A héten Sophie Marceau francia színésznőt köszöntjük!
2004/11/16 08:00
3030 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Házibuli című film főszereplője, a Beszélj a szerelemről című film rendezője ezen a héten ünnepli születésnapját.

A 38 éves gyönyörű francia hölgy 1966. november 17-én született Sophie Maupu néven a Párizs elővárosában lévő Gentillyben. Egyáltalán nem forgatott a fejében filmszínészi karriert, de kamaszkorában egyik barátjának mégis sikerült bogarat ültetni a fülébe. Elmondta ugyanis, hogy Claude Pinoteau rendező új arcokat keres a Házibuli című ifjúsági filmjéhez. Sophie elment a válogatásra, és a film főszerepével tért haza. A Házibuli sikerfilmmé, a 14 éves kislány pedig egyik napról a másikra híressé vált. Új életéhez új név is tartozott, kedvenc pantomimművésze, Marcel Marceau után. Népszerűsége a film folytatásában csak tovább növekedett s 16 éves létére igen kedvező szerződést kapott a Gaumont filmvállalattól - egymilló frank ütötte a markát, ráadásul megkapta a legígéretesebb tehetségnek járó César-díjat is. 16 éves korában otthagyta az iskolát, és teljesen kezébe vette élete irányítását. Ekkor szakított a Gaumont filmstúdióval is, amelyhez filmszerződés kötötte. Szerződésbontása egymillió francia frankba került, de Sophie számára ez nem jelentett akadályt, kölcsönt vett fel, és megünnepelte függetlenségét, majd lakást is vásárolt Párizs szívében. Szintén 16 éves volt, amikor lezajlott élete nagy szerelmi története Pierre Cosso színésszel. Kapcsolatuknak 1984-ben vége szakadt, majd ugyanebben az évben megismerkedett Andrzej Zulawski lengyel rendezővel, aki látta őt a Fort Saganne-ban.

A még fiatalkorú Sophie és a 24 évvel idősebb Zulawski kapcsolata a szakmai mellett romantikus jelleget öltött, majd olyannyira elmélyült, hogy 1995-ben megszületett szerelmük gyümölcse, a kis Vincent. Sikerült kiszabadítania magát a "tinédzser-sztár" skatulyából, és drámaibb szerepekkel próbálkozott. 1984-ben elkészült a Fort Saganne és a Joyeuse Paques, 1985-ben, Andrzej Zulawski rendezésében a L'Amour Braque, majd a Police és a francia filmek sora - amelyek által Sophie Marceau végképp nemzeti sztár lett - egészen 1989-ig folytatódott. 1988-ban, a Chouans! című filmben játszott szerepéért elnyerte a Romantikus Filmek Nemzetközi Fesztiváljának díját a legjobb romantikus színésznő kategóriában.

1991-ben a színházzal is kacérkodott, méghozzá nem kis sikerrel, mert Jean Anouilh Euridiké című drámájában nyújtott alakításáért megkapta a legígéretesebb tehetségnek járó Moliére-díjat. A Theatre de Arts Herbertot-ban pedig Eliza Doolittle-t játszotta a Pygmalionban. A rendezésbe is belekóstolt egy 9 perces rövidfilm (L'aube a l'envers) erejéig, és könyvet is írt a La menteuse (A hazug) címmel. Az újabb nemzetközi sikert a Rettenthetetlen című amerikai filmmel szerezte meg Isabelle hercegnő szerepáben Mel Gibson partnereként 1995-ben. Ez volt az első angol nyelvű mozija. Ezután pedig sorba jöttek a további amerikai produkciók. Az Anna Kareninában Ralph Fiennes oldalán a címszerepet alakította, főszerepet kapott a Lost and Foundban, majd jött a Szentivánéji álom-feldolgozás, melyben Hippolytát formálta meg. 1999-ben Bond-lány szerepet vállalt a tizenkilencedik Bond-filmben, A világ nem elégben. Eljászotta Belphégort is, a hatvanas évekbeli Juliette Greco-szerepet vállalta el, s kísértett a Louvre-ban... Ezt követően Zulawski új filmjében, a La Fidelitében állt megint kamera elé.

Házassága időközben megromlott, ezt meséli el a Beszélj a szerelemről! című mozi, melyben Marceau rendezőként mutatkozik be. Nem is akárhogyan, mert alkotásával 2002-ben a montreali nemzetközi filmfesztiválon megnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat. Majd újabb szerelem lépett életébe Jim Lemley producer személyében, akitől megszületett második gyermeke, Juliette. A kétgyermekes családanya újra kamera elé állt, 2003-ban Rob Reiner Alex and Emma című filmében szerepelt. A Dosztojevszkij regénye nyomán készült filmben a főszereplő Luke Wilson és Kate Hudson mellett Sophie is jelentős szerepet kapott. Most forgatja a Je reste! című vígjátékot, aminek Diane Kurys a rendezője. Partnerei Charles Berling és Vincent Perez.

Sophie Marceau legismertebb filmjei

 • Házibuli,
 • A házibuli folytatódik,
 • Egy párizsi diáklány,
 • Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok,
 • Zsaruszerelem,
 • Kellemes húsvéti ünnepeket!,
 • Huhogók,
 • A kék hang,
 • Fanfan,
 • A rettenthetetlen,
 • Anna Karenina,
 • Szentivánéji álom,
 • A veszett kutya,
 • A világ nem elég,
 • Belphégor - A Louvre fantomja,
 • Beszélj a szerelemről!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk