DVD ajánló: Audrey Hepburn filmjei
2001/12/16 08:00
2437 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha nincs a közelben mozi és elérhetetlenek a filmklasszikusok, vásárolj egy DVD lejátszót! Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója ezúttal Audrey Hebburn filmjeire hívja fel a figyelmet.

Római vakáció /Roman Holiday/ 1953 113 perc /Paramount/

Rendezo: William Wyler

Egy távoli ország hercegnoje (Audrey Hepburn) európai körutazást tesz. Mire Rómába ér, már annyira unja a közszereplést, hogy úgy dönt legalább egy napra kitör, s inkognitóban a nép közé vegyül A szállodából kiszökve egyedül vág neki Róma utcáinak. Számításon kívül hagyja azonban a sajtót. Joe Bradly (Gregory Peck), a rámenos újságíró felfigyel az éjszakai szökevényre és a nyomába ered. Amerikainak adja ki magát és felajánlkozik, hogy megmutatja neki a várost. Abban reménykedik, hogy így különleges riportot tud készíteni a hercegnorol. Joe azonban beleszeret a lányba. A hercegnot is magával ragadja a rokonszenves idegenvezeto vonzereje. Együtt töltenek egy napot, s este örökre elbúcsúznak egymástól. A hercegno és az újságíró is visszatér megszokott életébe, de a találkozás mindkettojüket megváltoztatja. Audrey Hepburn elso foszerepével, 24 évesen elnyeri az Oscar-díjat és ezzel egyidoben egy teljesen új notípus megtestesítojévé válik - leányos bája szöges ellentéte lesz a negyvenes évek dúskeblu szexideáljainak.

Extrák: eredeti filmelozetes, fotógaléria.
80%

Sabrina /1954/ 109 perc /Paramount/

Rendezo: Billy Wilder

Sabrina (Audrey Hepburn) egy sofor lánya, aki beleszeret apja gazdag munkaadójának fiába, az elokelo megjelenésu Davidbe (William Holden). A lány két évig egy párizsi háztartási iskolába jár, s amikor vonzó hölgyként hazatér, nyomban megpróbál David közelébe férkozni. A fiút addigra már a cég érdekeinek megfeleloen másfelé kötelezték el, de ez nem akadályozza meg abban, hogy Sabrinával szerelmi viszonyba kezdjen. Ezért aztán összeül a családi tanács, hogy David tervezett házassága ne essen kútba. David kissé régimódi agglegény bátyja (Humphrey Bogart) vállalkozik arra, hogy udvarol majd Sabrinának és eltereli figyelmét Davidrol. A pedáns üzletember végül maga is beleszeret a lányba és feleségül is veszi.

Extrák: a film elozetese, képgaléria, magyar felirat
80%

Álom luxuskivitelben /Breakfast at Tiffany's/ 1961 110 perc /Paramount/

Rendezo: Blake Edwards

A Tiffany a felso tízezer ékszerboltja. Holly Golightly (Audrey Hepburn) reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja. Ez álmai netovábbja, hiszen tizennyolc évesen otthagyta szülovárosát és férjét, hogy divatos frizurával és negyvencentis szipkából pöfékelve, mint playgirl meghódítsa New York elokelo világát. Adakozó kedvu kísérokben és hóbortos partikban nincs hiány, épp csak érzelmeknek van szukében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrolszakadt, sikertelen íróba (George Peppard)....- Blake Edwards humoros és gondolatébreszto filmje Truman Capote kisregénye nyomán készült. A film foszerepét alakító Hepburnnek a híres Római vakáció mellett ez a másik legnépszerubb alakítása. Henry Mancini betétdala, a Moon River /Holdfolyó/ pedig máig örökzöld sláger.

Extrák: eredeti filmelozetes
80%

Amerikai fogócska /Charade/ 1963 113 perc

Rendezo: Stanley Donen

A fiatal özvegy (Audrey Hepburn) Párizsban tudja meg, hogy meggyilkolt férje közönséges gazember volt, aki után piszkos pénzeket örökölt. Ez azonban egyáltalán nem zavarja azt a három gonosztevot, akik megfenyegetik az özvegyet, hogy a pénzt megszerezhessék. Egy titokzatos férfi (Cary Grant) siet a segítségére, aki, mint kiderül, hamis néven mutatkozott be, ennek ellenére az özvegy beleszeret. A férfiról végül kiderül, hogy talpig becsületes és o a hölgy megmentoje. A sikeres krimikomédiában Stanley Donen rendezo Hitchcock ötleteit a saját színhelyeivel és filmkellékeivel kombinálta.

Extrák: Ken Barnes filmtörténész audio kommentárja, Cary Grant elso próbafelvételei 1931-bol, Audrey Hepburn elso próbafelvételei 1951-bol, eredeti filmelozetes, magyar felirat.
100%

My Fair Lady 1964 166 perc /Warner Bros./

Rendezo: George Cukor

A minden idok legsikeresebb musicaljébol készített film a bemutatása után hamarosan az eloállítási költségeinek több mint kétszeresét, mintegy 17 millió dollár bevételt hozott. A film sokat megorzött a színpadi darab szatirikus hangvételébol. Az excentrikus nyelvészprofesszor, Higgins fogadást köt, hogy az egyszeru virágáruslányból, Eliza Doolittle-bol a "helyes" beszéd segítségével egy igazi dámát farag. A kezdeti kudarcok után végül teljes sikert arat, Elizát mint tökéletes úrihölgyet csodálja a környezete. A film készítoi Audrey Hepburn dalbetéteit egy képzettebb hangú énekesnovel utószinkronizálták. A DVD-n pluszban megtalálható két jelenet, amin Audrey a saját hangján énekli a dalokat.

Extrák: filmelozetes, a restaurátor team /Robert A. Harris, James C Katz/ kommentárja
100%

/Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minoségét jelöli az értékelés./

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk