DVD-ajánló - 2001. június
2001/06/24 00:00
699 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Filmtörténet láthatatlan filmekből - avagy 2020-ban mely filmekből fogják összeállítani a huszadik század filmtörténetét?

Martin Scorsese - Krisztus utolsó megkísértése /The Last Temptation Of Christ (1988)

A film realista ábrázolásban kísérli meg, hogy Jézust emberként állítsa a nézők elé. A Biblia-megfilmesítések között újszerűnek számító megközelítést - a katolikus rendező, Martin Scorsese, a kálvinista forgatókönyvíró, Paul Schrader, és a ferenceseknél nevelkedett író, Nikosz Kazantzakisz közös vállalkozását - már a bemutatója előtt hevesen támadták az egyházi körök. A katolikus egyház számos befolyásos képviselője elfogadhatatlannak minősítette a "megkísértés" jelenetét. A bírálók nem is maradtak meg a puszta tiltakozás szintjén: egy párizsi moziban bombát robbantottak, számos mozitulajdonost más országokban is megfenyegettek, ha műsorukra tűzik ezt a "szentségtörő" alkotást. Ezek hatására sok országban egyáltalán nem, vagy csak cenzúrázva mutatták be a mozik a filmet. A DVD-n a teljes, vágatlan, cenzúrázatlan változat jelent meg, emellett megtalálható a film eredeti előzetese is.

Robert Mulligan - Ne bántsátok a feketerigót! /To Kill a Mockingbird (1963)

1932-ben Alabama államban egy fekete férfit /Brock Peters/ bíróság elé állítanak, azzal a hamis váddal, hogy megerőszakolt egy fehér nőt. Atticus Finch /Gregory Peck/, az ügyvéd elvállalja a vádlott védelmét. Bár bebizonyítja, hogy az erőszakot a fekete Tom Robinson nem követhette el, szinte semmi esélye a felmentésére és csak idő kérdése, hogy a bíróság halálra ítélje, vagy a felbőszült tömeg szolgáltasson előbb igazságot és lincselje meg a szerencsétlen embert. Robert Mulligan filmjében nemcsak a fehérek gyűlöletét jelenítette meg, hanem bemutatott egy olyan konfliktushelyzetet, amelyben egy fehér férfi a feketék mellett száll síkra. A rendező állásfoglalását azzal is megerősítette, hogy a cselekményt végig az ügyvéd kiskorú gyermekeinek szemszögéből ábrázolta. Ezzel az üldözöttek iránti szimpátiával jellemezhető, kényes témájú filmjével igen valósághűen tárta a hatvanas évek első felének közönsége elé az amerikai társadalom hétköznapjainak rasszizmusát. A Ne bántsátok a fekete rigót! komoly politikai állásfoglalás az USA-beli polgárjogi mozgalom mellett. A film bemutatásakor igen vegyes visszhangot váltott ki az USA-ban a kritikusok és a közönség közt egyaránt. A bírósági drámák egyik legjobb darabját nyolc Oscar-díjra jelölték, ebből Gregory Peck megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot. A DVD-n található extrák: 90 perces werkfilm, a rendező és a producer teljes audiokommentárja, a film előzetese.

Fred Zinnemann - A Sakál napja /The Day of the Jackal (1973)

A Frederick Forsyth sikerregénye alapján készült klasszikus politikai krimi hűen követi a könyv dramaturgiáját. Egyedi vágási módszerének köszönhetően a film az első pillanattól az utolsóig feszített tempójú és feszültséggel teli. A titokzatos Sakál, profi bérgyilkos, senki nem látta még, igazi személyazonosságát senki nem ismeri. Azért fogadják fel az OAS vezetői, hogy likvidálja a hatalmon lévő de Gaulle elnököt. A rendőrség informátorainak köszönhetően időben tudomást szerez a tervezett merényletről és az egyik legmegszállottabb nyomozót állítják rá az ügyre. Versenyfutás kezdődik az idővel. Miközben a nyomozó lényegtelennek tűnő, apró nyomok segítségével próbálja megfejteni, mire készül a Sakál, addig a merénylő szokásos precizításával tervezi a leszámolás pillanatát. A DVD-n a produkciós információkon kívül megtalálható még a film előzetese.

Frank Capra - Becsületből elégtelen /Mr.Smith Goes to Washington (1939)

A fiatal, derék szenátor, Jefferson Smith /James Stewart/ titkárnője, Saunders /Jean Arthur/ segítségével leleplezi a politikusok korrupcióját, és a hatalmasok elleni küzdelem rettenthetetlen harcosává válik. A pártfőnök, a kormányzó és a szenátor feletti győzelme egy 23 órás szenátusi beszédben tetőz, melyben pellengérre állítja a hatalmasok fondorlatait. Frank Capra ebben a filmjében két központi témáját variálja: a jó győzelmét, a gonosz és a vidék győzelmét a főváros fölött. James Stewart szerepében az elbutított bólogatójánosból az igazság bajnokává növi ki magát. A Kongresszus sikertelenül tiltakozott a népszerű film ellen. A filmet 10 Oscar-díjra jelölték, ebből a legjobb eredeti sztori kategóriában el is nyerte a díjat. A DVD-n megtalálható a teljes audiokommentár az ifjabb Frank Capra közreműködésével, a film előzetese, képgaléria és interjúk.

