Bángi Mária, a gyapjúszövés művésze
2016/01/21 23:26
1636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Élete vándorélet volt, pedig erre sohasem vágyott, a történelmi körülmények kényszeríttették erre.

A Gyergyói havasok tövében, Gyergyóditróban született 1927. április 27-én, ahol elemi iskoláit is végezte. Tízéves korától érdeklődésének megfelelően Kolozsváron, az iparművészeti gimnáziumban folytatta tanulmányait, de 1940-ben, a második bécsi döntés után a román középiskola bezárta kapuit. Családjuk Csíkszeredára került, egy évet veszítve magántanulóként a Segítő Mária fiúgimnáziumban tanult. Menekültként 1946-ban került Makóra, a gimnázium nyolcadik osztályát itt végezte, így lettünk osztálytársak.

01_bangi_maria

Székelyföldről hozta magával a népi textília iránti elkötelezettségét, így mi sem volt természetesebb, minthogy az Iparművészeti Főiskola textil szakán szerezzen diplomát. A textilszakra kilencven hallgatót vettek föl, az első év végére harmincan maradtak. A főiskolán a második évtől szakosodniuk kellett, ő a gyapjúipari szövött-anyag tervezését választotta. Szaktanára Schubert Ernő volt, alakrajzra Korniss Gyula, gyártástanra Hajós István tanította. Az ötödik év végén, a diploma megszerzésekor évfolyamában az ő teljesítményét ítélték legjobbnak.

02_kelim Kelim

03_no_a_kertben_gobelin Nő a kertben – gobelin

04_tajkep_gobelin Tájkép - gobelin

Ezután a Gyapjúipar Központi Mintatervező Üzemébe került. Közben a pesti egyetem bölcsészkarán fölvette a művészettörténet-szakot. Sikeresen vett részt az évenkénti csoportos kiállításokon. A szakma igen hamar fölismerte tehetségét, az iparművészek közül ő volt a második, akinek teljesítményét Munkácsy-díjjal is elismerték. Ez öt évvel a diploma megszerzése után, 1956-ban történt.

Mivel férjét osztályidegennek minősítették, és az egyetemről kizárták, 1956 decemberében Olaszországba távoztak. Férje Vándorének című versében írta:

Nem hódítani jöttem erre én,
                   csak kikaparni öt szem gesztenyém.

Milánóban telepedtek le. Bángi Mária 1959-től a kiskorú leányanyák intézetébe került, ahol egyfajta ipari iskolát hozott létre. A lányok mesterségeket sajátíthattak el: szövést, kötszövést, textilfestést, batikolást, divattervezést, szabás-varrást. Az intézet műhelyében lakásberendező cégeknek kézzel csomózott szőnyegeket, kézzel szövött függönyöket és más textíliákat készítettek. Munkáikból árusítással egybekötött kiállításokat is rendeztek. Növendékei közül többen – mint festők, rajzolók, lakásberendezők – szép pályát futottak be.

Az intézetben végzett munkája mellett egy ideig két textilcégnek (Zucchi, Colombo) lakástextileket készített. Milánó három kiállítótermében és Rómában, az Olasz Nők Klubjában állított ki.

Dr. Tóth Ferenc
nyugalmazott múzeumigazgató

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk