(Báb)Filmrajzolók - Foky Ottó
2007/11/26 08:00
1075 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bábanimáció mestere, a tévémaci, Mirr-murr és Makk Marci apukája, akinek olyan kalandokat köszönhetünk, mint Misi Mókus csodálatos utazása a tévéképernyőjén. Vele nőttünk fel. Ha még nem mondtam volna: a varázslót Foky Ottónak hívják.

foki1 Kétlem, hogy lenne olyan gyerek, aki ne ismerné a kedves, zöldsálas, Paprika Jancsit szorongató tévémaci figuráját, vagy olyan anyuka/apuka, aki nem emlékezne a fogait sikáló, akkor még pöttyös hálóinget és fodros bugyogót viselő macilányra. Ez utóbbit Köbert Tibor tervezte, s Koch Aurél újította fel. Az előbbi, vagyis a máig képernyőn szundizó mackó alkotója pedig Foky Ottó volt. Ő reformálta meg az egykorvolt maci "imázsát".

Foky Ottó azonban nemcsak "macizott", de bizony több mint száz alkotásában örvendeztette meg a látszólag egyszerű mértani formákra bontható, ám végtelen kedvességgel és bájjal bíró figuráival a tévénézőket. Valamennyiben alkotásában közösnek tekinthetjük a nevelésre, a gyermeki lélek színesítésére és finomítására való törekvését. Gondoljunk csak a Legkisebb Ugrifüles történeteinek "summázatára"; Makk Marci hasznos "életvezetési" tanácsaira vagy éppen Mirr-murr kalandjaira, melyek során azt is megtanulhatták a gyerekek, hogy illik köszönni másoknak, az orrot zsebkendőbe kell törölni és illik kopogni, mielőtt belépsz valahová. Milyen banálisan egyszerű és mégis manapság folyton betartatlan elvek ezek.

foki2 Foky Ottó Sárhidán született 1927-ben. Gyermekkorában kocsis akart lenni, ám végül a tanítóképzőbe vették fel Budapestre, ahol 1949-ben fejezte be tanulmányait. Később az Iparművészeti Főiskolára iratkozott be, ahol 1956-ban diplomázott a színpad-film főtanszakon. Diplomájával kezében a Pannónia Filmstúdió animációsfilm-rendezője és tervezője lett egészen nyugdíjba vonulásáig 1987-ben. Ő hozta létre a Filmstúdió Gyarmat utcai Bábfilm-műtermét, melyet ő maga vezetett, s melynek rendezője is volt. A műterem jelentőségét támasztja alá az a tény, hogy itt sikerült Fokynak megteremtenie saját, önálló műfaját, a tárgyanimációt is.

foki3 A 60-as években készítette el Foky azokat a bábfilmjeit, melyekben tárgyak játszották a főszerepet. Ilyen tárgyanimációs film volt az Ellopták a vitaminomat című alkotás, melynek cipő, kesztyű és zseblámpa vált a főhősévé. Szintén tárgyakat mozgatott a Babfilm, melynek "sztárjai" valódi babszemek voltak. Foky Ottó és kis csapata a piacokat járta, hogy megfelelő hősökre leljen filmjéhez. Az első, nagy népszerűségnek örvendő sorozata az 1972-es Kiscsacsi kalandjai volt. Ebből született később a Mirr-murr sorozat is, mely Csukás István tollából és fantáziájából született, azonban "képernyőre jöttekor" bizony Foky Ottó "bábáskodott" felette - hogy egy kis kép- és szerepzavarral éljek. Három sorozat született a Mirr-murrból, aztán jött az Ugrifüles, s egy ország ismerte meg a halhatatlan Csukás-figurákat: Oriza Triznyákot, Tüskéshátú barátomat, Téglagyári Megállót, Slukk Ödönt vagy Plomba Pált. Nem közismert tény, de érdemes tudni, hogy a Varjúdombi meséket is Foky rendezte, bár figuráit más tervezte.

Foky Ottó nagy mesélő. Ugyanolyan nagy mesélő ő, mint Lázár Ervin vagy Csukás István - nem véletlen, hogy ez utóbbival oly sok közös munkájuk akadt. Foky Ottó meséi azonban nem a szavak nyelvén szólal meg, hanem a formák, színek, vonások vizuális nyelvén. Ami persze nem kevésbé ízes és érzékletes nyelv, mint íróinké. Reméljük, sokáig mesélhet még nekünk...

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.