A tojásfestés fortélyai
2002/03/28 00:00
3557 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Sokan nem szeretik a húsvétot. Ezért is van, hogy ilyenkor, húsvét táján zsúfolásig megtelnek az erdők, a kedvelt kirándulóhelyek. Mivel a család úgysem lesz otthon, nem kell illatos vizet vásárolni, és tojást sem kell festeni. Pedig jó dolog a festegetés! Egyszerű technikákkal nagyon szép dolgokat lehet készíteni!

Hozzávalók:

  • friss tojás
  • tojásfesték vagy olyan növények melyek festékanyagot tartalmaznak
  • apró, szép formájú levelek
  • rossz neylonharisnya
  • hurkapálca
  • viasz

Technikák

Friss tojást érdemes használni.Ami nem friss, az hamarabb megromlik, hamarabb ki kell dobni, megenni pedig nem lehet. Szóval először ellenőrizni kell a tojást. Ha megrázzátok, a friss tojás belseje alig mozog. Lehet úszópróbát is végezni: sós vízben a régi tojások felemelkednek, a frissek viszont lesüllyednek az edény aljára.

Ha kiválasztottátok a befesteni kívánt tojásokat, meg kell őket főzni. A víz bőven lepje el őket. Tegyetek az edénybe sót, mert így ha nem fog kifutni, ha valamelyik eltört. Forrástól számított tíz percig kell főniük.

A tojásokat festés előtt ki lehet fújni, de az csak megnehezíti a munkát. A művelet közben és után is nagyon könnyen eltörhet a tojás. Egy előnye van: bármeddig eláll, de mivel tojást festeni jó, jövőre úgyis biztosan újak készülnek!

Minta nélküli egyszínű tojás

Nagyon szép lehet úgyis egy tojás, ha egyszerűen sötétkék vagy mély piros színre festitek. Ha nem teszünk rá mintát, a színével lehet kísérletezni: különböző árnyalatokat, színkeverékeket kipróbálni. Lehet boltban is festéket venni, de én a természetes anyagokat, a különböző növényeket ajánlom. Ezekkel semmit nem kell csinálni, mint leveleiket forró vízben főzni, és ebbe a lébe belerakni a tojásokat. 3-15 percig érdemes a vízben hagyni őket attól függően, hogy milyen sötét árnyalatot szeretnénk. Természetesen közben is ki lehet venni a tojást és megnézni jó-e már a színe. Vöröshagyma: külső száraz leveleit kell használni, a tojás barnás színű lesz Áfonya: erős áfonyateában kell áztatni a tojásokat, amelyek bíborszínűek lesznek.

Cékla: kb. fél liter céklaléhez keverj 1 evőkanál ecetet és rakd fel a tűzre. A tojások áztatási időtől függően halvány rózsaszínűek vagy mélyvörösek lesznek.

Vöröskáposzta: a tojásokat be kell bugyolálni káposztalevélbe és 10 percig főzni. Ezután hagyni, ahogy vannak egy éjszakára állni. Lilásrózsaszín tojásokat kapsz a végén.
Sárgára fest: sárgarépa, kurkuma, szőlőlé. Narancssárgára: hagymahéj, festőbuzér-gyökér, cayenne-bors.
Zöldre: sárgarépa zöldje, páfrány. Kékre. Áfonya, feketeszeder.

Tojásírás vagy -hímzés

Most lesz szükség a viaszra és a hurkapálcára. Kicsi tálkába olvassz viaszt vagy használhatsz egy nagyobb gyertyát is. A hurkapálca hegyes végét mártsd bele az olvadt viaszba, és ezzel rajzolj mintákat a tojásra. A festés során a minták színtelenek maradnak. Ha kész a festés, a viaszt le kell kaparni és gyönyörűen ki fognak rajzolódni a minták. Akinek sok ideje van, megteheti, hogy először halványan megfesti a tojást, utána rajzol rá mintákat, majd újrafesti erősebb színnel. Így a minta is színes lesz, nem tojásszínű.

Batikolás

A tojásra rá kell simítani az apró leveleket, majd az egészet beletenni egy régi, rossz harisnyába úgy, hogy az leszorítsa a levelet, és ne hagyja elmozdulni. Ezután a tojást a harisnyába csomagolva kell festeni. Természetesen nem csak leveleket lehet mintának használni, papírból is lehet kivágni formákat.

Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnunk a tojásfestéshez, és idén nem fog mindenki fejvesztve menekülni otthonról!

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.