A velencei maszkok titka
2015/02/10 08:00
28901 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A velencei maszkok világszerte híresek. Az a hír járja, hogy az első maszkok nem is a mulatozást, hanem az elrejtőzést szolgálták. A nem éppen erkölcsös életet élő velenceiek titkos útjaik alkalmával jobbnak látták elrejtőzni, ezért takarták el az arcukat. 1268-ban a katolikus egyház be is tiltotta a maszkviselést.

shutterstock_138694547_converted

Karneváli mulatságok alkalmával viszont eredetileg azért készültek, hogy a résztvevőket ne lehessen felismerni, hogy minden társadalmi osztály szabadon, együtt ünnepelhessen a karneválon. A beöltözés hagyománya a mai napig élő szokás a gondolák városában, akár teljes családok egymással harmonizáló jelmezt öltenek és vegyülnek el a karneváli forgatagban.

Maszkok és a történet, ami mögöttük van

A velencei maszkok állandó figurákkal, hagyományosan ugyanazokkal a színekkel, motívumvilággal készülnek. A Commedia dell’ arte szereplői egy-egy emberi tulajdonságot, jellegzetes személyiségtípust ábrázolnak, történetük nemcsak érdekes, hanem nagyon tanulságos is.

Bauta:

velence_bauta A hagyományos velencei maszk az egész arcot elfedi, jellegzetessége a makacs, erős, hegyesen kidolgozott áll. Meglepő részlete, hogy nincs szája. Színe fehér vagy aranyozott. A viselet a vörös köpennyel és háromszögletű kalappal alkot egészet.

A Bautát csak velencei polgárok, csak és kizárólag arisztokraták viselhették. Viselését szabályozták. Kötelező volt például bizonyos politikai döntéshozatalok alkalmával, ahol anonim módon kellett eljárni.

Columbina:

velence_columbina A Columbina egy fél arcot takaró maszk, arannyal, ezüsttel, kristályokkal és tollakkal gazdagon díszített. Pálcával tartják az arc elé vagy szalaggal kötik a fejre.

Neve „kis galamb”-ot jelent. Ő nyitja meg a karnevált azzal a jelenettel, hogy leereszkedik a velencei harangtoronyból egy kötélen, konfettit és szalagokat szórva az emberekre.

Medico Della Peste:

velence_pestisorvos Hosszú csőrével, szemüveges szemeivel az egyik legbizarrabb és leginkább felismerhető velencei maszkok egyike. A maszk története a 17. században élt Charles de Lorne francia orvos nevéhez fűződik, aki eredetileg a fertőzésektől való védelem céljából viselte. Az ijesztő megjelenésről úgy tartották, elűzi a gonosz démonokat, ugyanakkor fontos gyakorlati haszna is volt a csőrszerű nyúlványoknak. Az üregbe különböző gyógynövényeket töltöttek, így az orvosok gyógyfüves levegővel erősítették meg az immunrendszerüket. Hagyományosan fekete kalap, hosszú, fekete köpeny, fehér kesztyű és bot illik hozzá.

Moretta:

velence_moretta Népszerű, nőknek készült maszk volt Velencében. A fekete, fátyollal végződő álarc a női szépség megtestesítője, úgy, mint női fej,  a test és az elme. A maszkot a viselője úgy tudta viselni, hogy egy gombra harapott. Fordítása "néma cselédlány". Ezt a maszkot 1760 óta nem viselték széles körben.

Volto:

velence_volto A Larva vagy Volto maszk az egész arcot eltakaró maszk. Jellemzően fehér színű. A larva a maszk illetve a szellem szavak latin megfelelőjéből származik. A Bautához hasonlóan lehetővé tette, hogy viselője inni, enni, lélegezni tudjon a maszk viselése közben is. Köpennyel és háromszögletű kalappal hordták.

A Commedia dell’arte szereplői

velence_commedia

Arlecchino:

Bolondjelmez, színes rombusz mintás ruhával. A maszkja jellemzően fekete színű, homlokán egy nagy vörös folttal, ami a léha élet következményét, egy hatalmas kelést jelez. Ő a szórakoztató, vidám, nem túl okos hősszerelmes fiatal szépfiú megtestesítője.

Brighella:

A ravasz és csintalan szolga. Ruhája általában egyszerű fehér, és zöld, szürke vagy fekete szegéllyel van ellátva. Manipulatív személyiség, pénzért és természetfeletti hatalomért szinte bármire képes. A helyezkedő, számító emberek szimbóluma.

Pulcinella:

Görbe orrú, púpos karakter. Mindig fehérbe öltözik, és fekete maszkot visel.

La Ruffiana:

Egy pletykás öregasszony, aki beleavatkozik a szerelmesek életébe.

Scaramuccia:

A huncut kalandor és kardforgató, aki fekete maszkot és gyakran szemüveget is visel. 

Burattino:

Okos, gyors észjárású, ám visszafogott emberek megtestesítője. Orra gyakran hosszú, figurája nagyon hasonlít Pinocchióhoz.

Így készíthetsz saját velencei maszkot

A velencei maszkok hagyományosan papírmaséból készülnek. Hasonlót Te magad is könnyen tudsz készíteni.

Így készül az igazi velencei maszk.

Hozzávalók:

 • tapétaragasztó
 • újságpapír
 • szappan
 • maszk öntőforma
 • festék
 • ragasztópisztoly
 • aranyfólia, csillámpor, díszítőkövek, tollak

Elkészítés:

 • Keverd tejföl sűrűségűre a tapétaragasztót!
 • Tépkedd az újságpapírt tenyérnyi, féltenyérnyi darabokra!
 • Szappanos vízzel kend ki az öntőforma belsejét! (Ez azért kell, hogy ne ragadjon bele a papírmaszk.)
 • Ragasztózd be az újságpapírokat és rétegesen ragaszd a formába! Ügyelj arra, hogy fedjék egymást a papírdarabok! Minél több réteget halmozol egymásra, annál erősebb, tartósabb lesz a kész álarcod.
 • Szárítsd ki a maszkot! (Ez több órába, akár egy egész napba is beletelhet.)
 • Teljes száradás után, óvatosan távolítsd el a maszkot a formából. A kész álarcot tetszés szerint fesd meg, díszítheted kövekkel, csillámokkal, tollakkal.

Siska Csilla cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk