Bábokkal mondom el...
2014/11/14 08:00
493 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. Az alábbi írás a bábszínházról, a gyerekszínházról, és ezek művészeti lehetőségeiről szól.

post_160754_20140215121126

Bábszínház – gyerekszínház?

A bábozásról a legtöbben úgy gondolják: a gyerekeknek szól. Igaz, hogy a bábelőadások gyakran meséket dolgoznak fel, és sokszor a fiatalabb korosztálynak célozzák őket. Azonban a bábszínház mint művészeti ág már csak színvonala, művészi igényű hozzáállása miatt is érdekes lehet a felnőttek számára, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten felnőtteknek szóló előadások  is készülnek. Sőt, vannak olyan előadások, amit 6 éves kortól bárki számára lehet ajánlani, hiszen minden korosztály tudja értelmezni és megtalálja benne az őt foglalkoztató vagy szórakoztató elemeket. Mégis, tény ami tény, a legtöbb bábszínházi előadás a mai napig a gyerekeket célozza meg, és gyermekműsorok, gyerekszínházi rendezvények keretében adják elő.

Mesebolt-Bábszínház-34

Mitől más a gyerekszínház?

A gyerekeknek készült színházi produkciók ugyanolyan igényesek, színházi előadásként helytállóak kell legyenek, mint a felnőtt közönség számára készültek.

Ugyanazok a színházi, dramaturgiai szabályok, jellemzők érvényesek, mint a felnőtt színházban. Szükséges a konfliktus, a dinamika, a ritmus, a jellemfejlődés, stb. Ugyanaz teszi tehát érdekessé a gyerekszínházi és a felnőtt színházi előadásokat. Az előadások mégis eltérnek a felnőtt színházi alkotásoktól: az alkotók minden esetben figyelembe veszik az életkori sajátosságokat, és azok mentén alakítják ki a történetet, a mondanivalót és az előadás stílusát.

A gyerekszínházi előadásokat így bizonyos korosztályok számára hozzák létre, az adott korosztály sajátosságai alapján. A legfiatalabb színházba járók a 3-7 évesek közül kerülnek ki. Ez a korosztály a gyermeki játék során gyakran személyesít meg tárgyakat, figurákat, így a bábok világa otthonos a számukra. Ezt követi a 6-10 évesek csoportja, akiknél az előadás – a meseolvasáshoz hasonlóan – a bennük feszülő érzelmek felszabadítását célozza. A következő a 9-14 éves korosztály, akiknél egyre erősebben megjelenik az értékítélet, egymással összevetik és értékelik a külvilághoz tartozó személyeket, jelenségeket, és elkezdik feltenni az élet nagy kérdéseit. Ezért a nekik készült előadások sokszor erkölcsi, érzelmi témákat dolgoznak fel. A kamaszok, gimnazisták korosztálya (14-18 évesek) számára viszonylag kevés előadás készül, ők már jórészt a felnőtteknek szóló előadásokkal találkoznak.

Budapest_Babszinhaz

Bábokkal – kreatívan

A bábszínházi műfaj nagyfokú művészi szabadságra ad lehetőséget, ahol egyszerre több művészeti ág is megjelenhet. Lehet játszani a fényekkel, árnyékokkal, képzelettel, a báboknak rengeteg fajtájával és ezek együtt szerepeltetésével, sőt, sokszor maguk a színészek is megjelennek a színpadon. Ilyen módon a bábszínész munkája sokrétűbb, mint a színházi színészé: a színészmesterségen kívül jól kell tudnia bánni a bábokkal, a nézők képzeletét többféle módon kell megragadni. Része lehet az előadásnak élőzene, és maguk a bábok képzőművészeti alkotásokként is megjelenhetnek, de be lehet vonni animációkat, egyéb filmes technikákat is. A bábszínház könnyen válhat összművészeti produkcióvá, ami nagy mértékben megmozgatja a közönség fantáziáját, miközben sokféle módon szórakoztat.

_PunchPhoto-328x438

Magyarországi Bábszínházak Találkozója

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a találkozót a Ciróka Bábszínház szervezésében, ahol 20 társulat mutatkozik be. Az összes hivatásos bábszínház részt vesz az eseményen, amelyet magyar és külföldi kritikusok, szakemberek is látogatnak. A találkozó különlegessége, hogy határon túli magyar bábtársulatok is képviseltetik magukat, így ez egy nagyszerű lehetőség a szakmai kapcsolatépítésre, eszmecserére. A találkozó október 15-19-ig tart Kecskeméten, ahol különféle színházépületekben és szabadtéren zajló előadásokkal, programokkal várják az érdeklődőket.

További érdekes oldalak:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.