Magyar zongoraművészek itthon és külföldön II. – Anda Géza
2014/11/19 08:00
1655 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mottó: „Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy, / vissza nem fognak a kátyúk…” (Kányádi Sándor)

Budapesten született 1924. november 19-én. A Zeneakadémián olyan pedagógus nagyságoknál tanult, mint Dohnányi Ernő, Weiner Leó és Kodály Zoltán. 1941-ben Liszt ösztöndíjaként Berlinben folytatta tanulmányait.

anda- Rövidesen a berlini Filharmonikusoknál debütált, ahol Furtwängler, a világhírű karmester „a zongora trubadúrjának” nevezte őt. Még csak 20 éves volt, amikor tanítani kezdett. 1943-ban Svájcban telepedett le. 1953 és 1955 között a salzburgi Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémiáján legendás mesterkurzusokat tartott. 1960-ban Edwin Fischer (svájci zongoraművész, karmester és zenepedagógus) feladatait veszi át Lucern-ben. 1969-től Zürich-ben tanított, és a fiatal tehetségeket pártfogolta. 1975 decemberében Chopin-keringőkkel búcsúzott el a hanglemezstúdióktól. 1976. június 13-án hunyt el.

Anda Géza nevéhez Liszt, Franck, Csajkovszkij és Rachma-nyinov műveinek bravúros, mély kifejezőerővel rendelkező tolmácsolása fűződik, továbbá az az úttörő munka, mellyel Bartók Béla alkotásait bemutatta.

Videó.

Lenyűgöző, csodálatos, a mai kor emberének még mindig adni tudó zenei megoldásai, technikai kivitelezései az összes felvételében fellelhető, legyen az Chopin, Schubert, Schumann vagy Brahms mű. A karizmatikus művész előtt tisztelgő, a róla elnevezett zongoraversenyt háromévente Zürichben rendezik.

Érdekességek:

  • Salzburgi Nyári Akadémia: 1916-ban alapították. Napjainkban 6 hétig tart és a 60 mesterkurzuson közel 800-1000 résztvevője van.
  • Az 1991-es Anda Géza Zongoraverseny győztese Várjon Dénes volt.

Forrás: Fidelio - internetes zenei portál

Sigmondné Erős Andrea
a szegedi Király-König Péter Zenei AMI zongoratanára

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk