Biró Annamária népi iparművész
2016/12/06 13:55
955 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Biró Annamária (1951–1998) Makón született, Szegeden a Tömörkény István Iparművészeti Gimnázium kerámia szakán érettségizett és kerámiakészítő szakmunkásvizsgát tett.

1969-ben költözött Szekszárdra. Rövid két hónapig Steig István fazekas műhelyében korongozott, majd a decsi Háziipari Szövetkezetbe került bemintázó gyakornoknak. Itt olyan jól megtanult szőni és hímezni, hogy sárközi főkötőhímzéssel készült pályamunkájára az elsők között kapta meg a Népművészet Ifjú Mestere címet 1970-ben. 1970-től 17 éven át a Szekszárd-csatári kerámiaüzemben dolgozott különböző beosztásokban. A ranglétra minden fokát kipróbálta a díszítőtől a művészeti vezetőig. Ezzel párhuzamosan elkezdte saját műhelye kialakítását, s amikor munkabeosztása lehetővé tette, ott dolgozott.

biro_annamaria_nepi_iparmuvesz_001

A sárközi kerámiahagyományok folytatására Kresz Mária, a barcaújfalusi fehér alapon kék írókás edények megújítására Domanovszky György néprajzkutatók bíztatták, elismerve a díszítésben szinte egyedülálló tehetségét, jártasságát.

Parányi műhelyét 1995-ben pár négyzetméternyi bemutatóteremmel bővítette, de ez sem mentette meg az állandó jövés-menéstől, ki- és becsomagolástól, vásározástól, ami örömei mellett bizony egyre inkább fárasztóvá vált.

Megkezdődött az álmodozás a fazekas házról, amelyben tágas, világos, levegős műhely és bemutatóterem van, ahol csoportokat, vendégeket, barátokat lehet fogadni, ahol mások munkája is megtekinthető. Ez már nem valósulhatott meg. Hagyatékának egy részét a Wosinsky Mór Megyei Múzeum vásárolta meg.

biro_annamaria_nepi_iparmuvesz_002

biro_annamaria_nepi_iparmuvesz_003

biro_annamaria_nepi_iparmuvesz_004

Önálló kiállításai
1973–1994 között: Paks, Szekszárd, Badacsonytomaj, Tapolca, Budaörs, Decs, Zalaegerszeg. Külföldön: Aidlingen (Németország), Bécs, Grác, Villach (Ausztria), Díjon (Franciaország)

Díjak
1975-ben népi iparművész
1994 Gránátalma
1998-ban Népművészet Mestere
1995 Pro Renovanda
Cultura Hungariae I. díj.

Dr. Tóth Ferenc
nyugalmazott múzeumigazgató

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk