Chaplin megkésett lovagrendje
2002/07/29 08:00
1378 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Charlie Chaplinnek, a filmtörténet egyik legnagyobb alakjának 20 évig kellett várnia, míg a Brit Koronától megkapta a tiszteletre méltó "sir" rangot. A hosszú ideig tartó fontolgatásnak az volt az oka, hogy életstílusa, romantikus szelleme, és politikai ideáljai miatt ellenérzések uralkodtak és ellenvetések fogalmazódtak meg vele szemben.

Az amerikaiak akadályozták

Mindez a napokban került nyilvánosságra a brit kormány titkos archivumának egyik dokumentumából, amely szerint 1956-ban az angolok azt tervezték, hogy Chaplin megkapja a lovagi címet. Az amerikai kormány azonban nem értett vele egyet, mivel úgy vélte: Chaplin nem lehet az erények példaképe, még kevésbé erkölcsi referencia. A színész-rendező több mint 40 évig élt az Egyesült Államokban, de hivatalos körökben soha nem örvendett népszerűségnek. Többszöri házasságkötéseit nem nézte jó szemmel a puritánnak mutatkozó ország. Kommunista-szimpátiával is megvádolták a mccarthyzmus éveiben. Majd 1953-ban adócsalással gyanúsították és megvonták tőle a tartózkodási engedélyt.

Amikor elhagyta az Egyesült Államokat, Chaplin nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta: állandó hazugságok és rágalmak célpontja volt, tönkre akarták tenni pályáját és magánéletét. Megvádolta a hatóságokat azzal, hogy támogatott olyan szélsőséges csoportokat, amelyek gyalázatos propagandát folytattak ellene. Bírálta egy olyan sajtónak a terjeszkedését, amely arra törekedett, hogy zavaros légkört teremtsen, amelyben a liberális gondolkodású embereket feljelentették és rögeszmésen üldöztek. Így aztán Nagy-Britanniában "sir"-ré avatásának tervét levették a napirendről és sokáig nem is vették újra elő. 1972-ben azonban az akkori washingtoni angol nagykövet, Lord Cromer úgy nyilatkozott, hogy "az a kivételes hozzájárulás, amellyel Chaplin gazdagította a filmet, elég ok lenne a "sir"-ré emelésére. "Ezek a szavak, ha lassan is, megtették hatásukat és 1975-ben, 86 éves korában a Csavargó neve elé biggyeszthette a bűvös szócskát. Nem hosszú időre, mert két év múlva, 1977 karácsonyán meghalt. Mégis, elégtétel volt számára? Vagy nem törődött vele? Nagyságán nem változtatott.

(gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk