Az USA-ban sem felejtik Bartókot
2004/11/11 08:00
1606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Bartók Béla örökségének ápolásáért egy emléktábla adományozásával fejezte ki Magyarország háláját Mádl Ferenc köztársasági elnök a Saranac Lake-i Történelmi Társaságnak, valamint a helyi önkénteseknek.

Az emléktábla ünnepélyes felavatására az egyesült állambeli Saranac Lake kisvárosban került sor, méghozzá azon a házon, ahol a komponista élete utolsó nyarát töltötte 1945-ben. A leleplezést a köztársasági elnök nevében Schneider Márta, a NKÖM helyettes államtitkára végezte.


A Nagyszentmiklóson született zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, zenepedagógus nem csak a mi szemünkben jeles személyiség, hanem a XX. századi egyetemes zenetörténet kimagasló alakja. Kodály Zoltánnal együtt a magyar kultúra felemeléséért fáradozott, 1906-tól rendszeresen gyűjtve a magyar és számos más (szlovák, román, arab, török,...) nép zenéjét.
Zenéjére a népzene és műzene egysége jellemző: Cantata Profana (1930), vonósnégyesek és zongoraversenyek, Zene húros és ütőhangszerekre (1936), Kétzongorás szonáta (1937), Divertimento (1939), Concerto (1943). Színpadi művei közé tartozik A Kékszakállú herceg vára című opera (1911), a Fából faragott királyfi címet viselő táncjáték és a Csodálatos mandarin.


1940-ben Amerikába utazott, ahonnan többé nem térhetett haza.
Ebben az épületben komponálta a Harmadik zongoraversenyt és a Brácsa versenyt, egy korábbi tartózkodása alkalmával szintén itt alkotta a Concerto zenekarra című művét. Az épületet a zeneszerző hagyományait ápoló helytörténeti társaság állította helyre és nyitotta meg a nagyközönség számára.


Saranac Lake közössége örömmel fogadta azt a javaslatot, hogy az 1945. szeptember 26-án elhunyt zeneszerző halálának 60. évfordulójára, jövőre az Egyesült Államokban tervezett rendezvények keretében a kisvárosban is legyen emlékhangverseny.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk