Borsőrmester 35. születésnapja
2002/05/27 08:00
1359 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy halhatatlan Beatles-lemez 1967. június 1. Fordulópont a "beat-zene" történetében. A világ legnagyobb slágergyárosai, a világszerte körülrajongott gombafejűek, alig 10 hónappal a koncertezéstől való visszavonulásuk után egy fantasztikus színekkel, hangzásokkal teli, a műfajt megújító, összefüggő lemezt jelentetnek meg. A Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, azaz Borsőrmester Magányos Szívek Klubjának Zenekara című albuma megmutatta, hogy korunk zenéjének nincsenek határai, és ez a négy egyszerű liverpooli srác, akik kottát sem tudtak olvasni, gyakorlatilag bármilyen stílusban megállják a helyüket.

Mint egy vadon nőtt mezei virágos rét, olyan a lemez, és ha mai füllel hallgatjuk, rájövünk, hogy később uralkodó irányzatok csíráját halljuk. Persze volt idejük dolgozni, életükben először. Bár a korai lemezeiken is vannak emlékezetes dallamok, a kutyafuttában írt és meghangszerelt daloknál nem tudtak elmélyülni, hangszíneket, finomságokat keresni. Már az 1965 végén megjelent Rubber Soul, vagy az 1966-os Revolver is arra mutatott, hogy megnőttek a fiúk önmagukkal szemben támasztott igényeik. A Borsőrmesteren aztán felrúgtak minden addigi sémát.

A címadó nyitány hard-rockkal kezdődik, és tűzoltózenekarba torkollik. A With A Little Help From My Friends, Ringo Starr fahangjával kuplénak hat, ezzel szemben a Lucy In The Sky With Diamonds, amelyet John Lennon énekel teljes révületben, a születő rock-pszichedelia alapműve, nemcsak a lebegő gitárhangok, hanem a szövegében is, amelynek egyik főszereplője a kaleidoszkóp-szemű lány. A Getting Betterben megint van valami erőszakos, de csak annyira, amennyire Paul McCartney az lehet, míg a Fixing A Hole nagyon "brit hangulatú". A She's Leaving Home családi drámáját hárfával kiegészített vonósnégyessel, és felelgetős kórussal oldották meg. A Being For The Benefit Of Mr.Kite cirkuszzene, amelyben még valódi századeleji verkli is megjelenik.

Ha George Harrison, akkor India. Szitáros filozófikus dala a Within You, Without You. Paul McCartney tőről metszett kispolgári sanzonja, a 30-as évek stílusában a When I'm Sixty Four. A Lovely Rita, emlékezés egy kaliforniai parkolóőrlányra, ebben már kicsit elengedik magukat a szürreália felé. A Good Morning Good Morning falusi vurstli. A Borsőrmester-motivum után következik a finálé, A Day In The Life, Lennon egyik legszebb darabja, amelyet napi sajtóanyagok ihlettek. Ez a rock történetében az első olyan, többtételes darab, amelyben nagyzenekar szólal meg, a végén egy, az elviselhetetlenségig fokozott fortissimóval. És az eredeti példányokon a lefutó barázdákon egy kiáltás is felhangzik.

A lemezhez, amelyet azóta sok rock-történet és szaklap minden idők legjobb lemezének minősített, különleges borítót terveztek: 42 történelmi személyiség és művész portréja sorakozik fel, Stan és Pantól Marilyn Monroe-ig, Aleister Crowley-tól Hitlerig. Egészen 1975-ig, a Led Zeppelin Physical Graffiti című albumáig ez volt a műfaj legdrágább borítója. Maguk a fiúk színes egyenruhákba bújtak, amelyek alapján egy évvel később megrajzolták a Sárga tengeralattjáró figuráit is. (gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk