Abszint – Mednyánszky László: Abszintivó
2013/05/29 10:34
2596 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az abszint írók, költők, festők,…”múzsája”. Több híres művészről tudjuk, hogy erős abszintivó volt. Tömény, erős 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, amelynek fogyasztásához több rituálé kapcsolódik.

Abszint 2 Az abszint cukor nélküli alkoholpárlat. Alapanyagai között a fehérürömfű levelei, virágai, az ánizs és a római édeskömény termése szerepel. Híressé zöld színe is tette, amely a levelekben található klorofilltól származik, de ma már készítenek piros, fekete, illetve szinte átlátszó-fehér változatot is.

Az abszintfogyasztás hatása

Több művészeti alkotásokon jelenik azonos címmel az abszintivás. Például:

Az abszintnak hallucinogén és addiktív hatást tulajdonítottak a jellegzetes szín és íz mellett. Ezért egyes országokban betiltották a fogyasztását és kereskedelmét. Ma már az Európai Unióban korlátozott tujontartalommal ismét forgalmazható. A világon az egyik legkeserűbb növényfajta a fehérüröm. A keserűséget okozó anyaga, az abszintin 70.000-szeres hígítás után is észrevehető. A fehérüröm-virág esszenciája 40-70% tujon-t tartalmazhat. A tujon egy monoterpén, amely egy erős idegméreg: görcsöt és izomrángást okoz.

Az abszintot 1915-ben több országban is betiltották, egy fiktív szindrómára, az abszintizmusra hivatkozva. A mai kutatási eredmények szerint a fehérürömből származó növényi összetevők veszélytelen mennyiségben voltak jelen az italban. A feljegyzett tünetek nem különböztek a krónikus alkoholizmusétól, az abszintfüggő alkoholisták rosszabb állapotát a hígítatlan abszint fogyasztása, a hamisításhoz használt mérgező vegyszerek és a rossz minőségű okozta. Az Európai Unió egy szakmai bizottsága 1979-ben meghatározta azt a maximális tujon mennyiséget (rendeletben 1988-ban rögzítették), ami emberre garantáltan ártalmatlan.

Abszint 1 Fogyasztási szokások

Az abszintot magas alkoholtartalma miatt leginkább vízzel hígítva, cukor hozzáadásával fogyasztják. Víz hozzáadásának hatására az abszint opalizálni kezd, fehérre színeződik, mikroemulzió keletkezik. Ennek az oka, hogy az abszint éterolajokat tartalmaz, amelyek vízben nem, vagy csak nehezen oldódnak. Így hígításnál, oldószer kicserélésnél kiválnak az alkoholos oldatból. A jelenséget Louche-hatásnak hívják, amely más égetett szeszes italoknál is megfigyelhetők, így például az ouzónál is.

Mednyánszky festménye

A festő különösen érdeklődött a drámai sorsok és események iránt. Megfigyelte és festményein meg is örökítette a katasztrófákat: árvizet, tűzhányókitörést, járványt és utcai zavargást. Párizsban Baudelaire nyomdokaiban járt és megfestette a szemétszedőt és az abszintivót. Mednyánszky modelljei, az abszintivói és a külső bulvárok éjszakai sötétjében ólálkodó emberei, zsákkal a hátukon surranó rongyszedői Manet Abszintivója, Koldusa és Szemétszedője nyomában járnak. A festő szegények és elesettek iránti érzékenysége rendkívül jól megfigyelhetők a képein is. Ezek közé tartozik az Abszintivó is. A jellegzetes alakú poharából magas alkoholtartalmú abszintot fogyasztó férfi arcán részben kábaság, részben a reménytelenség sugárzik.

Az alkohol rendszeres fogyasztása függőséget eredményez.

További érdekes oldalak

Tyndall-effektus 

How To Drink Absinthe 

A Louche-hatás igazi autentikus abszintban 

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk