Aki örökké úton volt
2002/03/11 08:00
745 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Költő volt akkor is, ha prózát írt. Még származása is bizonytalan, kanadai-breton-indián eredetről beszélnek a különböző források. Egyszerre volt gyökértelen és a mindenséget magába foglalni akaró művész. Nyolcvan éves lenne Jack Kerouac, az Úton írója.

Nyolcvan éves lenne Jack Kerouac

A regény körül, amely azóta is a csavargók, hobók, az utazás kedvéért utazók, a rockerek, a szabad lelkek bibliája, már keletkezése idején legendák alakultak ki. Köztudott, hogy Kerouac, aki a 40-es években végigkóborolta egész Amerikát, úgy írta meg a művet, hogy "végtelenített" egymáshoz ragasztott papírokra írta le "lélegzésszerű" gondolatait, hogy azokat ne kelljen megszakítani.

Dean Moriarty és társai, akik maguk sem tudják pontosan, mit keresnek ("úton lenni boldogság, megérkezni:halál") a II. világháború utáni, második elveszett nemzedék tagjai, akik korlátlan szabadságvágyukban legalább megpróbálják magukat jól érezni, és kikiáltani magukból céltalanságukat, az országúti zajok, és koruk jazz-muzsikája, mindenekelőtt Charlie Parker, Dizzy Gillespie hangjaira. A szerző már 1949-ben megírta halhatatlanságát biztosító művét, amely nemcsak a beat-irodalomnak mutatott utat, hanem a 60-as évektől született "road movie-k"-nak, köztük az Easy Ridernek, a Madárijesztőnek, a Párbajnak, de csak 1957-ben sikerült kiadatnia barátja és pályatársa, Allen Ginsberg közbenjárására, és rögtön kultikus tisztelet vette körül, amelyet soha nem tudott magában feldolgozni.

Ginsberg mondta róla: Jack csak szerelemből, az élet, a visszafojtatlan lélegzés iránti szerelemből tudott írni. Későbbi művei, a Pusztulás angyalai, a Cody víziói, a Művésztelep, vagy kevésbé ismert versei, kantátái is hasonló színvonalú és sűrűségű alkotások voltak - szinte minden sora megjelenik az olvasó előtt, annyira képszerűek a legkisebb mozaikok is - de az Úton sikerét soha nem tudta többé elérni. Élete utolsó évtizedében a zen-buddhizmus és az alkoholizmusba torkolló depresszió között vergődött, miközben a kor legjobb fiatal művészei, köztük Jim Morrison, Neil Young, Kris Kristofferson, belőle merítettek ihletet.

Jack Kerouac 1969. november 21-én halt meg, dicsősége és züllése tetőfokán.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.