Frank Capra - Ez történt egy éjszaka /It Happened One Night (1934)

Clark Gable és Claudette Colbert a főszereplői Frank Capra sikeres vígjátékának. A filmet a szokásos sajtópropaganda nélkül kezdték játszani a mozik. A milliomoslány és az újságíró szerelmi története így is az 1934-es év legnagyobb kasszasikere lett és a szórakoztató film egyik műfaji megteremtőjeként tartották számon. Ezekkel a tiszteletlen humorú, sziporkázó dialógusokat használó, hóbortos hősökkel reagált Hollywood a gazdasági válságra. Capra meseszerű elemekkel köt össze egy hétköznapi történetet. Egy milliomoslány megszökik apjától, aki nem engedélyezi házasságát egy pilótával. A buszon találkozik az éppen elbocsátott riporterrel, aki miután felismerte - megszökteti, hogy ezzel szenzációs sztorira tegyen szert. A szökés közben nem megy minden zökkenőmentesen, de minden probléma, minden eléjük gördülő akadály közelebb viszi őket egymáshoz, s végül a sokféle bonyodalom legyőzése után egymáséi lesznek. A film sikerének egyedül a hagyományos férfi fehérnemű-gyártók nem örültek, amikor ugyanis Gable az ifjú házaspár szerepében kettejük által bérelt hotelszobában levetkőzik, nem visel trikót. Ezzel akaratlanul divatot teremtett, mert sok amerikai férfi követte példáját, s nem hordta többé az illedelmes ruhadarabot. Frank Capra klasszikusa öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját is. A DVD változat tartalmazza az alkotók és a szereplők bemutatását, a film előzetesét, interjúkat és képgalériát.

Brian De Palma - A sebhelyesarcú /Scarface (1983)

Az Al Pacino főszereplésével készült filmben Tony Montana a saját törvényei szerint él. Erős, kőkemény, igazi vezér. Így lesz a kubai menekültből a floridai kokain-birodalom első embere. Fegyver, vér, erőszak kíséri útját. Ellenfél, rendőr, bíró nem fog rajta. De amikor milliárdos birodalma élén, a pénz hatalmától megittasult szenvedélye miatt elveszíti azt, ami még szent előtte: családot, testvért, barátot, szükségszerűen buknia kell. A DVD extrái között találunk 50 perces werkfilmet, kimaradt jeleneteket, a film előzetesét, valamint az alkotók és a szereplők bemutatását.

Michael Wadleigh - Woodstock (1970)

Woodstock felejthetetlen és szimbolikus jelentőségű. Egy legendás évtized, az ellenkultúra korszakának maradandó dokumentuma. A hatvanas évek "új generációja", vagy ahogyan a fesztivál után nevezték őket, "Woodstock népe" ekkor még hitt abban, hogy a rockzene erejével, a fiatalok tömegével, a béke és szeretet hirdetésével, hittel és egyetértéssel szebbé lehet varázsolni a világot. Woodstock jelentéktelen kisváros New York közelében. 1969. augusztus 17. óta azonban mementó és zarándokhely egy generáció számára. A szervezők először 60000 embert vártak a zenei és művészeti vásárnak hirdetett rendezvényre, amire félmillióan jöttek el, hogy meghallgassák azt a 32 rockzenekart és előadót, akik az akkori idők legnépszerűbb és legjelentősebb folk-, soul-, blues- és rock előadói voltak. Michael Wadleigh rendező, operatőrök és asszisztensek kisebb hadseregét rendelte a helyszínre és a kor legmodernebb technikájával felszerelkezve vegyült el a fiatalok tömegében.
A woodstocki fesztiválról készült film nem egyszerűen zenés remekmű, hanem kordokumentum is egyben. Forradalmi vágástechnikával /az egyik vágó Martin Scorsese volt/, osztott képmezőkkel, a képarányok változtatásával az alkotók elérték, hogy a néző is részesévé válhasson az eseményeknek. A DVD-n most megjelenő változat közel negyven perccel hosszabb az eredetinél - a rendező néhány évvel ezelőtt kiegészítette a filmet néhány korábban soha nem látott jelenettel - és a hangot is újrakeverték. A 216 perces változat sajnos, nem tartalmaz magyar feliratot.

Az ajánlóban említett filmek beszerezhetők a hazai üzletekből.

Óvakodjunk az alábbi filmek DVD változatának megvásárlásától!

Ezek ugyanis cenzúrázott /vágott/ formában kerültek forgalomba: Ace ventura 2 - Hív a természet, Nico, Halálos nyugalom, Az 57-es utas, Több mint testőr, Úszó erőd, A Sárkány közbelép, Fakó lovas, New Jack City, A bérgyilkosnő, Az utolsó cserkész, Tango és Cash, Mad Max 2., Halálos fegyver 2., Halálos fegyver 4., Ölve vagy halva. /Az Xpress.hu kigyűjtése alapján/

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.