A spontaneitás varázsa
2014/10/27 08:00
1384 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Még a színész sem tudja, mit fog tenni a következő percben a színpadon. Az improvizációs színházban minden egy pillanat alatt megváltozhat.

theatre-d_impro-6040

Az improvizációs színház

A színházba járók megszokták, hogy jól begyakorolt mozdulatokkal, szövegekkel találkoznak, amelyeket a színészek mégis próbálnak hitelesen, átéléssel közvetíteni. A társulat pontosan tudja, hogy mi lesz a színpadon a következő pillanatban: a próbák alatt kialakított, begyakorolt alkotást pontosan adják elő. Van azonban egy olyan műfaj, ahol ez merőben másképp történik: ez az improvizációs színház.

Az improvizációs színház, mint neve is mutatja, improvizációra, azaz rögtönzésre épül. Az előadás során a színészek rögtönzött jeleneteket adnak elő. Általában a történetnek, a produkciónak van egy váza, amelyet megtartanak, de az is előfordul, hogy a történet is a rögtönzések közben alakul ki, akár a nézők hozzászólása, kérései alapján.

impro

Miben más?

A rögtönzés legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül gyors reakciót igényel a színészektől. A kialakult szituációra, színésztársuk megmozdulásaira azonnal reagálni kell, úgy, hogy az illeszkedjen a helyzethez, a történetet tovább gördítse, és lehetőleg szellemes, a közönség számára érdekes megoldások szülessenek. Közben a színészeknek egymással kell dolgozni: konfliktushelyzeteket jelenítenek meg, ahol akár a téma, a környezet, vagy a szereplők is minden másodpercben változhatnak. Nem tudnak előre kidolgozni ötleteket, a helyzet mindig spontán, tehát teljes figyelmet és jelenlétet igényel. És fegyelmet is, hiszen a szerepben levő színész nem nevetheti el magát a helyzetkomikumokon, még akkor sem, ha a hallgatóság már könnyezik a kacagástól.

Persze a produkciókra ugyanúgy rengeteget kell próbálni, hiszen feszített tempóban rögtönözni több mint egy órán keresztül nagyon nehéz feladat. A színészek rengeteg improvizációs gyakorlattal, szituációs játékokkal készülnek, és a csapatnak nagyon kell ismerni egymást, hogy a reakciók hitelesek és természetesek legyenek. Az improvizációs színházak többnyire a nézőket is bevonják az előadás alakulásába: a nézők ötletei is folyamatosan szerepet játszanak, de esetenként egy-egy rövid jelenet erejéig egy néző is szereplővé válik.

Ezért az improvizációs színházban az előadás jellege közvetlenebb, a színészi munka „mögé” betekintést nyerhetnek a nézők. A jeleneteket nem lehet elnagyolni, vagy rutinból csinálni: a tehetség és a színészi eszközök egy az egyben megmutatkoznak. A nézők bevonása miatt egy közös munka alakul ki, ami a színészek számára is izgalmas, hiszen a mindig változó közönséggel minden alkalommal máshogy alakul az előadás. A színészek személyisége is jobban feltárul: sokféle helyzetben és spontán reakciókban „érhetjük tetten” őket, ahol nincs annyi idejük elgondolkodni vagy kidolgozni egy mozdulatot, reakciót. Az őszinte, spontán, közvetlen, fiatalos jellege és humora miatt egyre népszerűbb ez a műfaj.

improvisation_500

Momentán Társulat

Magyarországon a műfaj talán legismertebb képviselője a Momentán Társulat. Ők interaktív improvizációs színházat csinálnak, tehát a néző minden alkalommal beleszól, alakítja az előadást. A társulat kilenc fiatalból áll, jól összeszokott, játékos kedvű színészekből, akik élvezik a műfaj által teremtett kihívásokat. Saját színházuk is van: az IMPRO, ahol hat különböző előadást játszanak. Ezek mindegyike a nézők bevonásával, a nézők ötleteire építve jön létre. Az előadások közül igen népszerű a RögvEst, amelyet 2003 óra játszanak. Ez a produkció kicsit a Beugró című tévéműsorra emlékeztet: a színészek egész végig improvizálnak, a szituáció pedig jelenet közben változik, a nézők ötletei alapján. Az egész szituációs játékra, drámajátékra hasonlít, csak persze profi módon. A jelenetet folytatni kell, míg őrült tempóban változik a helyszín, a szereplők, a helyzet, a stílus. Ehhez hozzájárulnak a technikai eszközök is: a fénytechnikus és a zenei aláfestésért felelős billentyűs kreatívan alkalmazkodnak az újabb és újabb ötletekhez. A színészek végig teljes koncentrációban vannak, és a nézők ötleteit sajátjaikkal megtoldva egy igazán humoros, szórakoztató, és színvonalas produkciót hoznak létre.

Ízelítőként ajánlom a RögvEst egyik előadásának részletét.

További érdekes oldalak:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk