Dumas-bicentenárium
2002/07/10 08:00
2358 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
1802. július 24-én született a világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője, Alexandre Dumas. Több mint 300 könyv, színdarab, regény, novella, tárca jelent meg a nevével. Sőt, nagy ínyenc lévén még egy konyhaművészeti lexikont is készített.

A világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője volt

Romantikus, kezdetben különböző lapokban folytatásban megjelenő írásaival igen széles olvasótábort teremtett magának. Történeteinek fordulatossága, a bennük szereplő alakok ábrázolása, a barátság, a lojalitás, a rejtélyes intrika és a bosszú visszatérő elemei lebilincselték az olvasót. Nem véletlen, hogy a mai napig nem ment ki a divatból a Három testőr, a Montecristo grófja, a Fekete tulipán, a Korzikai testvérek, de ma is olvassák a Margot királynőt, az Egy orvos emlékezéseit vagy az Utazás a Kaukázusban című könyve. Dumas nagy erénye volt a szemléletesség. Nem véletlen, hogy számos regényét megfilmesítették: a Három testőrt, illetve annak folytatásait, a Húsz év múlva és a Bragelonne vicomte című köteteket minden idők legtöbbször filmre vitt szépirodalmi művének tartják, több mint 30 feldolgozás készült belőlük. Olyan nagy színészek alakították a halálmegvető, egymáshoz örökké hű testőröket, mint Douglas Fairbanks, Gene Kelly, Georges Descriéres, Michael York, Oliver Reed vagy John Malkovich. Nem kevésbé népszerű a moziban Edmond Dantés, azaz Montecristo grófja, akit többek között Jean Marais, Richard Chamberlain és Gérard Depardieu is megszemélyesített. Termékenysége, sikere miatt sok irigye, ellensége támadt. Volt, aki azzal vádolta, hogy könyveit másokkal iratja. A három testőr esetében egy Auguste Marquet nevű ember még bíróság elé is citáltatta. Bizonyítékkal azonban nem tudott szolgálni.

Az író magánélete is felért egy regénnyel. Apja, a napóleoni hadsereg tábornoka, mulatt volt, fia de la Paillerie márkinak és Marie-Cecette Dumas antillai rabszolganőnek. Dumas autodidaktaként korán elindult a pályán. Mielőtt a hírnév szárnyra kapta volna, írnokként dolgozott. De nemcsak az írás kötötte le. Mindenhol jelen volt, ahol igazságos ügyet kellett szolgálni. Részt vett az 1830-as felkelésben, Vendée-ben szervezte a köztársasági gárdát, és később Garibaldi mellé szegődött. Több felesége, illetve élettára volt, szexuális étvágya vetekedett ínyencségével. Volt egy sereg törvényes és törvénytelen gyermeke. Az ifjú Alexandre Dumas is ezek közé tartozott, amíg nevére nem iratta. Volt dúsgazdag és koldusszegény, mivel a pénz könnyen szétfolyt a keze között.


Dumas leghíresebb műve, a Három testőr

Alexandre Dumas szülőfalujában, Villers-Cotterets-ben van eltemetve. A francia kormányok már hosszabb ideje szerették volna a párizsi Pantheonba vinni hamvait, de ez a helyiek ellenállásán mindig meghiúsult. A sorozatos tárgyalások most végre dűlőre jutottak. A falu hozzájárult az író földi maradványai elviteléhez, cserébe azonban kap a sírra egy emléktáblát, amelyen feltüntetik ennek okait, továbbá a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy finanszírozza Dumas szobrának elkészíttetését, mivel a németek a II. világháború alatt elvitték és beolvasztották azt, amelyet Rodin egyik tanítványa alkotott a mesterről. A kulturális tárca ezen kívül restauráltatja a falu büszkeségét, a kastélyt, ahol I. Ferenc 1539-ben kihirdette azt a rendeletet, amely a latin helyett a franciát tette az ország hivatalos nyelvévé.

Az író hamvait október 3-án szállítják át a Pantheonba. Az előző éjszakát azonban a Montecristo-kastélyban tölti, amelyet ő építtetett mór és neogótikus stílusban, majd később eladott. Írók, színészek tisztelegnek ott előtte. A Szajnán viszik fel hajón Párizsig. A forgatókönyv szerint a menet során megeleveníti regényeinek egyes alakjait. A ceremóniát Jacques Chirac köztársasági elnök vezeti és a televízió egyenesben adja.

A bicentenárium alkalmából a Bibliotheque Nationale kiállítást szentel neki. A kiadók pedig már hónapok óta jelentetik meg ismert és kevésbé ismert műveit.

(gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk