényanya (rendező is); Miss Arizona; Ismeretlen ismerős; A sötétség lánya (USA); Hagyjátok Robinsont!; Csalással nem!; Ekkehard (magyar-NSZK); A három nővér; A skorpió megeszi az ikreket reggelire; Hoppá; Lement a hold; Útrakelés; Szomszédok (teleregény).

Rendezései

  • Müller Péter: Búcsúelőadás, Kálmán: Csárdáskirálynő, Schwajda: Csoda.

Róla

  • Tarján Tamás: Garas Dezső.

Képek forrása

  • www.szinhaz.hu

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk