A fotó hónapja
2004/11/11 08:00
559 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A november a fényképeké, mindegy, hogy fekete-fehér, színes, papír vagy digitális, még a téma is nagyon sokféle lehet, egy a fontos: fénykép legyen!

Párizsban már 24 éve rendszeresen a fotóké a főszerep novemberben, s az idők során szép lassan más városok is követik ezt a szép példát. Idén először Berlinben és Bécsben is megmutatják az érdekes és szép fotográfiákat, szinte műfajtól függetlenül. Különféle kiállításokon válnak láthatóvá hagyományos és digitális felvételek, portrék és építészeti fotók, realista és misztikus, ezoterikus képek, melyek akár utazásra is ösztönözhetik e művészeti ág szerelmeseit.

De nem csak e három európai város kényezteti látnivalóval az érdeklődőket, példájukat követi Róma, Pozsony, Barcelona és Moszkva is. Párizsban pedig már a fotóhónap előtt megnyílt Étienne-Jules Marey "Légmozgások" című kiállítása az Orsay múzeumban, valamint Berned és Hilla Becher német fényképészek ipari tájakat bemutató felvételeinek gyűjteménye a Pompidou-központban.


A hivatalos megnyitás alkalmából egyszerre öt anyagot tár a nagyközönség elé a párizsi Maison Européenne de la Photographie (MEP - Európai Fotóház). "A harmadik szem" cím alatt a New York-i Metropolitan Museum of Art közreműködésével jelenésekről, lebegésekről készült felvételeket sorakoztat fel, August Stada (1851-1928) Bécsi századvége címmel pedig a Wien Museum e tárgyú anyagából lesznek láthatók felvételek. A HCB alapítványban 1935 óta először gyűjtötték egybe Manuel Alverez Bravo, Henri Cartier-Bresson és Walker Evans hosszú ideig ismeretlennek számító fotóit.
A párizsi Magyar Intézet sem vonta ki magát a fotóhónap megrendezése alól, ugyanis "André Kertész és Magyarország" címmel hoz létre kiállítást, közzétéve a művész számos fotóját. A párizsi rendezvény magyar vonatkozású eseménye az, hogy a Nemzeti Könyvtár a riportfotózás klasszikusának tekintett Robert Capa (Friedmann Endre) felvételeit mutatja be, és a francia hírügynökség, az Agence France Presse anyagából is lesz megtekinthető egy válogatás.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.