Az akciótól a fotóig
2014/10/10 11:19
1961 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusokat éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.

Akcióművészet

1950-es évektől terjedő mozgalom lényege, hogy az egyszeri alkotások a művész személyes közreműködésén alapulnak, azaz a cselekvésre helyezi a hangsúlyt. A kiállításokon szervezett előadásoknak lehet egy vagy több szereplője is, sőt a nézőket is be lehet vonni, aminek köszönhetően gondolkodásra késztetik. Mivel ezek megismételhetetlen, improvizatív alkotások, ezért általában film vagy fotó örökíti meg. Az irányzat egyik legjelentősebb képviselője a német Joseph Beuys volt.

Sebastian_Bieniek_Born_To_Be_Bulette_Kunsthaus_Tacheles_1999_Performance Egy 1999-es berlini performance részlete

Body art

Azaz testművészet, amikor a művész saját teste egyben a műalkotás is. Célja az, hogy ezzel megszüntesse a művész és a műalkotás közötti határokat. Sőt az alkotás statikusságát is feloldják azzal, hogy megjelenik konkrétan a művészi életfolyamat. Ez a megoldás egy statikus kiállítás nagy hatású eleme is lehet.

Minimal art

1960-tól induló irányzat visszatér a két világháború közötti absztrakcióhoz annyiban, hogy céljuk a teljes leegyszerűsítés, a személyes érzelmek nélküli, tisztán geometrikus absztrakció. Az elődökhöz hasonlóan vizuális kísérleteket is végeztek a tökéletes eredmény érdekében. Ismert képviselője például Donald Judd. .

800px-Donald_Judd_installation_in_Saatchi_Gallery Donald Judd: Installáció

Op art

Az optikai művészet lényege, hogy a szem fizikai működését kihasználva (optikai „csalódás”) keltse a mozgás vagy a három dimenzió illúzióját a nézőben. Mindehhez felhasználták a fizika, a geometria és a színtan eredményeit is. Bár az alkotások két dimenzióban készülnek, mégis intenzív térélményt biztosítanak azzal, hogy vibrálnak, mozognak. Az irányzat legjelentősebb alkotója a magyar származású Victor Vasarely.

681px-Vasarely_Pecs_2009 Victor Vasarely egyik kültéri alkotása Pécsett

Hiperrealizmus

1960-as évek végétől elsősorban az USA-ban jelentkező művészeti irányzat legfőbb célja a valóság fotószerű visszaadása. Gyakran találkozni az irányzat szuperrealizmus vagy radikális realizmus elnevezésével is. Ez azt jelenti, hogy a festményeket, szobrokat annyira pontosan, aprólékosan és annyira élethűen készítették el, hogy az rendkívül jó minőségű fotónak hat. Erre a túlzásra utal az irányzat elnevezése is. A művészi alkotásokat többszörösen felnagyított fotók alapján készítették el. Sokszor olyan részleteket is kidolgoztak, amilyet a legtökéletesebben beállított fényképezőgép sem tudna visszaadni. A virtuóz technikai tudás bizonyítása mellett ezzel ironikusan rámutatnak az emberi szem becsaphatóságára, a tömegmédiumok által meghatározott standard látásmód korlátaira. A festményeket többszörösen felnagyított fotók segítségével készítették el. A technikai profizmus mellett azonban furcsán személytelen, hideg és érzelemmentes hatást is keltettek ezekkel az alkotásokkal. Jelentős alakja: John de Andrea.

További érdekes oldalak:

Farkas Judit cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk