DVD-ajánló szerzői filmekből
2002/08/13 08:00
1315 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyarországon jelenleg túlnyomó többségében az amerikai filmforgalmazók sikerfilmjei jelennek meg DVD-n. Ha valaki a francia újhullám vagy Fassbinder filmjeit szeretné összegyűjteni DVD-n annak többnyire le kell mondani a magyar szinkronról/feliratról. A helyzet azért nem reménytelen, hiszen az igényes filmek kedvelői is találhatnak kedvükre való filmes csemegéket az újdonságok között. Ezekből mutatunk be néhányat.

Gyűlölet /La haine/ 1995 95 perc "Szerintem az egyetlen mód, hogy emlékeztessük a nézőket arra: nem vígjátékot néznek az, hogy fekete-fehér filmet csinálunk" - állítja a Gyűlölet című kultfilm magyar származású rendezője, Mathieu Kassovitz (Bíbor folyók - rendező, Amelie csodálatos élete - színész), aki a francia külvárosról, egy rosszul megépített társadalomról forgatta filmjét. A főcím alatt külvárosi zavargás felvételeit látjuk, fékevesztett tüntetők és brutális rendőrök csapnak össze valahol egy francia lakótelepen. A földgolyó felé égő benzinespalack zuhan, robbanása mindent lángbaborít. Egy hang viccet mesél: egy ember leesik a tizedikről, zuhanás közben minden egyes emeletnél elégedetten jegyzi meg, eddig még rendben volnánk. A marha - kommentálja viccét egy nagydarab fekete bokszoló - nem tudja, hogy nem a zuhanás számít, hanem a földet érés. A francia külvárosok bevándorlógettóiban zömmel algériai, tunéziai arabok élnek. Nincs munka, nincs pénz, nincs kultúra, lassan nincs már nyelv sem. Nem marad más, csak a gyűlölet. A film Cannes-ban megkapta a legjobb rendezés díját, majd Félix-díjat kapott. A DVD-n az eredeti 5.1-es és a magyar 5.1-es hangsáv is megtalálható.
Extrák: két eredti előzetes, filmográfiák, valamint az Útvesztőben és az Elizabeth előzetese.
90%

Ragyogj /Shine/ 1996 105 perc Rachmaninov "misztikus", gyilkos" és "eljátszhatatlan" d-moll zongoraversenyének betanulása aláássa egy rendkívül tehetséges, ifjú zongorista (Noah Taylor) lelki egészségét és derékba töri a pályáját. Legközelebb egy pszichiátriai intézet középkorú lakójaként (Geoffrey Rush) látjuk viszont, orvosai örökre eltiltották a zongorázástól, mert az árt neki. Ebből a mélységből küzdi vissza magát a normális életbe, vendéglátóipari zenész lesz, valamint egy érett asztrológusnő férje, és innen már csak egy lépés választja el a koncertpódiumtól. Az Oscar-díjjal kitűntetett főszereplő mellett olyan kitűnő színészeket vonultat fel Scott Hicks rendező, mint Armin Mueller-Stahl és John Gielgud.
Extrák: a film előzetese, rövid werkfilm.
90%

Férjek és feleségek /Husbands and Wives/ 1992 103 perc Woody Allen kitűnő reprízében a lengőjárású kamera előtt különféle házaspárok és magánzók tűnnek föl. Közülük szinte mindenki szerelmesnek érzi magát - hol ebbe, hol abba - de valójában senki sem keveredik igazi szerelembe senkivel. Az egyik házaspár végül visszamenekül egymáshoz, a másik pedig (Woody Allen - Mia Farrow), amelyik eleinte összetartott, végre-valahára szétesik. Egyvalaki nem szenved csak a társaságban, egy fiatal diáklány (Juliette Lewis - Született gyilkosok), aki sorra csavarja el korosodó férfirajongói fejét. A film szereplői mind sűrű életet élnek, és ijesztően igazinak tűnnek. Kár, hogy a DVD-változat eredeti angol hangja is csak mono-ban élvezhető, a magyar szinkron helyett is be kell érnünk a felirattal, és az extrákkal sem kényeztetik el a nagy mókamester rajongóit.
Extrák: a film előzetese.
70%

A remény rabjai /The Shawshank Redemption/ 1994 142 perc Az 1940-es évek végén Andy Dufresne (Tim Robbins) bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank börtön rabjai közé. A film kereteként az egyik rabtárs, Red (Morgan Freeman) mesél Andy életéről, arról, miként válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadójává és a börtön vezéregyéniségévé. A magyar származású rendező, Frank Darabont vonzódása a rabok és fogvatartóik egymásrautalt kapcsolata iránt, további filmterv kidolgozásához vezetett. Ebből született a Halálsoron /szintén kiadták DVD-n/, amely A remény rabjaihoz hasonlóan, az extrém témákkal foglalkozó, kitűnő író, Stephen King kisregényéből készült.
Extrák: Így készült (szinkronizált werkfilm), szinkronizált interjúk a szereplőkkel és az alkotókkal, film előzetese, rejtett extrák.
100%

Jabberwocky 1977 101 perc A sötét középkor legsötétebb órájában szörnyű idők járnak a Kétes Bruno királyságra. A rettegett Jabberwock rendetlenkedik a birodalomban. Szemei izzanak, karmai kiélesítve - ezek után jogosan merül fel a kérdés, vajon melyik hős lovag fogja legyőzni a szörnyeteget, s menti meg a királyságot? Azonban még ennél is izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja elnyerni a hercegnő kezét? Terry Gilliam rendezésében láthatjuk ezt a nálunk kevésbé ismert, de a Monty Python rajongók körében nagy becsben tartott vígjátékot.
Extrák: előzetes, audiokommentár Terry Gilliam és Michael Palin közreműködésével, szkeccs galéria, poszter galéria.
80%

Erik, a viking /Erik the Viking/ 1988 89 perc A Monty Python eme vérbő komédiája is a történelmi hőskorba vezet. Az istenek elszunnyadtak, a gonosz vígan üli torát. A dermesztő Fekete Vezér martalócai élén kegyetlenül kizsigereli bolygónk legdidergősebb népét. Erik, a viking harcos (Tim Robbins) békés természetével kilóg a sorból. Kicsiny csapatával elindul, hogy Atlantiszból megszerezze a csodakürtöt, és ébresztőt fújjon az égieknek. Úticéljához érve olyan meglepetés várja, amitől szó szerint minden a feje tetejére áll.
Extrák: Egy rendező evolúciója (Terry Jones), a szerepek kiosztása, a film speciális effektusai, filmes varázslatok Máltán, A nagy találkozás (Jones és Cleese), a látvány megalkotása, interjú a szereplőkkel.
100%

/Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés./

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk