A héten ünnepel: Szabó István filmrendező
2005/02/18 08:00
2385 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Születésnapját ünnepli a világ legismertebb magyar filmrendezője, az 1981-ben Oscar-díjjal jutalmazott művész, Szabó István.
Szabó István

A 67. születésnapját ünneplő rendező 1938. február 18-án született, Budapesten. Filmes pályafutása során szinte az egész világot bejárta, kegyeiért versengenek a legnagyobb hollywoodi sztárok, ő pedig azok közül választ csendes finomsággal, akit épp megálmodott az adott szerepre. Állandó munkatársával, a szintén világhíres Koltai Lajos operatőrrel olyan filmeket jegyeznek közösen, mint az 1981-ben Oscar-díjat nyert Mephisto, az 1992-es Édes Emma, drága Böbe, az 1999-es A napfény íze vagy a tavalyi év nagy sikere, a Csodálatos Júlia.

Szabó István eddigi pályája során több mint 60 nemzetközi elismerést szerzett alkotásaival, legutóbb A Mozi és történelem nevű Isztambulban megrendezett filmfesztiválon kapott életműdíjat.

A világhírű Oscar-díjas filmrendező szándéka szerint olyan történeteket szeretne elmesélni, melyek tanulságától a filmek nézői többekké, jobbakká válhatnak.
Az elgondolkodtató történetekben bővelkedő alkotó legutóbb egy érzékeny, finom vígjáték készítésére adta fejét, melynek főszerepét a csodálatos Annette Bening mellett Jeremy Irons-ra bízta.
A filmet alig kezdték vetíteni a mozikban, máris sorozatos díjeső fogadta. Annette Bening a filmben nyújtott alakításáért Arany Glóbusz-díjat is kapott. Ami sokak szerint felér egy Oscar-jelöléssel.
Szabó István mozifilmjei mellett készített televíziós filmet, sőt, még operát is.1991 óta ő az Európai Filmművészeti Akadémia alelnöke és számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézmény tagja. Kossuth-díjas kiváló művész. Az Oscar-díjon (Mephisto) és három Oscar-jelölésen (Bizalom, Redl ezredes, Hanussen) túl megkapta a David de Donatello-díjat és a Brit Akadémia kitüntetését, valamint négy alkalommal is ő vehette át Cannes-ban a szakma elismerését, és két filmjével Ezüst Medvét nyert Berlinben (Bizalom, Édes Emma, drága Böbe). A Joseph Pulitzer Emlékdíjat 1996-ban a Magyar Televízió "Száz éves a mozi" sorozatának elkészítéséért kapta. A Budapesti Európa Intézet 1997-ben Corvinus-díjjal tüntette ki. Pedagógiai munkássága is jelentős: 1985 óta egyetemi tanárként oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az 1999-ben elkészített A napfény íze című filmje Európai Filmdíjat kapott, s 2000-ben az amerikai The National Board of Review, a Nemzeti Kritikusok Szövetsége az év tíz legjobb filmje közé választotta.

Születésnapjához szerkesztőségünk is gratulál, valamint jó egészséget kíván!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk