A jó zene: ünnep
2004/07/26 00:55
2640 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Carlos Santana kilencedik budapesti fellépése alkalmából is mindent beleadott játékába, s nemcsak ő, de zenészei is szívvel-lélekkel szórakoztatták a hazai közönséget.

A sokszoros Grammy-díjas, mexikói születésű gitárvirtuóz július 21-én, szerda este lépett dobogóra, hogy bizonyítsa sosem vitatott képességeit, s hogy életre szóló élményt nyújtson a rá kíváncsi, őt szerető közönségnek. A botrányokban gyakran részes nagyérdemű ezért különös hálával adózott az 57 éves zenésznek, aki igazi latin ünnepet varázsolt szívükbe.

S nemcsak ő, de nagy gonddal válogatott zenészei is mindent beleadtak a színvonalas koncert kedvéért, éreztetve, hogy játszani így is lehet, így kell, mert így érdemes. Nekik is, nekünk is. A publikum ennek megfelelően reagált, és sokan rövidesen táncra is perdültek, hiszen olyan nagyszerű dalok csendültek fel, mint a Samba Pa Ti, a Black Magic Woman, Gypsy King és az Oye Como Va. A dalok többsége az utolsó két albumról szólt, a sokszoros Grammy-díjas Supernatural és a Shaman repertoárjából. Nem maradhatott ki a csodaszép Smooth, a Maria, Maria, s a két korong több más alapszáma sem. A közönség tombolt, a zenészek improvizáltak, szólóztak, szemmel láthatóan jól érezték magukat játékukban, s a magyar közönség szeretetében. Érdemes róluk is ejteni néhány szót.
A már régóta Santanával játszó Chester Thompson produkciója a billentyűs hangszereken, a fúvósok rendkívül színvonalas teljesítménye, akárcsak Andy Vargas énekes produkciója igen magas fokúnak mondható. Ezt pedig a zsúfolt Budapest Sportaréna közönsége is nagyra értékelte. Húzták is a talpalávalót este kilenctől tizenegyig, megmutatva, hogy az igazi zene, még ma is igénylett értéket képvisel.
Előttük a Salvador Santana Band "melegítette" be a közönséget, mely csapat frontembere nem más, mint Carlos Santana fia. Ő is szép sikerek előtt áll, de még van miért dolgoznia. Édesapja példája követendő, s a magyar közönség őt is szívébe zárta.

Carlos Santana jelenlegi sikereit egy igen hosszú zenei utazás állomásaiként értékeli, mely
valamikor ötven évvel ezelőtt egy mexikói kis faluban kezdődött, ahol Carlos ötévesen kötött barátságot a tradicionális zenével apja révén, aki egy mariachi hegedűs volt. Családja 1955-ben Tijuaná-ba költözött, ahol Carlos már komoly elhatározásokkal a lelkében ragadott gitárt és hallgatta példaképeit: BB King-et, John Lee Hooker-t, T-Bone Walker-t és más aktuális sztárokat, akiket azidőtájt a rádióban hallani lehetett.

Először 1966-ban lépett közönség elé a Santana Blues Band élén. Miután Bill Graham felfedezettjeként rendszeresen felléptek a Fillmore West-ben, egyszercsak a woodstock-i fesztivál nagyszínpadán találták magukat, ahol valósággal elvarázsolták a több százezres tömeget. Zenéjükben nemcsak az egyéni hangzásvilág volt újszerű, a zenei szerkesztettségben is példát mutattak a többieknek. A rock nemcsak egybeforrt a latin elemekkel, de a gondosan összeállított rockzenei szólókat is latinos motívumokkal kötötték össze.

Első albumuk 1969-ben jelent meg, fogadtatása biztatóan hatott Santanára és a következő évben ezen lelkesedéstől fűtve elkészített "Abraxas" album igazi nagy siker lett. A lemez kiválóan mutatta Carlos Santana szerzői képességeit és egyéni, sajátos hangvételű gitárjátékát. Még abban az évben hatmillió albumot adtak el, majd Amerika meghódítása után Európa következett. A hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig hét szólóalbumot jelentetett meg. Zenei és baráti kapcsolat fűzte Buddy Mile-hoz, majd később John McLaughlinhoz. E barátság hatására Santana mélyebben kezdett foglalkozni a keleti vallásokkal. Ennek a muzsikán kívül még egy maradandó emléke lett - Santana vallási neve: Devadip, azaz "Isten fénye". A Shango elkészültével 1983-ban Magyarországon is felléptek. Később a Blues For Salvador című lemezéért Santana szólista Grammy díjat kapott, egy másik Grammyt pedig a legjobb rockgitáros kategóriában vihette haza később.

Ugyanabban az évben bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-ba, a Halhatatlanok klubjába. Bár lemezei mindig kelendőek voltak, az 1999-ben piacra dobott Supernatural című korong meglepően nagy sikert aratott és megdöntött minden addigi eladási rekordot. Az albumot nemcsak a közönség, hanem a szakma is díjazta: nyolc Grammy díjat zsebeltek be vele. A Smooth című dal videováltozata azóta is a zenés csatornák egyik legnézettebb klipje. A 2002-ben megjelent Shaman című lemezéből egy hónap alatt több mint 4 millió példányt adtak el világszerte.

A képek forrása:
www.ginasnowdoll.com/guitarz/players/carlos_santana.jpg
www.music-atlas.com/images/santana_3.jpg

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.