DVD ajánló - 2001 április
2001/04/24 00:00
2049 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója olyan filmcsemegék DVD változatait mutatja be, amelyek a mozgóképoktatás számára is fontosak lehetnek.

DVD ajánló - 2001 április

Ha nincs a közelben mozi, és elérhetetlenek a filmklasszikusok, vásárolj egy DVD lejátszót! Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója olyan filmcsemegék DVD változatait mutatja be, amelyek a mozgóképoktatás számára is fontosak lehetnek.

Laslo Benedek - A vad /The Wild One/ (1953)

A bőrdzseki megjelenése a filmvásznon. A rockerfilmek klasszikusában Marlon Brando egy amerikai kisvárost terrorizáló motoros banda rebellis főnökeként egy lány miatt bajba keveredik. A kiemelkedő minőségű, eredeti normálképformátum és az eredeti mono hang mellett az amerikai filmelőzetes és a forgatást dokumentáló fényképgyűjtemény található meg a DVD-lemezen, aminek értékét csak fokozza az a tény, hogy a hazai tévé csatornák még sohasem tűzték Benedek László filmjét műsorukra.

Nicholas Ray - Haragban a világgal /Rebel Without A Cause/ (1955)

James Dean-nek, az ötvenes évek bálványának utolsó előtti filmje újonnan digitalizált képpel jelent meg, ami azt jelenti, hogy a film eredeti színeiben pompázik, sehol egy karc, élesek a kontrasztok, gyakorlatilag hasonló képminőséggel találkozunk a képernyőn, mint amit James Dean legelső közönsége láthatott - közel fél évszázaddal ezelőtt - az amerikai filmszínházakban.
Az újrakevert sztereo hangon kívül sok extrát is találunk az angol eredeti mellett német és spanyol szinkronnal, valamint 19 nyelvű feliratverzióval ellátott DVD lemezen. A Lázadó újrafelfedezése című dokumentumfilmből kiderül, hogy a filmet eredetileg fekete-fehérben kezdték el forgatni. Bemutatnak kivágott jeleneteket, ahol James Dean még szemüveget visel, valamint megtaláljuk a film alternatív befejezését, amely a csillagvizsgáló hatalmas kupolájában játszódik. Interjút láthatunk a forgatás helyszínén Natalie Wooddal. Dean utolsó interjúja is megtalálható a lemezen, ami történetesen nem más, mint egy reklámfilm, amelyben a sztár cowboy kalapban, lasszóval a kezében arra hívja fel az ifjúság figyelmét, hogy óvatosabban vezessenek az országutakon. Nem sokkal ezután 140 kilométeres sebességgel belerohant versenyautójával egy másik kocsiba. A tragikus balesetben azonnal meghalt. 24 éves volt.

Milos Forman: Amadeus (1984)

A 8 Oscar-díjjal kitüntetett film Wolfgang Amadeus Mozart /Tom Hulce/ életét eleveníti fel a közepes tehetségű udvari zeneszerző, a féltékeny Salieri /F. Murray Abraham/ tolmácsolásában. Hátborzongató élményt nyújt, amikor a tökéletes Dolby Digital hangsávon rázendít Sir Neville Marriner szimfonikus zenekara. A kitűnő képminőségű DVD-n az infók és az előzetes mellett megtalálható a "csak zene" hangsáv is.

John Ford - Az üldözők /The Searchers/ (1956)

A zseniális rendező egyik legismertebb filmje - amellett, hogy számos jelenetében elítéli a rasszizmust, az ötvenes évek legsikeresebb westernjévé is vált. John Wayne most is az amerikai vadnyugat magányos hőseként érkezik fivére ranchára. A viszontlátás boldog pillanatai nem tartanak sokáig. Amíg Wayne egy lótolvaj banda nyomába ered, az indiánok felperzselik a tanyát, testvérét és feleségét megölik, két lányukat pedig elrabolják. Wayne bosszút esküszik és nagyobbik lány félvér udvarlójával az indiánok után ered. Öt évig kutatnak a lányok után, mire végre a nyomukra bukkannak: az egyik unokahúgból /Natalie Wood/ igazi indián vált, aki azóta már a törzsfőnök felesége is lett. Az asszonyt ki akarja szabadítani az indiánok közül, de amikor szemtől szemben találkoznak, rá kell jönnie, hogy már semmit sem tehet. A klasszikus westernt az Amerikai Filmintézet nemrég beválasztotta minden idők száz legjobb filmje közé. A DVD kiadás számos extrát tartalmaz, közöttük interjút a fiatal Natalie Wooddal. A mozikban játszott eredeti filmelőzetest is megnézhetjük. A kétoldalú lemez egyik fele a televízióban megszokott 4:3-as képarányban mutatja meg Az üldözőket. Ha ezután megnézzük a szélesvásznú változatot, egy másik western képvilága tárul a szemünk elé.

Arthur Penn - Bonnie és Clyde /Bonnie and Clyde/ (1967)

Nem egy szokványos gengszterfilmet látunk. A gazdasági válság sújtotta amerikai délnyugaton Bonnie és Clyde rablásokból próbál megélni. A környék banditáitól eltérően, azonban ők nem jelentenek veszélyt másokra: Bonny és Clyde mindössze a kalandot keresik, és szerelmüket erősítik a rablásokban. Ám, hamarosan kiderül, mindenhol az erőszak az úr, és eldörren az első lövés… Az Arthur Penn rendezésében készült film hatalmas közönségsikert aratott, és 1967-ben a mellékszereplőnek járó Oscar-díjat hozott Estelle Parsonsnak, Burnett Guffey pedig a legjobb operatőrnek járó díjat vehette át munkájáért.

Dennis Hopper - Szelíd motorosok /Easy Rider/ (1969)

A hatvanas évek kultikus road-movie-ja kiváló minőségben került DVD-re. Az angol eredeti hangot Dolby Digital 5.1 formátumúra újították fel. A lemezen található még egy kitűnő dokumentumfilm is, amelyben a résztvevők a keletkezésének körülményeiről mesélnek.

Terry Gilliam - Brazil (1985)

Terry Gilliam 1985-ben készült remekművét tripla DVD-n adták ki. Az első korong címe: Brazil - Az utolsó vágás, ezen a rendezői változat található, 142 percben. Már a nyitó képsor is különbözik a televízióban vetített változattól. A második lemezen egy 56 perces és egy 30 perces dokumentumfilmen kívül rengeteg dokumentumot találunk, például olyan 30-as, 40-es évekbeli divatfotókat, amik alapján a kosztümöket megvarrták, olyan ötvenes évekbeli hidegháborús gázmaszkokat, szkafandereket, amik alapján a "Tájékoztatási hivatal" katonáit öltöztették fel, stb. A harmadik lemez címe: Brazil - A szerelem mindent legyőz. Ez egy 94 perces televíziós változat, amelynek más a nyitójelenete és happy enddel zárul. Ezen kívül több eltérés is van az eredeti változathoz képest, bár majdnem egy órával rövidebb ez a verzió, mégis tele van a megértést könnyítő, közbeiktatott jelenetekkel /pl. minden álomjelenet előtt látjuk az alvó Sam-et, segítő névtáblák az ajtókon/. Remek idézetek lehetnek ezek a korongok, pl. a vágást vagy a producerek munkáját bemutató médiaórákon. A három lemezt tartalmazó, speciális kiadású Brazil az internetes DVD "Oscar-on" az 1999-es év legjobb DVD-je címet kapta.

Az ajánlóban említett filmek beszerezhetők a hazai üzletekből.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk