A világ legdrágább festményei
2014/09/24 08:00
1854 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A műtárgy-kereskedelem tele van meglepetésekkel. Egy-egy padláson féltve őrzött kincs, a pincékben porosodó, régi szövettel letakart, fesmények, bútorok, akár évek vagy évtizedek múlva, de lehet, hogy már „születésük” pillanatától arra vannak ítélve, hogy kitűnjenek az átlagból és alkotójuk után a nagy közönség is megbecsülje őket.

Les_Demoiselles_d'Avignon Picasso műve

Sok-sok pénz

A művészi értékkel bíró tárgyak iránti vonzalom nem pénz kérdése. Néhány igazán különleges és értékes darab megszerzéséhez azonban mélyen bele kell nyúlnia a műgyűjtőknek a zsebükbe. A pénzben kifejezhető haszon mögött természetesen ott lapul az a fajta tudással megalapozott élvezet, amely igazi értékké, valóságos kincsé teszi például az akár évszázados múltra visszatekintő festményeket.

Mert hogy ezek a képzőművészeti alkotások, műtárgyak azok, amelyek talán a legnagyobb értékkel bírnak a műgyűjtők és műkereskedők szemében. Nem véletlen tehát, hogy a különböző korokból, és festőktől származó alkotások gyakran elképesztő árakon kerülnek kalapács alá a világ számtalan akciósházának valamelyikben.

Akt, zöld levelek és mellszobor

Minden idők egyik legdrágább festménye Paul Cézanne 1895-ben készült Kártyázók festménye. A posztimpresszionista alkotás 273 millió dollárért  kelt el egy árverésen. Pablo Picasso több műve is megtalálható a világ 15 legdrágábban értékesített festmény között. A Le Reve 157,9 milliót, a Fiú pipával 130, 6 milliót, az Akt, zöld levelek és mellszobor 115, 7 milliót ért a műgyűjtőknek.

Az őrült művész

A kubista festő az 1930-as évek közepén ismerkedett meg a jugoszláv fotográfusnővel Dora Maar-ral, akivel Grands Augustins-ba telepedett le. A fiatal nőről, a festő akkori legfőbb múzsájáról számtalan alkotás született. Ezek közül a Dora Maar macskával szintén az egyik legértékesebb fesmények egyike. Az őrült művésznek is titulált festő, Vincen van Gogh alkotásai is kedvenc műtárgyai a művészet pártoló köröknek.

A festő életének, utolsó hónapjaiban róla gondoskodó ápolójáról dr. Gachet-ről készült arckép már 1990-ben nagyon magas áron 18 milliárd forintért került egy japán gyáros, műkereskedő kezébe. Az akkori tulajdonos halálát követően a portré eltűnt a műkincspiacról, majd újbóli felbukkanásakor 151, 4 millió dollárért kelt el egy árverésen. Van Gogh Íriszek című festménye 1889-ben készült a művésze egyik első alkotásaként, amelyet Saint Paul-de-Mausole-ban, a saint-remy-i szanatóriumban festetet a halála előtti évben. A kép mai értéke 110,7 millió dollár, amivel szintén előkelő helyen áll az legdrágább fesmények körében.

Klimt sem olcsó

A Bál a Moulin de la Galette-ben Pierre-Auguste Renoir egyik leghíresebb impresszionista stílusban készült festménye. A festmény érdekessége, hogy 1990-ben egy New York-ban tartott aukción vásárolta meg az alkotást az a japán üzletember, aki Van Gogh Dr. Gachet-ről készült portéját is megszerezte. Az üzletember, mielőtt cégei csődben mentek, a festményeket letétbe helyezte hitelezőinél, akik később eladták egy a kilétét titkoló műkereskedőnek. Jelenleg a festmény a párizsi Musée d'Orsay-ban tekinthető meg, s mostani értéke meghaladja a 140 millió dollárt, akár csak Gustav Klimt Adele Bloch-Bauerről készült egyik festményéé is.

Címkék:

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk