A Kis Nagy Ember, akinek mindent elhiszünk
2002/08/05 00:00
3614 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az amerikai színház és filmművészet egyik büszkesége. Már harminc éves volt, amikor első filmjét forgatta. Addig volt áruházi eladó, pincér, zongorakísérő, szendvicsember. Közben Lee Strasberg tanítványa lett, hogy méltó folytatója legyen annak a színjátszásnak, amit James Dean és Marlon Brando fémjelzett. Dustin Lee Hoffman augusztus 8-án tölti be 65. életévét.

Dustin Hoffman 65 éves

A kistermetű, görbeorrú, élénk tekintetű színész alkata - és tehetsége - révén megtehette, hogy 1967-ben harmincéves korában egy főiskolás kamaszt alakítson. A diploma előtt pillanatok alatt az amerikai egyetemi ifjúság kultuszfilmje lett, Hoffman pedig az ismeretlenségből reflektorfénybe került. Direkt nem a sztár-kifejezést használjuk, mert a színész mindig kerülte az üres csillogást, nem vállalt pénzért akármilyen igénytelen szerepet, és sztárallűrjeitől sem kellett senkinek rettegnie - legfeljebb közmondásossá vált igényességétől. Éppen ez utóbbi jellemvonásának köszönhető, hogy bármilyen szerepet játszik, elhisszük neki. 1969-ben ő volt az Éjféli Cowboy tüdőbeteg new york-i csövese, Ratso, egy évvel később pedig Jack Crabb, a Kis Nagy Ember. Minden idők egyik legjobb indiánfilmjében megdöbbentően játszotta a hol a fehérek, hol az indiánok között csötlő-botló, önirónikus figurát, a Little Big Horn-i csata túlélőjét, kamaszkorától egészen 125 éves koráig.

Hoffman már fiatalon sem hagyta magát beskatulyázni egyetlen szerepkörbe sem. A Szalmakutyákban bérgyilkost alakított, a Lemmy-ben alkoholista konferansziét, a Pillangóban fegyencet, Marathon Manben nácivadászt, az Elnök embereiben a Watergate-et leleplező újságírót, a Kramer Kontra Kramerben pedig a fiáért küzdő válófélben lévő férfit. Furcsa módon ezért a szentimentális filmért kapta meg élete első Oscar-díját! A másodikat viszont az Esőember autistájáért, amelyhez csaknem egy évig végzett előtanulmányokat. Fejtartása, önismétlő motyogása, járása fogalommá vált, a fiatal sztár Tom Cruise jószerével csak végszavazott neki. Közben még egy színháztörténeti előadásban is részt vett: ő játszotta Willy Lomant Arthur Miller: Az ügynök halálában. Később ezt a szerepét filmen is eljátszotta. De volt nőimitátor az Aranyoskámban, gátlástalan gengszterfőnök a Billy Bathgate-ben - talán egyetlen negatív figurája - Horog kapitány Spielberg Peter Pan-adaptációjában, a Hookban, végül maga az Ördög Luc Besson Jeanne D'Arcjában. Ugyanakkor mégsem tekintik őt olyan "kaméleonnak", mint nem kevésbé zseniális pályatársát, Robert De Nirót, mindegyik figurájában van valami nagyon egyedi, utánozhatatlan.

Dustin Hoffman 65 éves. Még sok meglepetést várhatunk tőle.

(gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk