Anna Karenina harminc órán keresztül
2014/09/17 15:25
2616 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ki mondta, hogy egy regény felolvasása helyhez kötött?

Miközben egyre többen vizionálják a Gutenberg-galaxis hamarosan bekövetkező végét, egyre nagyobb méreteket ölt a nyomtatott könyv tartalmának átemelése a digitális korszakba. Egy orosz kezdeményezés azonban egyszerre tér vissza a múlthoz és kapcsolódik a jövőhöz. A Ria.hu egyik augusztusi cikkét  ajánljuk az olvasók figyelmébe.

Mintegy hétszáz fő – többek között nemzetközi és orosz hírességek – vesz részt abban a felolvasó-maratonban, amelyet most ősszel rendeznek az Anna Karenina című regény tiszteletére. Az eseményt a Google és a Jasznaja Poljana-i Lev Tolsztoj Múzeum kezdeményezte.

anna

Egy családi hagyomány

Fjokla Tolsztaja az író ükunokája és a projekt kurátora így nyilatkozott a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak: „Vannak olyan fényképek, amelyek a teljes Tolsztoj-családot ábrázolják (Lev Nyikolajevicset a gyerekeivel és a feleségével), amint a nappali szobában ülnek, és egyikük hangosan felolvas egy könyvből. A 21. században még mindig szeretnénk efféle otthoni felolvasásokat szervezni, hogy közösen beleéljük magunkat a szereplők helyzetébe, és egyszersmind dicsérjük a gyönyörű szöveget. Annyi különbséggel azonban, hogy ma már nem számít, ha a hallgató vagy az utánad következő felolvasó több ezer kilométerre vannak tőled. Az internet új technológiai lehetőségeket teremt. Az Anna Karenina mindannyiunk lelkével együtt vibrál majd, hiszen a világ egyik legjobb könyve.”

Október 3-4

A Karenina. Élő Kiadás című 30 órás maratont a Google+ és a YouTube is élőben közvetíti 2014. október 3-4-én, amikor színészek, újságírók, zenészek, művészek, tudósok, bloggerek és egyéb internet-felhasználók, sőt Tolsztoj leszármazottai is egymást váltva felolvassák az egyik legismertebb orosz regényt.

Az ötlet, hogy Tolsztoj felolvasási hagyományát a modern technika segítségével élesszék fel, az író másik ükunokájától, Vlagyimir Tolsztoj elnöki tanácsadótól származik.

Digitális Tolsztoj

Tolsztoj leszármazottai már eddig is sok energiát fektettek abba, hogy az író örökségét átmentsék a modern korba. Tavaly online kiadták, és a Tolsztoj.ru (link: tolsztoj.ru) oldalon ingyenesen hozzáférhetővé tették Tolsztoj mintegy 90 kötetből álló, életrajzi anyagokkal is kiegészített teljes életművét. A honlapon szereplő szövegeket 49 országból származó több mint 3000 önkéntes szkennelte be és olvasta át háromszor.

Az Anna Karenina 1878-ban jelent meg, és a mai napig minden idők legnagyobb regényei között szerepel a másik Tolsztoj-klasszikussal, a Háború és béke című nagyregénnyel egyetemben. Tolsztoj művei a kötelező középiskolai tananyag részét képezték a Szovjetunióban ugyanúgy, mint ma Oroszországban.

Akár eltűnik a nyomtatott könyv, akár nem: abban valószínűleg biztosak lehetünk, hogy az irodalom mindig megtalálja a formáját, a létmódját. Ha az olyan modern fejleményekre gondolunk, mint a hangoskönyv, a Slam vagy a mostani Tolsztoj-felolvasás, bízvást gondolhatjuk, hogy a szóbeliség ősi hagyományának valamiféle kései folytatásával számolhatunk.

További érdekes oldalak:

A Tolsztoj.ru honlap gazdag tájékoztatást nyújt az író emlékezetéről. Az oldalt jelen pillanatban csak az oroszul tudók használhatják igazán könnyen, mert az angol nyelvű verzión még dolgoznak.

Kerek Roland cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk