Brad Pitt
2004/09/27 08:00
1661 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jó megjelenéséért, sikereiért, csinos feleségéért még akár irigyelni is lehet. Ráadásul még tehetségesnek is tartják.

Az egyik legfelkapottabb amerikai színész 1963. december 18-án született Oklahomában. Családja szigorú protestáns elképzelések szerint nevelte, de a lázadó fiú kitört a béklyókból, és egészen fiatalon elhagyta a szülői házat, mert filmezni szeretett volna.


A Missouri Egyetem felé vette az irányt, ahol média- és reklámszakon tanult, és már csak két félév választotta el a diploma megszerzésétől, amikor kimaradt az iskolából. Akkor a Roy London Színiiskola volt számára fontosabb.
A siker nem hullott azonnal az ölébe. Kezdetben csirkejelmezben ugrált egy spanyol étterem előtt, hogy minél több vendéget tudjon becsábítani, majd sztriptíztáncosnőket fuvarozott, hogy a megtakarított pénzből magánórákon sajátítsa el a színészmesterséget. Közben pedig folyamatosan járta a színészválogatásokat, hátha számára is akad valami. És valóban, néhány apróbb televíziós szerep fennakadt a hálón. Ilyen volt a Dallas, de valójában csak A Thelma és Louiseban figyeltek fel rá, ahol Geena Davis szeretőjét alakította. Ez a figura hozta el számára a nagyobb felkéréseket. Az olyan mozikat, mint az Interjú a vámpírral (Tom Cruise-zal) vagy a David Fincher által rendezett, különösen megrázó A hetedik (Morgan Freemannel és Gwyneth Paltrow-val).

Ezen kívül Brad játszott ír terroristát Harrison Ford partnereként Az ördög magá-ban, elmegyógyintézeti ápoltat a Terry Gilliam rendezte 12 majomban (melyért Oscar-díjra is jelölték) és osztrák alpinistát a Hét év Tibetben című filmben (melyért viszont hivatalosan egy életre kitiltották Kínából).
A kalandos életű szépfiú szemmel láthatóan akkor kezdett lecsillapodni, mikor 2000-ben feleségül vette a Jóbarátok című sikersorozat egyik szereplőjét, Jennifer Annistont.
A "kilencvenes évek egyik prominens férfiideálja" című skatulyából pedig az olyan alakításai látszanak kisegíteni, mint a nagy visszhangot kiváltott Ha eljön Joe Black vagy a szintén Fincher által rendezett Harcosok Klubja (Edward Nortonnal). Legutóbbi nagy alakítása pedig a Trója című filmeposzban Akhilleusz szerepe volt.

Brad Pitt tehát egyszerűen nemcsak lenyűgöző mosolyú, szerencsés fickó, hanem még tehetségét is sikerül bizonyítania, és így még hosszú, kihívásokkal és sikerekkel teli színészi pálya áll előtte. Lehet irigyelni!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk