Magyar zongoraművészek itthon és külföldön I. – Dohnányi Ernő
2014/11/11 08:00
2514 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mottó: „A művészetnek is legfőbb tökélye, / Ha úgy elbú, hogy észre nem veszik.”
(Madách Imre)

1877. július 27-én született Pozsonyban. Korán megmutatkozott zenei tehetsége, a Magyar Királyi Zeneakadémián 1894-ben kezdte meg tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon.

dohanyi-erno

Az egyik legnagyobb zongorapedagógus, Thomán István lett a tanára, aki Liszt Ferenc tanítványa volt. Dohnányi 1895-ben írta meg 1. opus-számmal ellátott művét, a c-moll zongora-ötöst, amihez Brahms állítólag annyit fűzött hozzá, hogy: "Magam sem tudtam volna jobban megírni". Csak bíztatni tudom mindazokat, akik megijednek az egész mű percbeli hosszúsá-gától, hallgassanak bele a III. tételbe (13’04”)! A csodálatosan áradó, romantikus szenvedé-lyekkel teli, egymást ölelő dallamok, a vonósok és a zongora párbeszéde mindent elárul Dohnányi zeneszerző képességeiről, zenei nagyságáról.

Videó.

Kitüntetéssel diplomázott mind zongorából, mind zeneszerzésből és a Budapesti Filharmóniai Zenekar szólistája lett. 1899 márciusában megnyeri a bécsi Bösendorfer zongoragyár által meghirdetett zeneszerzői versenyt, és ettől az időszaktól kezdve belépett a világutazó koncertzongoristák körébe is.

Videó.

Életének elkövetkezendő 30-35 évének betöltött pozíciói a teljesség igénye nélkül: volt a berlini Zeneakadémia professzora, a Magyar Rádió zenei osztályának igazgatója, a budapesti Zeneakadémia főigazgatója. 1944-ben elhagyta az országot, és a keserves évek után az 1949-ben felajánlott Florida State University zongora- és zeneszerzés professzori állását fogadta el. 83 éves korában halt meg New Yorkban.

Érdekességek:

I. Nemzetközi Liszt Zongoraverseny:  nagy port kavart fel az, hogy Sauer Emil, akit Liszt tanítványként mély tisztelet övezett, lemondott a bíráló bizottságbeli részvételéről (sőt a növendéke is visszalépett a versenytől) a verseny tisztaságának megkérdőjelezése miatt. Dohnányi szintén tagja volt a zsűrinek és több pontban cáfolta a vádakat, hiszen saját növendékre nem szavazhattak a bíráló tagok, illetve több külföldi zsűritag volt, mint magyar.

Forrás: Fidelio - internetes zenei portál

Sigmondné Erős Andrea
a szegedi Király-König Péter Zenei AMI zongoratanára

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk