A héten ünnepel: Szabó István filmrendező
2005/02/18 08:00
1373 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Születésnapját ünnepli a világ legismertebb magyar filmrendezője, az 1981-ben Oscar-díjjal jutalmazott művész, Szabó István.
Szabó István

A 67. születésnapját ünneplő rendező 1938. február 18-án született, Budapesten. Filmes pályafutása során szinte az egész világot bejárta, kegyeiért versengenek a legnagyobb hollywoodi sztárok, ő pedig azok közül választ csendes finomsággal, akit épp megálmodott az adott szerepre. Állandó munkatársával, a szintén világhíres Koltai Lajos operatőrrel olyan filmeket jegyeznek közösen, mint az 1981-ben Oscar-díjat nyert Mephisto, az 1992-es Édes Emma, drága Böbe, az 1999-es A napfény íze vagy a tavalyi év nagy sikere, a Csodálatos Júlia.

Szabó István eddigi pályája során több mint 60 nemzetközi elismerést szerzett alkotásaival, legutóbb A Mozi és történelem nevű Isztambulban megrendezett filmfesztiválon kapott életműdíjat.

A világhírű Oscar-díjas filmrendező szándéka szerint olyan történeteket szeretne elmesélni, melyek tanulságától a filmek nézői többekké, jobbakká válhatnak.
Az elgondolkodtató történetekben bővelkedő alkotó legutóbb egy érzékeny, finom vígjáték készítésére adta fejét, melynek főszerepét a csodálatos Annette Bening mellett Jeremy Irons-ra bízta.
A filmet alig kezdték vetíteni a mozikban, máris sorozatos díjeső fogadta. Annette Bening a filmben nyújtott alakításáért Arany Glóbusz-díjat is kapott. Ami sokak szerint felér egy Oscar-jelöléssel.
Szabó István mozifilmjei mellett készített televíziós filmet, sőt, még operát is.1991 óta ő az Európai Filmművészeti Akadémia alelnöke és számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézmény tagja. Kossuth-díjas kiváló művész. Az Oscar-díjon (Mephisto) és három Oscar-jelölésen (Bizalom, Redl ezredes, Hanussen) túl megkapta a David de Donatello-díjat és a Brit Akadémia kitüntetését, valamint négy alkalommal is ő vehette át Cannes-ban a szakma elismerését, és két filmjével Ezüst Medvét nyert Berlinben (Bizalom, Édes Emma, drága Böbe). A Joseph Pulitzer Emlékdíjat 1996-ban a Magyar Televízió "Száz éves a mozi" sorozatának elkészítéséért kapta. A Budapesti Európa Intézet 1997-ben Corvinus-díjjal tüntette ki. Pedagógiai munkássága is jelentős: 1985 óta egyetemi tanárként oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az 1999-ben elkészített A napfény íze című filmje Európai Filmdíjat kapott, s 2000-ben az amerikai The National Board of Review, a Nemzeti Kritikusok Szövetsége az év tíz legjobb filmje közé választotta.

Születésnapjához szerkesztőségünk is gratulál, valamint jó egészséget kíván!

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.