DVD ajánló: az Ariel International filmjei
2002/03/05 08:00
1698 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha nincs a közelben mozi és elérhetetlenek a filmklasszikusok, vásárolj egy DVD lejátszót! Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója ezúttal a magyar DVD piacon új szereplőnek számító Ariel International kiadónál megjelent filmekre hívja fel a figyelmet.

Tavaly év végén új DVD forgalmazó jelent meg Magyarországon ARIEL International elnevezéssel. Az új kiadó minden tekintetben megpróbál megfelelni azoknak az egyre magasabb szintű elvárásoknak, amelyet az új digitális médium felhasználói támasztanak. A filmek producereivel egyeztetve megpróbálják a lehető legtökéletesebb alapanyagokat (szélesvásznú anamorf kép, 5.1-es eredeti hang, extrák) megszerezni, hogy a filmeket az alkotók eredeti elképzeléseihez legközelebb álló változatban tudják bemutatni. Nézzük, melyek azok a filmcímek, melyek a közelmúltban kerültek az üzletek és a filmrajongók polcaira: David Lynch sci-fi klasszikusa, a Dűne Kyle MacLachlannal és Stinggel. Oscar-díjra jelölték Michelle Pfeiffert az Azok a csodálatos Baker fiúk című filmben nyújtott alakításáért, melyben Jeff Bridges a partnere. Nagy közönségsiker volt a Haláli fegyver című paródia, a Hóbortos hétvége és a Szemenszedett szenzáció Burt Reynoldsszal, Kathleen Turnerrel és Christopher Reeve-vel. Most lesz látható először Magyarországon David Cronenberg thrillerje, A holtsáv, amely Stephen King regénye alapján készült. Szintén Cronenberg a rendezője a Két test egy lélek című filmnek, melyben Jeremy Irons kettős szerepet játszik. Az ARIEL kiadásában láthatjuk részletes ismertetőnk további filmjeit:

Két test egy lélek /Dead Ringers/ 1988 117 perc
David Cronenberg nemcsak filmjei lenyűgöző képi világáról, stílusáról híres, hanem témaválasztásáról is: aligha akad még egy olyan jól ismert rendező, aki nála intenzívebben foglalkozna az élet legbizarabb fordulataival, a tabu témákkal, vagy a lélek hátborzongatóan sötét mélyével. A film hőse egy ikerpár: Elliot és Beverly Mantle (Jeremy Irons kettős alakításában) - két jóképű, tehetséges és sikeres nőgyógyász, akik kinézetre egymás kiköpött hasonmásai és gondolkodásuk sem tér el sokban egymástól. Életük során mindent megosztottak maguk között - játékot, tudást, műszereket, betegeket és a nőket, akiket együtt csábítanak el. A világhírű orvos-testvérpár örökre elválaszthatatlannak tűnik, de egy napon besétál életükbe a gyönyörű Claire (Genevieve Bujold), akit mindketten elcsábítanak, de egyikük, az érzékenyebb, finom lelkű Beverly halálosan bele is szeret. Amikor elhatározza, hogy a lány kedvéért elszakítja a testvérével összekötő láthatatlan, de mindennél erősebb láncot, nem számol azonban a katasztrofális következményekkel-
Extrák: a film előzetese, werkfilm, audiokommentár a rendező, Jeremy Irons, a vágó, a látványtervező és az operatőr közreműködésével, David Cronenberg titkos vágyainak furcsa tárgyai /fotógaléria/: eredeti tervek a főcímhez, fém-matematika, mutáns nők operálásához szükséges eszközök, "Iker-trükkök és effektek" - Így készültek a film páratlan trükkfelvételei, DD 5.1-es magyar szinkron.
100%

A holtsáv /The Dead Zone/-1983 102 perc
Stephen King, a pszicho-horror nagymesterének híres regényét David Cronenberg vitte filmre. A kritikusok és a közönség egyöntetű véleménye szerint Kubrick Ragyogása mellett az egyik legjobb King-adaptáció született meg. Johnny Smith (Christopher Walken) öt évig feküdt kómában, miután csodával határos módon túlélt egy szörnyű autóbalesetet. A szürke kisvárosi tanár egészen más emberként tér vissza: furcsa természetfeletti erő birtokába került és látnoki megérzései támadnak, amint megérint valamit vagy valakit.
Extrák: a film előzetese, az alkotók és a szereplők bemutatása, produkciós információk, DD 5.1-es magyar szinkron.
90%

Azok a csodálatos Baker fiúk /The Fabolous Baker Boys/ 1989 109 perc
Két elütő természetű fivér, Frank és Jack (Beau és Jeff Bridges) zongoristaduója már 15 éve lép fel harmadosztályú bárokban. Egyre ritkábban kapnak munkát. Rájuk köszönt a szerencse, amikor szerződtetik maguk mellé énekesnek Susie Diamondot (Michelle Pfeiffer). Együttes sikerük azonban nem örökéletű - az addig csak a megállapodott, családos bátyja árnyékában meghúzódó, csélcsap és gyáva, de bátyjánál sokkal tehetségesebb Jack beleszeret Susie-ba, s ez a szerelem erőt ad neki, hogy a saját lábára álljon. Az elsőfilmes rendező, Steve Kloves apró lelki rezdülések és gyengéd érzelmek ábrázolásában kifinomult tehetségről tett tanúbizonyságot.
Extrák: filmelőzetes, karaoke a Makin'Whoopee című dalra, produkciós információk, az alkotók és a szereplők szöveges bemutatása.
90%

Egy nehéz nap éjszakája /A Hard Day's Night/ 1964 85 perc
A Beatleseknek szerencséjük volt a mozival. Találkoztak egy (megzabolázhatatlan, szabad) szellemükhöz és tehetségükhöz méltó, velük egy húron pendülő rendezővel, a brit humor mesterével, az amerikai Richard Lesterrel. 1964-et írunk, és négy fiatal liverpooli srác éppen a világot készül megváltani. Ez a vakmerően korhű rock'n'roll vígjáték feltárja a gombafejek mindent és mindenkit túlélő sikerének titkát: a mozi egy áldokumentumfilm stílusában követi nyomon John, Paul, George és Ringo egy napját, éppen azt, amikor elhatározzák, hogy a zenekar életében először megszegik a szabályokat. Az elkövetkező 24 órában kidobják időbeosztásukat, semmibe veszik kötelezettségeiket és belekóstolnak a szabadságba. Sikoltozó rajongókat kell kicselezniük, ki kell térniük a sajtó szenzációéhes firkászai elől, ellen kell szegülniük menedzserüknek és ellenőrzésük alatt kell tartaniuk Paul rögeszmés nagybácsiját (Wilfried Brambell). A filmet két Oscar-díjra is jelölték Alun Owen forgatókönyvéért és a zenei rendező, Sir George Martin munkájáért.
Extrák: A DVD változat telejesen restaurált és digitálisan felújított kép és hanganyagot tartalmaz, valamint megtalálható a film eredeti előzetese.
80%

/Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés./

Pölöskey István

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk