Bádogálmok
2001/10/16 00:00
827 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Valamikor ezek a dobozok fényesen ragyogtak az üzletek polcain, kirakatokban. Ma gyűjtők keresik fel az antikvitásokat, hogy egy-egy ritka darabra leljenek. Ütöttek-kopottak, de történetük van. Mára műalkotásokká váltak, őrzik egy darabját letűnt időknek, emberi tekinteteknek, érintéseknek.

Tárgyak históriája

A litografált bádogdobozok történetéből

Ma gyűjtők keresik fel az antikvitásokat, hogy egy-egy
ritka darabra leljenek. Mára műalkotásokká váltak, őrzik egy darabját letűnt időknek, emberi tekinteteknek, érintéseknek.

Esztétikai élmény ezekre a litografált dobozokra pillantani, különösen ma, amikor lassan minden műanyagból készül. Nem beszélve arról, hogy ismét funkciót adhatunk e történelmi időket látott tárgyaknak.
Újra tarthatunk bennük valamit, ahogy mindig is rejtettek valamit.

Kétszáz év történelméről mesélnek. A litográfiával díszített bádogdobozok a XIX. században születtek, az ipari forradalom és a polgárság igényeit kielégíteni szándékozó művészi fejlődés szerencsés frigyéből.

A dobozok anyaga a melegen hengerelt, ónozott acéllemez. A brit szigetekről, nevezetesen Dél-Wales gyáraiból indult világhódító útjára. Az ónbevonat a rozsdásodás ellen védte a fémet, melynek vékonysága, hajlíthatósága miatt könnyen formálható volt. Gyakran a legmerészebb formát is rá tudták kényszeríteni.

A felületüket díszítő képek a két évszázada feltalált litográfia eljárásával készültek. Mi is volt ez? A XIX. századi művészi grafika uralkodó technikája. Alapelve: a sima kőlapra tapadó zsír és a víz egymást taszító hatása. A nyomdafesték csak a rajz zsíros felületére tapadt, s került a nyomtatás során a papírlapra. Az eljárás feltalálója: a német Alois Senefelder volt, aki első munkáit solnhofeni kő segítségével készítette.

A technika kiváló mesteri között tarthatjuk számon: Daumier-t, a Montmartre híres plakátjainak készítőjét, Toulouse-Lautrec-et, Francisco Goyat, és Barabás Miklóst is.

A XIX. század második fele volt a litografált képekkel díszített bádogdobozok száz éves virágkorának kezdete.

A színes képekkel díszített bádogdoboz a mindennapos használat során a legjobb reklámfelületnek bizonyult: mindennap eszébe juttatta használójának a gyártó cég nevét.

Így a doboz oldalain megjelenő képeknek hatásosaknak kellett lenniük. Ennek érdekében felhasználták a korszak uralkodó stíluselemeit, a historizmus történelmi díszleteit, a szecesszió motívumait. A huszas években az art deco szögletesebb formái jellemezték, majd a Bauhaus funkcionális gondolkodásmódja.

Így kerülhettek e dobozokra híres festmények, motívumok, puttók, egzotikus női alakok, vagy épen humoros jelenetek.

A különböző stílusok keveredése hozta létre ezt a sajátos műfajt, amelyben talán utoljára talált egymásra a művészet és és az ipar, utolsó relikviái azoknak az időknek, amikor a funkcionalitás nem gyűrte még maga alá az esztétikai élvezetet.

Gyönyörködjünk bennük mi is!

Horváth Judit
Óbudai Gimnázium
A cikk megírásához oktatási célra felhasználtuk P. Szabó Ernő Bádogálmok című írását az Otthon folyóirat 99/júliusi számából

Cigarettásdoboz a Dimitrino és Társa egyiptomi sorozatából

Genovai Saiwa kekszes doboz, 1910

Millet híres Kalászszedője egy kekszes dobozon Garantáltan füst nélküli lőpor, 1910

A Lazzaroni-cég kekszes doboza

A Réthy-cukrászda bonbonos doboza
a 20-as évekből

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.