Busók a kifutón – beszélgetés a Gombold újra! tervezőpárosával
2012/04/26 08:00
1749 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2012-ben rendezték meg második alkalommal a Gombold újra! Divat a magyar pályázatot, mint a magyar EU-elnökség egyik kiemelt eseményét. A pályázóknak a hagyományos magyar viselet világából merítve kellett új ruhákat alkotnia a modern kori trendeknek megfelelően. A közel 450 jelentkezőből hosszas zsűrizés után végül 34 kollekció léphetett kifutóra. Az egyik tervezőpáros Hatházi Fanni és Keszei Borbála Buso vibe című munkájával jutott a legjobbak közé. Velük beszélgettünk.

buso_520

Hogy ismerkedtetek meg?

K.B.: Kiskorunk óta ismerjük egymást, nagyon jó barátnők vagyunk. Mivel mindketten művészeti egyetemen tanulunk (Fanni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Bori a Magyar Képzőművészeti Egyetemen – a szerk.) ezért rengeteget beszélgetünk arról, hogy a másik éppen milyen munkán dolgozik. Mikor megláttam a pályázati kiírást, rögtön tudtam, hogy részt akarok venni rajta, de azzal is tisztában voltam, hogy képtelen lennék egyedül végigcsinálni. Átmentem Fannihoz és elmondtam neki az ötletemet. Azonnal igent mondott és megkezdődött a munka.

buso H.F.: Méghozzá azzal, hogy beregisztráltunk.

K.B.: Na igen. Tudtam, hogy az ötletelés és a tervezés az én asztalom, de azzal is tisztában voltam, hogy egyedül nem tudok végigvinni egy ilyen projektet. Fanni viszont már készített filmeket, így tudtam, hogy számíthatok rá. A másik érv, ami a párosunk mellett szólt, hogy én inkább a tervezéshez, a kivitelezéshez értek, míg Fanni otthonosan mozog a divat világában, ismeri az aktuális trendeket, a nagy divatházak kollekcióit, a sikerhez pedig mindkettőnk tudására szükség volt.

Nem féltetek attól, hogy férfi kollekciót készítsetek?

H.F.: Már az első ötletben is busó maszkok és designos pólók szerepeltek, tehát nem volt kérdés, hogy férfiruhákat fogunk készíteni.

K.B.: A projekt lényege az volt, hogy ötvözzük a tradíciót a modern divattal, ezért döntöttünk a busójárás mellett. Mivel egy ilyen tervnél fontos a hitelesség és bár készült egy női busó-szett is, szerintünk ez a hagyomány a férfiakhoz kötődik. A férfiak felöltöztek, elrejtették magukat a lányok elől. A lányok nem tudták kit rejt a maszk, a fiúk pedig tudták, hogy ebben az álcában szinte bármit megtehetnek…ez némiképpen reflektál a mai éjszakai életre, ezért is gondoltuk átültethetőnek.

H.F.: A kérdésre válaszolva éppen ellenkezőleg: örültünk neki, hogy a kollekciónk férfiaknak készül. Egy férfias kollekció mindig hiánypótló, a tervezők többnyire nőkben gondolkodnak.

buso_1 Hogyan készültetek a versenyre?

K.B.: Kutatómunkába kezdtünk. Elmentünk a Néprajzi Múzeumba, konzultáltunk, fotókat, mintákat gyűjtöttünk és kutattuk a busójárás hagyományát.

H.F.: Januárra kész kellett lennünk a pályázati anyaggal, így amíg Bori a kollekción dolgozott én a pályázati anyagot írtam. Mikor megtudtuk, hogy továbbjutott az anyagunk az előzsűrizésen, nagyon boldogok voltunk, de azt is tudtuk, hogy nagyon keményen kell dolgoznunk. Mindössze egy hónapunk volt elkészíteni a kollekciót.

Saját kezűleg készítettétek a ruhákat?

K.B.: Bár nem volt túl sok pénzünk, azt tudtuk, hogy profi munkát akarunk. Két hivatásos varrónő készítette el a ruhákat, bár az anyagokat mi gyűjtöttük össze.

H:F.: Alapvető problémát jelentett, hogy az általunk használt anyagok, a szőrme és a bőr is nagyon drága. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy anyagvásárlás helyett felkutatjuk a turkálókat, piacokat és onnan szereztük be a szükséges kellékeket. Muszáj volt, hiszen három nadrág, három póló és három felsőrész, egy mellény, egy dzseki és egy pulóver készült, így ez anyagilag nagyon megterhelő lett volna.

Volt szponzorotok?

buso_2 K.B.: A nagymamáink és a családunk.

H.F.: Ami fontos volt, hogy tudtuk, ha bejutunk a harmadik fordulóba, úgy visszakapunk valamennyi pénzt, így ugyanekkora keretből gazdálkodtunk.

Nem nyertetek ugyan, de azért folytatjátok?

H.F.: Nincs szponzorunk, így nehéz kitörni. Természetesen nem adjuk fel, szeretnénk, ha legalább a pólók forgalomba kerülnének, ám ehhez mindenképpen szükség lenne egy befektetőre.

K.B.: Elképzelhető, hogy pályázunk tovább az anyaggal, itthon és külföldön egyaránt.

Megmaradtok, mint tervezőpáros?

K.B.: Nagyon jó érzés volt együtt dolgozni, örülök, hogy ezt végigcsináltuk és nem eredménytelenül. Persze azért márkaalapításban még nem gondolkodunk.

H.F.: A Gombold újra után az én filmemet forgattuk együtt, tehát persze, továbbra is együttműködünk majd. Ez azonban nem egy hagyományos munkakapcsolat, hiszen barátok vagyunk.

(A képek forrása ide és ide kattintva érhető el.)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk